Växthus av gamla fönster

Drömmen om ett växthus blev sann när Jonas Blom gjorde slag i saken och byggde ett på egen hand. Så här gick han till väga!

växthus av gamla fönster


Jonas byggde ett växthus av gamla fönster. Inspireras av hur han gick han till väga.

1. Placeringen

Grannen har ett garage som vetter mot oss, och mellan husen fanns en liten bergknalle: perfekt att bygga ett växthus på – inte minst för att skymma sikten mot garaget. Jag placerade växthuset cirka en meter från vår tomtgräns, efter att jag fått okej av vår granne, förstås.

2. Planeringen

Fönster och dörrpar hittade jag på Blocket, och baserat på deras mått ritade jag sedan upp huset skalenligt i datorprogrammet Illustrator. Ytstorleken blev cirka elva kvm. Övrigt material till växthuset beställde jag från lokala byggmarknaden.

3. Grunden

Grunden består av lättklinkerblock med armeringsjärn. Jag fyllde ut ojämnheterna i bergsknallen med sten och sand och lade därefter plattor ovanpå. För att få ner armeringsjärnen till muren stakade jag ut mått, tvättade och borrade i berget. Muren slammade jag med grovbetong tre–fyra gånger.

växthus av gamla fönster

4. Regelkonstruktionen

Reglarna fick anpassas till fönster- måtten, vilket blev cc 55 cm. Reglarna och takstolarna blev i måtten 45 cmx70 cm, vilket jag nu i efterhand tycker är lite väl klent, men huset håller bra. Jag använde mig av en längsgående limträbalk med måtten 56 cmx225 cm.

växthus av gamla fönster

5. Fönstren

Jag spikade 22 x 70-panel som ”lock” på reglarna från utsidan och satte därefter in fönstren från insidan med en 15 x 15-milimeters- list för att hålla dem på plats. Dörren sattes in som en vanlig dörr mellan två reglar. Slutligen fogade jag alla springor för att få ett tätt och snyggt resultat.

6. Taket

Säkerhetsglaset måttbeställdes från den lokala fönsterleverantören. Jag snickrade ihop ramar till glasen som jag målade. Därefter skruvades de in mellan takstolarna, cirka
fem millimeter från ovankant. När glaset lades ovanpå blev det helt plant mellan takstol och glasskiva. Varje glasskiva fästes med silikon och därefter spikades lockläkt från ovansidan och fogades fast.
På nocken lades nockplåt, och för att skruva dit plåten ovanifrån behövde jag krypa på taket – vilket var riktigt nervöst, men det höll.

växthus av gamla fönster
Så här fint blev Jonas växthus av gamla fönster.

7. Slutfix

För att få ett tätt glastak så använde jag silikon. Jag maskerade kanterna för att få en tjock fog utan att det blev kladdigt och ojämnt. Växthuset målades med fasad- grund och därefter fasadfärg på både in- och utsidan, medan muren fick ljusgrå putsfärg. En behörig elinstallatör drog in el till lampor samt värme, vid behov. Slutligen monterade jag ihop tre bänkar, två pallar och ett bord med hjälp av rundstav, kil och trälim.

jonas blom

Om Jonas

Namn: Jonas Blom.

Ålder: 41 år.

Bor: I Saltsjö-Boo.

Familj: Hustrun Stina och barnen Vincent, Noelle och Charlie.

Gör: Är designer på H&M.

Tidsåtgång

Jag beställde material i mitten av april och huset stod klart i juli. Jag snickrade enbart på helgerna. Det som tog längst tid var att rusta upp fönstren.

Kostnad

Fönster 1 500 kronor.

Dörr 1 500 kronor.

Glastak cirka 6 000 kronor. Virke och mur 11 000 kronor.

Färg och övrigt cirka 3 000–4 000 kronor.

Totalkostnad cirka 23 000 kronor.

Läs också: 18 sätt att lyckas med växthuset

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar