Världens vackraste trädgård

På världens största trädgårdsutställning, Chelsea Flower Show, korades denna trädgård, skapad av Tom Stuart-Smith, till den vackraste av dem alla.

Vinnaren i ”Best in Show” på Chelsea Flower Show 2008, ”The Laurent Perrier Garden”, är en bedövande vacker, mycket sparsmakad komposition i grönt och vitt. Basen är åtta stycken trettioåriga avenbokträd med kronorna tuktade till mjuka bollar. Runt träden slingrar sig en spindelnätsliknande väv av tegelstenslagda gångar, flankerade av stora zinkbehållare med stilla, mörkt vatten. Växter som funkia, hasselört, daggkåpa, sockblomma, pioner, digitalis, stjärnflocka samt prydnadsgräs ramar in det hela.

Motsägelsefullt

Trädgården känns harmonisk och lugn, men också mystisk, och kanske även lite skrämmande. De vita blommorna är oerhört vackra, lättillgängliga och förföriska, men den mörka grönskan i mitten och de stora, lite gravstensliknande zinkbehållarna kan lätt ge en något melankolisk känsla. Och det är precis så motsägelsefullt som designern Tom Stuart-Smith vill att trädgården ska uppfattas.

– Utställningsträdgårdar är alltid mycket speciella att arbeta med, berättar Tom Stuart-Smith. De har ju inget egentligt sammanhang och behöver heller inte fungera självständigt som en ”riktig” trädgård. Man har inga begränsningar, vilket gör det minst lika svårt som att ha många restriktioner och ramar att hålla sig inom. När man gör en visningsträdgård slits man också alltid mellan viljan att förmedla kunskap och att ta ut svängarna ordentligt.


Planteringarna är medvetet vildvuxna och spretiga som kontrast till de strama zinkbehållarna och den fyrkantiga stenen. Färgen på bladverket spänner från det limegröna prydnadsgräset ”Hakonechloa macra” i förgrunden, via den storbladiga rodgersian till den mörkgröna, marktäckande hasselörten i kanten mot stenläggningen

Kontraster

Tom Stuart-Smith tycker att det bästa är om besökaren själv får känna in trädgården och bilda sig sin egen uppfattning om vad hon eller han känner, utan att veta vad trädgårdsdesignern har haft för tankar.

– Så egentligen borde jag vara tyst, men det är svårt, ler han, och börjar berätta:

– Jag ville arbeta med kontraster; vildvuxet kontra tuktat, stramt mot organiskt och vitaste vitt mot de mörkaste grönaste nyanserna. Svävande vit stjärnflocka och fräscha, förföriskt vackra pioner i utkanterna lockar dig att ta klivet in i trädgården via någon av de vindlande gångarna.

Väl inne i trädgården möts du av det nästan svarta vattnet i de strama, tunga zinkbehållarna och i trädgårdens hjärta övergår bladverk och växter till en dovare, mer dämpad färgskala. Längst bort, mot en vägg av zinkplattor, finner du en vilsam, ljus och öppen plats för umgänge eller kontemplation.

– Jag vill att trädgården ska utstråla harmoni och balans, utan att vara tråkig eller dyster, därav de vita kontrasterna, avslutar Tom Stuart-Smith.

Möjlig i Sverige

Enligt Tom Stuart-Smith är det fullt möjligt att anlägga en trädgård som denna även i Sverige. I pricip alla växter, som exempelvis pionerna ’Jan van der Leeuwen’ och ’White Wing’, dvärgdaggkåpan, stjärnflockan ’Shaggy’, hostan ’Devon Green’ och prydnadsgräset ’Hakonechloa macra’ är härdiga i stora delar av landet. De trivs i sol eller halvskugga och fukthållande jord. Det är heller inte så väldigt många olika typer av växter, bara 30 sorter, så mycket av hemligheten ligger i att återupprepa, och som sagt, att arbeta med kontrasterna!

Fakta om designern

Tom Stuart-Smith är 48 år och utbildad både till zoolog vid Cambridge University, och till landskapsarkitekt vid Manchester University. 1984 började han arbeta som landskapsarkitekt och designer, sedan 1998 driver han egen verksamhet. Tom Stuart-Smith har vunnit sex guldmedaljer på Chelsea och fått utmärkelsen Best in Show tre gånger. Allra första gången vann han 1998 med en barockträdgård för Karl Lagerfeld och Chanel. Idag arbetar Tom Stuart-Smith mest med historiska trädgårdar runt om i Storbritannien. Vill du veta mer om Chelsea Flower Show eller den här trädgården och dess designer? Besök RHS hemsida på www.rhs.uk

Fullständig plantlista till the Laurent Perrier Garden

De allra flesta av växterna är härdiga i stora delar av Sverige. Hittar du dem inte i din lokala plantskola finns de på www.crocus.co.uk

Cloud pruned hornbeam
Taxus hedging (2.2m )
Osmanthus heterohpyllus
Alchemilla erythropoda
Asarum europeaum
Astrantia major subsp. involucrata ‘Shaggy’
Darmera peltata
Dryopteris filix-mas or D. wallichiana
Epimedium × youngianum ‘Niveum’
Epimedium × rubrum
Euphorbia palustris
Euphorbia wallichii
Geranium phaeum ‘Album’
Gillenia trifoliata
Hakonechloa macra
Hosta ‘Devon Green’
Kirengeshoma palmata
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Transparent’
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Fontane’
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Windspl’ (for foliage only)
Molinia caerulea subsp. arundinacea ‘Strahlenquelle’ (for foliage only)
Paeonia lactiflora ‘Jan van Leeuwen’
Paeonia lactiflora ‘White Wings’
Peaonia lactiflora ‘Krinkled White’
Rodgersia podophylla ‘Rotlaub’
Selaginella helvetica
Selinum wallichianum
Tellima grandiflora
Digitalis purpurea f. albiflora
Buxus sempervirens


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar