Vindruvorna som klarar det svenska klimatet

Vindruvor, som klarar vårt frostiga klimat till och med på friland, finns det verkligen sådana?


Vindruvor, som klarar vårt frostiga klimat tom på friland, finns det verkligen sådana? Ja, redan för två år sedan fanns de att köpa i vissa plantskolor. De blev snabbt slutsålda, och förra året var tillgången inte bättre. Även i år är utbudet begränsat, men på sikt kan de bli lättare att komma över. Mannen bakom denna omskrivna nyhet heter Göran Erlandsson. I flera år har han testat och utvärderat druvsorter från f d Sovjetunionen, i första hand Lettland. Nu har han fått fram druvsorter, som man kan odla långt upp i Norrland…

Härliga klasar färdiga att skörda. Foto: VäxtMästaren. Göran Erlandsson visar stolt upp nyskördade svenska druvor.
Foto: Hans Björkman.

Göran Erlandsson odlar ekologiskt, och testar olika fruktträd i stor skala. Dessutom vill han att fler ska våga sig på frilandsdruvodling i Sverige, men hittills har de flesta som bor utanför de båda varmaste växtzonerna blivit besvikna. Inte nog med den dåliga härdigheten, de tidigare sorterna har haft en så begränsad tid mellan blomning och fruktsättning, att det inte varit så lätt att få dem riktigt goda. Tidigare har vindruvorna blivit bäst i växthus eller uterum – nu går de att klara också utomhus med lyckat resultat. Foto: Hans Björkman.

Mångårig förädlingsarbete

Under årens lopp har han fått kontakt med många andra växtförädlare och odlare, och just i Lettland har man arbetat med att få fram nya vindruvssorter, som tål ett kallare klimat än vanligt. Ursprunget till den här sensationen är ett fynd intill en gärdesstör vid en lettisk vägkant. Där hittade Göran, av en tillfällighet under ett stopp på en rastplats, några vildväxande vinrankor. Han tog dem med sig, och påbörjade ett forskningsarbete om deras ursprung och egenskaper. Hallstahammar, där han har sin plantskola, är inte precis idealorten för vinodling, men skam den som ger sig. Han fick med tiden fram rankor, som klarade ned till 35 minusgrader!

I sommar genomförs ett spännande projekt på en sluttning vid Rosendals slott i Stockholm – under kulturhuvudstadsåret får vi här se en svensk vingård med Görans staketdruvor…

Flera staketdruvsorter

Druvorna behöver inte spaljeras mot en vägg, utan kan också växa uppspända på trådar mellan stolpar eller vid en stör. Det finns flera sorter, som alla kallas staketdruvor, och som har betydligt bättre smak, större druvor och är mer motståndskraftiga mot svampsjukdomar och kyla än de som tidigare funnits att köpa. Den blå sorten 2 Z lär ha smak av vilda bär och kan t o m krukodlas på en balkong e d, blåvioletta 3 C har mer ”riktig” druvsmak, men är mer svagväxande (kan ev. odlas i växthus), de gulgröna 1 S och 5 V har en kryddigt söt smak och glesare klasar.

De flesta är självfertila, och bär snabbt frukt. En planta som sätts nu i vår kan få en fem – sex klasar i augusti, men det är klokt att bara låta en av dem mogna fram, för att inte hämma plantans tillväxt. Följande år kan man låta den bära mer, men helst ska man nöja sig med en liten skörd de tre – fyra första åren. Men efter tio år kan plantan ge en skörd på tjugo till tjugofem kilo! Givetvis är odlingsresultatet beroende av väderleken, blir sommaren varm och solig blir det bättre än om den är kall och regnig, något som gäller alla frukter och bär.

Bladen är ljust gröna och prydliga nog för att staketdruvorna kan växa runt en uteplats eller fungera som en avgränsning i trädgården.

Kalkskyende

Alla staketdruvor ska växa så soligt som möjligt och på kalkfri jord, d v s med ett lågt pH-värde, som t ex rododendron. Man bör därför blanda ut jorden med ca 1/3 – 1/2 okalkad torvmull. Jorden måste vara väldränerad, så sätt dem t ex inte på styv lerjord. I övrigt odlas de som tidigare sorter, men man behöver som sagt varken spaljera eller vinterförvara plantorna. Råd om planteringen och den viktiga beskärningen kan du få där du köper din staketdruva.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar