Trolsk trädgård med förföriska fuchsior

Vill du fylla dina utomhuskrukor med något riktigt läckert och lättodlat i sommar? Satsa på de förtrollande fuchsiorna!


’Göteborgskan’, med sina typiska mulliga röd-vita blommor, var länge den enda fuchsiasort som förekom i hemmen. Nu finns det hundratals sorter!

Inga sommarblommande krukväxter har under senare år orsakat en sådan måste-ha-feber som fuchsior. Varför är lätt att förstå när man har upplevt blommornas fängslande uppenbarelser. Därtill blommar fuchsior generöst från vår till höst, är lättodlade och stortrivs i vårt nordiska klimat.

Fuchsiaboom

I många år var fuchsian en nästan bortglömd blomma. En del minns från barndomen mammas rödvita ’Göteborgskan’, men det var också allt. Men för ungefär fem år sedan började det dyka upp en massa nya, häpnadsväckande sorter. Storblommiga med tätt fyllda blommor som gammaldags krinoliner och småblommiga, gracila som sagans feer. Dessutom i allsköns vackra nyanser och färgkombinationer.

En av de som ligger bakom fuchsiaboomen är Susanna Hveem som driver Rockdala Handelsträdgård. Hon övertog fuchsiaexperten Kenneth Nilssons samling på hundratals sorter, inköpta från olika delar av världen, och började föröka dem. Samtidigt reste hon runt i Europa på jakt efter fler. Det resulterade i att Rockdalas postorderkatalog idag har 350 sorter i sin katalog! (Se separat ruta). Susanna säljer även över 200 pelargonsorter, och hon har funnit att fuchsiorna gått om pelargonen, som förr var den klassiska sommarblomman, i popularitet.

Den ljuva sorten ’Silverdollar’ kan stammas upp till ett blomsterträd som lyser i skuggigt läge. Ljusa fuchsiasorters bedårande charm framhävs om plantan får stå i skugga.

Vinterhärdiga sorter finns

Susanna prisar fuchsiorna, inte minst därför att de är så användbara och tacksamma att göra vackra arrangemang med. Eftersom de finns i så många färger kan man enkelt kombinera dem med andra sommarblommor och odlingskärl i matchande toner. Fuchsior passar även utmärkt i amplar vid husknuten, vars blommor tar upp fasadens färg. Man kan stamma upp de kraftigväxande och storblommiga till fantastiska små träd och forma de trendiga småblommiga över bågar eller göra bonsaier av dem.

För trädgårdsentusiasten finns det sorter som är vinterhärdiga upp till och med mellersta Sverige. En sådan är den populära ’Whiteknight’s Pearl’, som kan bli en över meterhög buske i en rabatt. Förutsättningen är att de vinterhärdiga sorterna planteras djupt i soligt läge och att man täcker dem väl med jord och löv på hösten. Plantan fryser ned helt och börjar växa från marknivå på våren.

Violettsvarta kjolar mot vinröda kronblad har raffinerade sorten ’Melanie’. ’Royal Velvet’ heter den här magnifika fuchsian, vars blommor kan bli 8-10 cm i diameter.

Förtrollande blomsterprakt

Ett tilltalande sätt att använda fuchsior är att hänga dem i lövträd. Efter den ljuvliga äppelblomningen blir fruktträdets miljö en dunkel, litet ointressant plats i trädgården. Genom att hänga olika fuchsior i grenarna förvandlas platsen till en förtrollande värld, där man gärna slår sig ned och beundrar de utsökta fuchsiablommorna i närbild. Fuchsiorna dansar i brisen som små balettdansöser i böljande sidenkjolar. Använd hängande sorter och sätt plantorna i större amplar eller hanging baskets, där de kan nå ansenlig storlek på en sommar.

Fuchsior stortrivs dinglande i grenverken, där de får svalka och frisk luft. Blåst bekommer dem inte eftersom de är mycket vindtåliga. Kom bara ihåg att binda fast hänganordningen med ett snöre i grenen så att plantan inte blåser ned. Ljusförhållandena i träden är också idealiska tack vare den milda vandrande skugga som bildas när solljuset filtreras genom lövverket. Och efter ett sommarregn ser blommorna ut som de hade varit på skönhetssalong!

Fuchsior är faktiskt riktiga ruskvädersblommor, berättar Kenneth Nilsson i sin bok Fuchsior och fuchsiaodling/Natur och Kultur: ”De vilda arterna har sin naturliga miljö på flera tusen meters höjd i Anderna. Dimma och fuktiga kyliga vindar blandat med solglimtar är deras favoritväder. En typisk svensk sommar passar fuchsian utmärkt. Den lider under soliga heta sommardagar. Vid temperaturer över 24 plusgrader växer de överhuvudtaget inte utan står bara och flämtar. Under förutsättning att det inte är minusgrader ska du inte ta in fuchsian bara för att du tycker att det är kallt. Fuchsian kommer inte att förlåta dig om du gör det!”

Lika som tvillingsystrar är sorterna ’Pink Fantasia’ och ’Rosa Fantasia’. Det enda som skiljer dem är färgen på kjolen. Fuchsiorna med sina typiska ”kjolar” svävar i vinden som graciösa balettdansöser.

De bästa fuchsiaknepen:

1. Det lönar sig att plantera om unga plantor efter inköpet. Undvik svarta plastkrukor, som kan hettas upp så kraftigt av solen att rötterna kan skadas. Använd blomjord av bra kvalitet, som innehåller små lecakulor. Bottna krukan med ett lager grus eller leca. Sätt plantan i krukan och fyll på med jord. Tryck inte till den! Det är viktigt att jorden är genomsläpplig.

2. Fuchsior går bra inomhus på en sval, ej solgassig plats. Så fort all risk för nattfrost är över trivs de bäst ute. De kan odlas i sol om platsen är luftig. Ställ aldrig fuchsian i ett instängt hett hörn. En gyllene regel lyder: vandrande skugga är bäst, speciellt för vita och ljusa sorter som blir finast där. De trivs även i skugga. Röda-orange sorter tål mer sol.

3. Börja göda när de första blomknopparna visar sig. Fuchsior är näringskrävande men man bör göda dem ofta och mjukt. Den bästa metoden är att var 14:e dag strö över litet Chrysan på krukjorden. Genom vattningen tillförs då gödningen i lagom portioner. Även flytande blomnäring är bra.

Vattningen går hand i hand med temperaturen. Ju svalare, desto mindre vatten. Jorden får aldrig torka ut helt i krukan. Se upp med ytterkrukor utan dräneringshål! Stående vatten i dem kan orsaka rotröta. Samma sak gäller om man inte häller bort stillastående vatten på blomfatet.
Plocka bort de små gröna frukter som snabbt bildas efter varje blomma. Det betyder oerhört mycket för rik blomning.

4. Det är lätt att föröka fuchsior med sticklingar, framförallt på våren och försommaren. Skär alldeles under ett bladpar, ta bort det och rota sticklingen i ett glas vatten. Plantera om den två-tre gånger innan den får sin slutgiltiga kruka, som redan första året kan vara 15-20 centimeter i diameter. Fuchsior tas in före första nattfrosten och övervintras bäst på en ljus, sval plats.

’Blue Veil’ med sina stora blommor med syrenlila ”krinoliner” är en förtrollande syn i skugga. ’Logan Garden’, en sort som anses vinterhärdig på en skyddad plats i trädgården i zon 1-3.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar