Tre trotjänare i trädgården – löjtnantshjärta

Vissa växter är nästan synonyma med ordet ”trädgård”. Det är dem vi ser framför oss i fantasin och många av dem väcker också barndomsminnen till liv. Här presenterar vi en av dessa trotjänare; löjtnantshjärta.

löjtnantshjärta


Löjtnantshjärta – Dicentra spectabilis

Skira små hjärtan på snöre, en mer romantisk växt är svår att finna! Därför är också löjtnantshjärtat en av våra populäraste trädgårdsperenner. Den kommer ursprungligen från Ostasien eller Nordamerika, men har odlats hos oss sedan 1800-talet. Den är tålig och härdig, klarar sig ända upp till zon 9. Den buskliknande växten blir 60-90 cm hög, 45-60 cm bred och blommar med rosa eller vita hjärtformade blommor (då med namnet ”Alba” som betyder vit på latin) på senvåren och en bit in på sommaren. Efter blomning dör bladverket sakta ned, men kommer upp igen nästa vår.

Vill ha det fuktigt

Löjtnantshjärtat kan planteras i sol, men trivs allra bäst i halvskugga. Jorden bör vara djup och mullrik så att den håller fukten väl. Ju soligare placering desto fuktigare jord krävs. Vill du föröka eller dela ditt löjtnantshjärta delar du jordstammen, har du tålamod kan du även fröså den.

Det är sällan löjtnantshjärtat angrips av sjukdomar, men den har en viss dragningskraft på sniglar som kan ge sig på bladen.

Obs! Löjtnantshjärtat är med sina rosa små hjärtan en växt som gärna lockar barn. Men låt inte barnen leka med den, alla växdelar är giftiga, särskilt rötterna.

Läs också: 10 perenner som är omöjliga att döda!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar