Bygg eller köp: Litet växthus mot väggen!

Har du växthusdrömmar men ont om utrymme? Satsa på ett litet växthus att ställa mot väggen. Eller inspireras av våra smarta läsare och bygg ett själv!

litet växthus

I ett litet växthus kan du driva upp plantor och få värmeälskande växter, som chili och tomat, att frodas. Och bygger du miniväxthuset mot fasaden kan du dra nytta av värmen från husväggen, som håller det varmare på natten. Här har vi samlat modeller i olika storlekar – och några kreativa hemmabyggen att inspireras av!

För sådder och små växter

litet växthus plantagen
Foto: Plantagen.

Ett litet växthus i plast med tre hyllor i stål som tar lite plats. Framsidan har dragkedjor och kan rullas upp. Är 59 cm brett och 125 cm högt, och kostar 249 kr hos Plantagen.

För några större krukor

växthus mot väggen
Foto: Wexthuset.com

Väggväxthuset Altan har aluminiumstomme, finns i både glas och polykarbonat och i flera storlekar.
På bilden: 3 sektioner med en skjutbar dörr och vädringslucka, 182 cm högt och 194 cm brett. Pris 4 899 kr (exklusive fundament) hos Wexthuset.com.

Med plats att sitta 

willab garden
Foto: Willab Garden

I växthuset Euro Serre Mural kan du få plats för både växter och möbler. Det har 4 mm säkerhetsglas, aluminiumstomme och isolerplast i taket som skyddar mot stark sol. Modellen på bilden är 233 cm djup och 309 cm bred. Pris från 37 490 kr, Willab Garden. 

Lätt att lufta

bolist
Foto: Bolist

Växthuset Ida, 3,3 kvm, i aluminium och 3 mm glas, har en skjutdörr som går på kullager och kan spärras upp för att ge bättre ventilation. 257 cm bred och 130 cm djup, 5 790 kr, Bolist.

Läs också: 18 sätt att lyckas med växthuset

3 hemmafixare: ”Så gjorde vi”

Vackert återbruk

litet växthus
Foto: @gardensvidja

”Jag har bara använt sådant vi hade hemma. En stor lastpall blev baksidan som jag fäste allt i. Vi reglade en ram runt några gamla fönster, staplade tegelstenar som grund, och några plankbitar fick bli takpannor.” 

Sanna Lindberg, insta: @gardensvidja

Gamla vitrinskåpet flyttade ut

läsares litet växthus
Foto: vitspets

”Jag tog ett vitrinskåp i furu och plockade bort krönet upptill. Jag grundade med utegrund, och sen med tre lager fönsterfärg för bra hållbarhet. Takpannor skyddar mot regn. Efter två år ute är det lika fint.”

Karina, instagram: @vitspets

40-talsfönster fick nystart

växthus mot väggen
Foto: design.etagetradgard

”Vi använde våra gamla 40-talsfönster och spröjsade dem med lister för att få till den rätta känslan. Vi murade några lecablock som grund, och satte takpapp på taket.”

Elisabeth Dahlgren, instagram: @design.etagetradgard


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar