Så inreder du växthuset

Inreda växthuset? Det vackra glashuset fyllt av grönska blir en allt vanligare syn i villaträdgårdarna. Här följer några goda råd på hur du smartast inreder växthuset.


Ett växthus är många trädgårdsälskares dröm. Men när det väl är på plats gäller det också att fylla det med rätt saker. Då handlar det inte bara om växter utan allt det där andra som behövs för att växterna – och du – ska trivas på allra bästa vis.

Ett växthus kan ju vara mycket mer än en odlingsplats. Det kan vara ett eget ställe, kanske ett kontor eller en plats för fest.


Drömväxthuset.
Stort nog att rymma bord och stolar för fest om sommaren, men vinterid ryms här ängalatrumpet och andra växter som kräver utrymme. Växthus från Sweden Greenhouse.

5 ”måsten” i växthuset

Belysning
En lampa eller två i taket beror på storleken på ditt växthus. Man brukar räkna med 100 till 150 watt per kvadratmeter. Ljuset behövs både för värme och för ljus. Det bästa är att höra med din växthusleverantör vad som passar i just ditt växthus. I ett hobbyväxthus är vanliga lysrör ett bra val.

Hyllor för plantor
Konsten är att utnyttja det oftast lilla växthuset till max. Stapla hyllor på höjden. Men se också till att ljuset når alla plantor. Det ska finnas plats för övervintrande pelargoner och vårens tidiga frösådd. Och änglatrumpeten behöver rejält med plats om vintern.

Bord
Ett bord att arbeta vid är att bra att ha, är vädret vackert kan du lätt flytta ut det och stå utomhus och arbeta. Se till att du har tillräckligt med plats för krukor och jord och de redskap du behöver. Oftast är det smart med en hylla under där just dessa saker kan stå nära till hands.

Planteringshinkar och upphängning
Många, så många du önskar. För tomatplantering, gurka, kanske vindruvor och annat. Tänk på att dessa plantor växer på höjden och behöver stöd. Krokar och snören att klänga på bör monteras.

Gardiner
Vill du verkligen ha användning av ditt växthus länge på säsongen ska du satsa på skuggardiner. Dels för att de skyddar mot solen, men också för att de håller värmen kvar inne i växthuset.

Växthus Juliana.

Ett växthus ska också fyllas, inte bara med blommor utan också bänkar, hyllor, belysning och allt sånt som gör att växter – och du själv – trivs.
Detta växthus heter Juliana Premium och kommer från Willab Garden.

Planterinsgbord i rostfritt stål. För användning både ute och inne.
Kan kombineras med två olika planteringsställ, ett i rostfritt stål samt ett i plywood, vilka kan köpas separat. Serralux. Tillhörande bordskonsol.
Allt från Classicum.

Eva Braun har skrivit flera trädgårdsböcker och nu senast ”Växthus och uterum”. Boken är utgiven av Bokförlaget Semic och är skriven tillsammans med Gunnel Carlson från ”Gröna rum” med flera.
Här delar Eva Braun med sig av sina bästa tips på vad man ska tänka på när man inreder växthuset.

Redan på planerings- och byggstadiet bör man ta ställning till om man vill:

1. Dra in el. Bra för arbetsljus och mysbelysning, till frostvakt, elverktyg och tillskottsljus över växterna, radio, dator. Obs! – komplettera med jordfelsbrytare.

2. Dra in rinnande vatten. Det behövs för automatisk droppbevattning och underlättar städning. Det kan räcka med kallt sommarvatten för att varken behöva gräva till frostfritt djup för ledningarna eller ha värmeslinga.

3. Ha en stor dörröppning för att kunna köra in med skottkärra.

4. Kunna tilläggsisolera invändigt med speciell bubbelplast som tål solens strålar. Vissa växthusförsäljare har speciella klämmor för ändamålet. Alternativt kan man hänga plasten i stora sjok över linor eller stänger.

5. Ha automatiska lucköppnare.

Planteringsback. Svarta plantbackar 38×24 cm som passar till plantbackshylla, backa för 74 kronor/st. Vippa plantbackshylla för 219 kronor. Vippo trådhylla finns i olika mått från, 28×121 cm, för 249 kronor/st. Willab Garden.

Rätt sorts lampa till växthuset. Kan användas i såväl rum utan dagsljus som i växthus. Perfekt för den som vill starta plantuppdragningen tidigt. Agro 400 W, 55000 lumen. Pris 1 595 kronor/st. Willab Garden.

Se också till att förse växthuset med:

1. Skuggväv eller tygvåder. Sätt upp som gardiner på stänger eller vajer för att lätt kunna reglera ljuset. För att slippa daglig passning kanske man hellre kostar på sig automatisk skuggning.

2. Arbetsbänk i bekväm arbetshöjd, förslagsvis 90 cm. Komplettera med planteringsbricka med kanter som håller jorden på plats.

3. Förvaringshyllor, typ lagerhyllor eller väggfasta från växthusförsäljaren.

4. Plattor med hjul för att tunga krukor ska bli lättare att flytta och att luften kan cirkulera under.

5. En termometer som visar max- och minitemperatur.

6. Bekväma möbler i mån av utrymme. Här ska man kunna sitta/ligga och njuta av växternas skönhet och dofter …

7. Svagströmsbelysing med timer som tänds på kvällarna så att växthuset ser trevligt ut även utifrån.

En skuggardin kan behövas som skydd. Här en för proffsen! Invävda aluminiumremsor för god reflexion av värmestrålarna. Reflekterar bort cirka 75 procent av värmestrålningen från solen. På natten hindrar den dessutom värmeutstrålningen från växthuset. Specialskuggväv, storlek 3500×4500 mm. Pris cirka 945 kronor. Willab Garden.

En arbetsplats för inspiration. Här finner växthusets ägarinna ro och får inspiration till sina böcker. Med det trådlösa nätverket är hon uppkopplad mot internet. Växthus från Sweden Greenhouse.

Köpinformation, inredning växthus:

Classicum 040-40 51 90 www.classicum.se

Willab Garden 0431-686 00 www.willabgarden.se

Sweden Greenhouse 08-716 97 14 www.swedengreenhouse.com

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar