
Min HIGG är ett växthus som jag byggt själv efter väggen på huset. Sommartid är den öppen så att solen når tomaterna och gör dem härligt solmogna. Likaså regnar det direkt ned, vilket gör att man behöver vattna mindre. En annan fördel är att du odlar djupt nere i gropen, där jorden är fuktigare. Den kan även användas som insynsskyddad solgrop eller uteplats på sommaren.
Frostfri vinterförvaring
När de första, lätta frostnätterna kommer, fälls Higgen upp. Växter som stått i krukor och vuxit sig stora över sommaren flyttar in i Higgen där de får nytt liv och börjar blomma igen. Håller sig temperaturen runt någon minusgrad klarar den att hålla plusgrader, men när temperaturen faller ordentligt täcker jag med bubbelplast (förpackningsmaterial av tunn polyeten med luftbubblor) i hörnen och ställer in några 60 watts glödlampor. Då klarar även apelsinerna och citronerna sig, ibland ända fram till jul innan de måste tas in. Och sen är det ju bara två månader kvar innan det är dags att börja om igen?
Teknisk beskrivning:
Fritt söderläge är ett måste. Gropen är 0.9 m djup. Från mark och upp till tak är det mellan 0,7 och 1,5 m. Längd 4,5 m, bredd 3 m. Det har gått åt cirka 80 m tryckimpregnerade reglar, mest 70×95, till en kostnad av cirka 1 200 kronor. Allt glas är återanvända fönster, likaså gångjärnen kommer därifrån. Taket, vars lutning gör att snön ligger kvar som isolering, är delvis av pvc-plast för viktens skull. Eftersom husets dränering ligger högre finns en grop där jag kan hålla koll på vattennivån. När det finns vatten där blir vattningen enklare.


* Hemgjord klämma för att hålla fast glaset. I aluminium 1 mm. Lägg en bit gummisuk mellan glas och klämma, glaset på gavlarna kan fästas med likadana klämmor.
* Regel på ”fel” ledd, 70×45. 60 cm mellan reglarna.
* (röd) Husvägg/källarvägg, gärna med ett fönster