Norrland är stort, närmare bestämt 59 procent av Sveriges yta. Det gör att klimatet kan vara allt från zon 4 och till det där vita på kartan som ligger ovan odlingsgränsen, där samernas renbetesland tar vid. Ofta går det stråk av mildare klimat upp längs älvdalarna.
I norra Sverige blir dessutom många växter ännu vackrare. De långa ljusa nätterna gör att de blir högre och kraftigare. Även färgerna blir starkare. Dessutom slipper man många skadedjur som i södra Sverige ger missfärgade blad och fula gnaghål. Mördarsniglarna har ännu inte hittat hit.
Här är tips på effektfulla växter, från kust till inland, som är värda att lyftas fram:
Kusten
Zon 5 på zonkartan

Fläder, Sambucus nigra
En fläder ger inte bara vacker blomning utan också dekorativa och smakliga bär. Inget är så himmelskt gott som hemgjord fläderblomssaft. Bara saften gör att man kan ha flera fläderbuskar. Förutom den vanliga flädern finns också sorter med annorlunda bladverk. Här är sorten ’Aurea’ som har limegröna blad. Bilden är tagen på höstkanten så bladen börjar få sin gula höstfärg.

Maackia, Maackia amurensis
Ett litet träd eller stor buske med ett läckert bladverk. Den har de där typiska bladen som ärtväxter har, med flera småblad som sitter parvis tillsammans. Blommar med krämvita blommor under juli till augusti. Höjden är cirka 3-4 meter. Trots sitt exotiska utseende ska den trivas utmärkt upp till Luleåtrakten.

Nävor, Geranium
Nävor passar överallt, från paradrabatten till naturtomten. Det finns också nävor för de flesta jordar och lägen, från skuggigare bryn i trädgårdslunden till blåsig klippa vid havet. Ofta är det de lägre nävorna som vill växa mer öppet och i en torrare jord. De högvuxna föredrar en fuktigare jord och klarar också ett skuggigare läge. De flesta har ett intensivt flor men det finns också sorter som blommar hela sommaren. Dit hör bl a ’Jolly Bee’ som blommar med ljuvliga blå blommor med ett ljusare öga i mitten.
Inlandet
Zon 6-7 på zonkartan

Japansk rönn, Sorbus ’Carmencita’
Det är lätt att glömma bort rönnarna eftersom vi har vilda rönnar i naturen runt omkring oss. Men få träd bjuder på så mycket under så lång tid. Under försommaren kan man njuta av en praktfull blomning som till hösten övergår till färgstarka bär. Även bladen får en läcker höstfärg. Sorten ’Carmencita’ får orange bär. Litteraturen säger att den är härdig till zon 6.

Kanadensis ros, Rosa ’Louise Bugnet’
En av de vackraste bland de kanadensiska rosorna. När de röda blomknoppar slår ut blir blomman är alldeles vit och man kan bara ana rosaröda skiftningar längst ut på kronbladen. Blommorna är fyllda och har en god doft. Bladverket avslöjar att den hör till Rugosa-Gruppen precis som vresrosen. Den klarar sig alldeles utmärkt i Arvidsjaur. Förmodligen har den inget emot att växa ännu längre in i landet.

Luktpion, Paeonia Lactiflora-Gruppen
Luktpioner och andra örtartade pioner vissnar ner på vintern. Det gör den perfekta för hela Sverige. Det är bara att välja och vraka bland alla sorter. Pioner finns ju i en mängd färger i olika nyanser av rött, orange och rosa, över mot gult och vitt. De kan vara enfärgade eller tvåfärgade, enkla eller fyllda. Dessutom har de ett kraftig och frodigt bladverk som blir bra stomme i rabatten också när de inte blommar. ’White Cap’ är en sort som sticker ut från mängden med sina röd-vita blommor.
Fjälltrakterna
Zon 8 till det vita området ovan odlingsgränsen

Hägg, Prunus padus
När häggen blommar sprider den en ljuvlig doft över nejden. Den är också härdig i hela landet. Om man inte vill ha den vanliga häggen finns en sort med större blommor. Den heter ’Laila’ och är precis lika härdig. När man ska välja vedartade växter längst i norr blir urvalet mer begränsat. De har inte samma skydd eftersom deras grenar inte täcks av snön under vintern. Om man inte väljer extra härdiga träd som häggen kan man välja de med ett lågt och kompakt växtsätt så de hamnar under det värmande snötäcket vintertid.

Buskros, Rosa ’Poppius’
En bland många rosor för fjälltrakterna. Väljer den eftersom det är säker och anspråkslös ros. I södra Sverige blir den nästan för stor, närmare tre meter hög. I norr blir den mer som en normal buskros. Man kan också prova att använda den som klätterros. Det är en pimpinellros som blommar med rosa halvfyllda blommor som har en god doft. Den blommar intensivt i 3-4 veckor. Efter blomningen får den dekorativa rödbruna nypon.

Riddarsporre, Delphinium
Riddarsporren är visserligen en av de vanligaste perennerna i norr, och det har sin naturliga förklaring. I norra Sverige blir den blir så storlagen och praktfull att det är svårt att tro att det är samma riddarsporrar som odlas i syd. Den är dessutom variationsrik och finns i så många färger och skepnader. Utmärkt för att skapa höjd i en plantering. Att välja sällskapsväxter blir inga problem. De flesta perenner går att odla i hela Sverige, också i fjällregionen. Eftersom de vissnar ner på hösten och det tjocka snölagret skyddar klarar de sig ofta bättre än längre söderut. Det är bara de med vintergröna blad som kan få svårare i norr.
Tips |
|
Lästips |
Trädgård i kallt klimat. Maria Sandström. Natur och Kultur 2009. |