
Amaryllis, Hippeastrum, är inte bara vinterns praktfullaste blomma – den är den tuffaste också! En första klassens nybörjarväxt, som det är nästan omöjligt att misslyckas med. Amaryllis är inte minst barnens blomma. De fängslas av att följa plantans snabba utveckling. Låt dem själva plantera löken och sedan kolla den varje dag. Plötsligt tittar en trind grön knopp upp ur löken. Sedan går det fort. Stjälken skjuter i höjden så fort att man nästan ser det med blotta ögat. Så börjar knopparna svälla, Spänningen blir stor när de sakta öppnar sig och avslöjar andlöst vackra blommor.

Minaamaryllis
Det enklaste är att köpa en krukodlad planta i knopp, men det blir betydligt billigare att själv driva upp sina lökar. Dessutom är det mycket roligare eftersom utbudet av olika sorter är mycket större än bland krukodlade amaryllis. Till jul ska amaryllisen förstås vara blossande röd. Men det finns också amaryllis i rosa, vita och orange toner och, t o m månskensgula och limegröna. Liksom tvåfärgade och randiga, i enkla och fyllda former.
Det senaste i amaryllisvälden är miniatyramaryllis, Hippeastrum Gracilis-gruppen, med gracilare byggnad och blommor som har en egen förtjusande charm. En stor fördel med dem är att stjälkarna inte ränner iväg som hos de långbenta storblommiga, som utan stöd kan välta på grund av blommornas tyngd. De kallas ofta för småblommiga amaryllis, och blommar ibland i flera månader. Med åren utvecklas de till frodiga plantor på grund av sin förmåga att sätta sidolökar.

Amaryllisprakt från jul till våren
Småblommiga amaryllis, och vita och pastellfärgade storblommiga, är fina efterträdare till julens röda, eftersom deras ljusare och skirare färger står så vackert mot vintermörkret. Om man sätter några olika sorter med ett par veckors mellanrum så kan man lysa upp hela den mörkaste årstiden med exotisk amaryllisblomning. Romantiskt rosa klockor som ”ringer in” det nya året, stora bländvita i svarta januari, orkidémönstrat randiga i februari. Det är bara att ta fram almanackan och planera! Många amaryllissorter är nämligen temperaturbehandlade för att blomma inom sju-nio veckor. Fråga efter sådana i affären.
Röda amaryllis har nästan blivit samma ”måste” i svenska hem till jul som den klassiska julstjärnan. Vill du att din röda amaryllis ska slå ut till julafton så är det alltså hög tid att sätta löken. Det finns magnifika sorter som ger flera stänglar med upp till fem klockor på varje. Praktfulla storblommiga är ’Red Sensation’ och de så kallade Jumbolökarna som ofta får tre stänglar med enorma blommor. En fantastisk sådan julröd sort är ’Roma’. Kom ihåg vid inköpet: ju större lök desto fler och större klockor.

Lättodlad och lättskött
Plantering: Börja med att väcka löken genom att ställa den ovanpå ett vattenfyllt glas över natten. Nedersta delen av den ska nå ned i vattenytan. På så sätt väcks rötterna till liv och rotningen går snabbare. Sätt sedan löken i en kruka vars diameter är fyra centimeter större än lökens. En tredjedel av löken ska vara ovan jord. Vattna och ställ krukan på en ljus plats. Täck gärna blomjorden med mossa. Det är vackert och mossan hjälper till att behålla fukten i jorden.


Överdådig blomprakt mitt i vintern med amaryllis och matchande tulpaner. Miniatyramarylisen ’Baby Star’ får ofta fyra klockor på varje stängel.
Skötsel: Vattna sedan inte förrän blomknoppen tittar upp. Därefter vattnas plantan när krukjorden torkat upp. Näring behövs inte under blomningen.
Det lönar sig att spara amaryllis efter blomningen. Den kommer med stor säkerhet att blomma om följande år, men då på vårvintern. Ställ plantan i ett fönster och sköt den som andra krukväxter med vatten och näring när den ljusa årstiden kommer. På sommaren kan den med fördel stå ute. Sluta vattna på hösten och låt bladverket vissna ned. Ställ undan löken frostfritt, svalt och mörkt. Ge inte en droppe vatten fram till januari då den ska börja drivas på nytt.
Svårare än så är det inte att locka fram vinterns blommande underverk!