Trädgård på tre sätt: Utvalt med omsorg

Med mjuka former och spännande inslag som manchuriskt valnötsträd, enorma klätterrosor och egenkonstruerad kompost tog Jeanette och Håkan Friberg hem titeln "Årets Trädgård i Huddinge".

Först när vi anmälde oss till ”Öppen Trädgård” insåg vi att vår trädgård är något extra, berättar Håkan Friberg, som med hustrun Jeanette är stolta vinnare av tävlingen ”Årets trädgård i Huddinge”. Ungefär 140 personer kom på besök och röstade fram trädgården till vinnare.

Följer Mästers råd

Men intresset och kunskapen har inte alltid funnits där. När Jeanette och Håkan 1998 flyttade in i det nybyggda huset, hade de mycket begränsad trädgårdserfarenhet. Tomten var helt oanlagd, så när som på en häck av korallkornell runt om. För att slippa göra dyrbara misstag bestämde de sig för att anlita en riktig expert på området, Folke Mattsson på Zetas Trädgård.

– Det är det bästa vi har gjort, konstaterar Håkan. Då slapp vi göra dyra misstag på egen hand och han har verkligen lärt oss mycket.

Men det gäller att de förvaltar sin trädgård väl. Då och då dyker ”Mäster” upp för att titta till dem. Är de inte hemma kan det ligga en lapp i brevlådan med några välmenande råd.


I maj blommar ett fantastiskt potpurri av bland andra azaleorna ”Ballerina” och ”Glowing Embers” i slänten på baksidan av huset.


Den vackert persikofärgade Austinrosen ”Crown Princess Margaret” är härdig, doftar mycket och blommar från juni till oktober.

Tar en runda varje dag

Givetvis tar det mycket tid och kraft att hålla en trädgård i så fint skick som denna. Men för både Jeanette och Håkan är detta inget tråkigt ”måste”. Varje dag går de en runda, rensar lite ogräs och, särskilt på våren, spanar efter skadeinsekter.

– Det är också viktigt att hela tiden arbeta MED naturen, inte mot den, säger Håkan. Läs på ordentligt och välj växter som verkligen passar i den miljö där du tänkt plantera dem. Vi har till exempel en väldigt skuggig sida där gräset inte trivs alls, där håller vi nu istället på och lägger stora trampstenar och skuggtåliga marktäckare.

I stället för altan har man satsat på flera sittplatser runt om på tomten, både i sol och skugga. Likaså har man valt bort allt ätbart, här finns varken köksträdgård, bärbuskar eller fruktträd.

– Har man mycket frukt och bär blir de lätt bara ett dåligt samvete om man inte tar hand om skörden, säger Jeanette. Jag är heller inte så förtjust i de svenska, syrliga äpplena. Så vi begränsar oss till en kruka med lite kryddväxter för matlagning. Trädgården är helt enkelt perfekt anpassad för oss, det finns inget vi vill ändra på. Men lite nya växter är förstås alltid kul! Just nu drömmer jag om en blomsterkornell, avslutar Jeanette leende.


Ljuv oas. När man passerat den spektakulära entrén med pioner, glanskörsbär, klätterrosor och japanska lönnar kliver man in i en lugn och harmonisk oas med mjuka former och finstämd färgskala.


Vårdträd. Det manchuriska valnötsträdet trivs bra sedan Håkan börjat täcka jorden med bark. Tidigare tog gräset för mycket näring från trädet.

Fakta om trädgården:

Tema: Liten trädgård söder om Stockholm som vann tävlingen ”Årets trädgård i Huddinge” 2008.
Namn: Ägarna, familjen Håkan och Jeanette Friberg
Zon: 2-3
Förutsättningar: Ganska liten tomt med en sluttning och en väldigt skuggig sida.
Styrkor: Att den är så välplanerad från början eftersom de tog hjälp av proffset Folke Mattsson från Zetas Trädgård.
Svagheter: Ena sidan är skuggig, men då får man anpassa växtligheten därefter, så det är inget egentligt problem.
Drömmer om: En blomsterkornell!

Fem favoriter i trädgården:

  • Rhodedendronbacken
  • Klätterrosen ”Lykkefund”
  • Sittplatsen i skugglunden under hasselträden.
  • Ornäsbjörken, Sveriges nationalträd pollenfri och med vackert flikiga blad.
  • Silverpäronet som påminner om medelhavstrakternas olivträd.

Jeanettes och Håkans bästa trädgårdstips:

  • Ha en plan för din tomt. Anlita gärna en trädgårdskunnig expert, det lotsar dig förbi många kostsamma misstag. Man måste ju inte göra allt som föreslås på en gång!
  • Välj växter som passar i färg till husets fasad och begränsa färgskalan. Ha heller inte för många olika höjder på växterna i rabatterna.
  • Tänk på bladverket. De flesta växter blommar bara en kort tid, ett vackert bladverk kan ge glädje hela säsongen, kanske till och med året om.
  • Köp många av samma sort. Dutta inte med få exemplar, mängd är mäktigt!
  • Dela perenner och byt med grannarna, det kan man spara mycket pengar på.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar