Billigaste växthuset bygger du själv

Oavsett hur stort eller litet växthus du vill ha, blir det billigast att bygga det själv om du använder begagnade fönster. Det blir också oftast vackrast och ger garanterat upphov till mest stolthet! Här finns en ritning till ett enkelt växthus samt några odlingstips.


Ett växthus kan vara allt från ett fönster lutat mot väggen (kan räcka för tomater) till en stor vinterträdgård med flera klimatzoner. Här finns, förutom några odlingstips, en ritning till ett enkelt hus där växterna drar nytta av kompostvärme.

Bestäm placering för växthuset

När du väl bestämt dig för att du vill ha ett växthus bör du tänka ut placeringen. Österläge är bäst för växterna – mycket ljus men ingen stor risk att det ska bli för mycket av det goda.

Ett litet växthus kan som här lutas mot en vägg. Ett stort växthus kan byggas som en förlängning av huset, ett extra rum som förlänger sommaren. Så bygger man ofta på kontinenten och i England. Växthuset kan också vara som ett lusthus i en annan del av trädgården dit du kan gå på tidig vår-picknick.

Läs mer: Här är växterna du ska odla i ditt växthus

Gör en ritning

Nästa steg är att göra en ungefärlig ritning och sedan skaffa fönster så att du kan räkna exakt på dimensionerna. Rivningsfirmor finns det över hela landet och där kan du göra fynd. Priset kan variera mycket men vi hade tur och fick tag på gamla slottsfönster för 100 kronor/st.

Renovera fönstren

Ofta behöver fönstren renoveras. Då börjar du med det, vilket är det största jobbet. Fönstren ska skrapas, kitt ska bytas och ramen oljas och målas.

Fönstren som är ritade här är stora och vi har bara använt ett till tak respektive sida. Det går naturligtvis att bygga med fler fönster enligt samma princip. Regeln mitt fram kan också vara bredare om måtten på fönstren inte är som här, 1×2 y.

Om du inte vill mura går det bra att sätta växthuset på en sockel av exempelvis en enkel rad lecablock, men då går du miste om kompostfunktionen och den bekväma arbetshöjden. Bygger du det högre kan du till exempel ha ett fikonträd eller en vinranka i växthuset.

Läs mer: Vi byggde ett hus av gamla fönster

Detta behövs

* fönster

* reglar till stommen, 5 x 5 cm bör räcka till de flesta fönster

* plankvirke i fönstrens tjocklek till täckskivor

* grova lösplank till golv, lite kortare än skåpets bredd (De ska vara lätta att ta ut och lägga i dem.)

* skiva eller plank till lucka

* handtag till luckan

* varmförzinkade spikar och skruvar

* byggbeslag

* 4-6 gångjärn, beroende på hur höga fönstren är

* 2 fönsterhaspar, 2 fönsterhakar

* tegelstenar eller lecablock (+puts)+murbruk

* krossad sten eller dylikt som grundfyllnad

* färg

* ev. frigolitskivor till isolering av muren

* material för att skruva fast ramen i väggen – till exempel byggbeslag och skruv eller expanderbult, beroende på väggmaterial.

Gör så här:

* Räkna ut växthusramens bottenmått (se teckning).

* Lägg till luckans tjocklek + glidmån + 1 tegelstensbredd + en fönstertjocklek på djupet (se teckning).

* Gräv ut en grund, cirka 20 cm djup, efter måtten ovan.

* Kontrollera med vattenpass att ytan inte lutar.

* Fyll med gruset.

* Bygg murarna, som teckningen visar, upp till bekväm arbetshöjd. Observera luftspalten mot husväggen.

* Isolera ev. murens insidor med frigolitskivor.

* Gör luckan av en skiva eller av plank. Den ska vara något smalare än utrymmet mellan murarna. Måla den gärna i samma färg som resten av växthuset ska ha.

* Fyll kompostutrymmet — lägg hönsnät i botten och en bit upp längs kanterna, ris och kvistar ovanpå och sedan vad du har av organiskt material.
Varva med färdig jord.

* Snickra en ram som teckningen visar. Det är enklast att använda byggbeslag, vinklade och raka, för att foga samman delarna.

* Måla ramen. Måla också täckskivorna som kan få en schablondekor som bilden visar.

* Fixera ramen vid muren genom att borra, plugga och skruva ner i stenen.

* Fäst också växthusramen i husväggen. Hur man gör beror på väggmaterialet.
Är det trä räcker det med byggbeslag och är det tegel behövs expanderbult.

* Lägg in det lösa plankgolvet som vilar på murarna.

* Skruva fast sidornas och takets fönster.

* Skruva fast gångjärnen och sätt fast framsidans fönster.

* Skruva fast haspar och hakar.

* Såga till och spika på täckskivorna.

Läs mer: Ett växthus av återvunnet material

Odlingstips:

Det här skåpet är gjort för krukodling som är ett bra sätt att undvika sjukdomar och jordnematoder. I ett större växthus med många plantor bör du odla i bäddar där jorden måste bytas med jämna mellanrum. Detta gäller speciellt tomatodling.

Du kan också använda skåpet till förodling. Värmen som alstras om komposten är i gång, gör att det blir som en varmbänk. Låt plantorna gro inomhus först, eftersom de flesta växter vill gro i riklig värme. När de kommit upp flyttas de till växthusskåpet för att bli robusta. Välj en mild mulen dag för att flytta ut dem och börja inte för tidigt på säsongen. Det får inte bli kallare än 5 plusgrader i skåpet.

Luftning är viktigt i ett växthus. Plantorna tycker om värme men det får inte bli för hett. När det är för soligt kan man skugga med ett gammalt lakan eller en bit fiberduk. Vattna helst på morgonen och inte på kvällen för att undvika svampangrepp.

Om du vill odla meloner kan du ta bort golvet och så direkt i den nästan färdiga komposten. Där trivs plantan (för det får bara plats en) som en prins.

Odlingssäsongen blir ännu längre om man använder en frostvakt. Det är en värmefläkt med termostat. Fläkten sätts på automatiskt när temperaturen går ned för mycket.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar