Stäppsalvia – en spirande färgstark perenn

Stäppsalvia är en lättskött perenn som finns i flera vackra färger. En perfekt blomma till den soliga rabatten!

stäppsalvia

Stäppsalvia, Salvia nemorosa, är en mycket populär perenn. Den är inte bara vacker utan också väldigt lättodlad, och lockar mängder av pollinerare till trädgården under blomningstiden juni till september. 

Som namnet avslöjar kommer stäppsalvian från soliga och torra områden. Det är en tålig växt som klarar att växa på de flesta väldränerade jordar, och som passar för både rabatter, krukor och stenpartier. Den har ett robust växtsätt, och är lite buskliknande med sina många täta stjälkar, och små grågröna blad. 

stäppsalvia
Foto: Istock

Formstark

Stäppsalvians smala raka blomspiror ger dem en skarp form, och är även dekorativa när de blommat över. För att skapa fina kontraster kan man gärna kombinera stäppsalvior med flata blommor som till exempel kärleksört, skira blommor som jättedaggkåpa, och fluffiga prydnadsgräs. 
Höjden på stäppsalvior varierar från mellan 30 till 70 cm, och de med längre stjälkar är väldigt vackra snittblommor. 

salvia, nemorosa, sage, liatris, spicata, kobold, achillea, millefolium, lush, flower bed, garden, gardening, terracotta, yellow, blue, pink, vioiet, maintenance, urban, praire, park, street, city, blossom, desert, eve, geranium, magnicficum, imperata, cylindrica, red, baron, ornamental, grass, flower, nature, flowers, lavender, spring, purple, green, plant, field, summer, beauty, bloom, violet

Olika färger 

Stäppsalvior finns i olika nyanser av lila, blått, rosa och vitt, och det är mycket effektfullt att plantera dem tillsammans i större grupper för att få fina färgfält i rabatten. 
Lila stäppsalvior, som är de vanligaste i trädgårdsbutikerna, framträder extra tydligt tillsammans med växter i kontrastfärgerna gul och limegrön. 

Förläng blomningen

För att ge stäppsalvian chans att blomma en andra gång under sommaren kan man klippa ner dem med sekatör eller häcksax direkt efter blomningen. 

5 fina stäppsalvior!

stäppsalvia
Foto: Perenner.se

1. ’Rose Marvel’

En sort som utmärker sig med sina stora, djupt rosa, blommor. Den blommar rikligt och blir runt 30 cm hög. En kompakt sort för både rabatter och krukor.

Salvia Rabatt
Foto: Istock

2. ‘Caradonna’

En av de mest populära sorterna av stäppsalvia på grund av svarta stjälkar och intensivt mörkvioletta blommor. 60 cm hög. 

stäppsalvia
Foto: Perenner.se

3. ’Caramia’ 

En ny mörkviolett utmanare till ‘Caradonna’ som är lite mer kompakt, 40 cm hög, och bildar nya skott snabbare. 

Salvia Nemorosa 'salute Ice Blue'
Foto: Perenner.se

4. ‘Salute Ice Blue’ 

Har jämna, ljusblå blomstänglar och blir 40 cm hög. 

stäppsalvia
Foto: Perenner.se

5. ’Salute Light Pink’ 

En vackert ljusrosa variant av stäppsalvia, 40 cm hög. 

Läs också: Salvia – en aromatisk höjdarväxt för trädgården


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar