Svart är hett

Vilka nya färger är på väg i blomstervärlden? Trenderna pekar mot det dramatiska. Som svart! Vackert eller chockerande? Döm själv efter våra bilder på blommorna som är de hetaste heta.


<!– –>Nytt känns det onekligen. Men – svarta blommor..? Hemskt! Tänkte jag när jag först hörde talas om svart som blomfärg. Men det var innan jag hade träffat ”Svarta Molly”, det! Bukettviolen ’Molly Sanderson’ hittades på 1990-talet som en spontan hybrid i en privat trädgård på Irland, presenterades på världens mest tongivande trädgårdsutställning Chelsea Flower Show, och tog blomstervärlden med storm.

”Svarta Molly” blev upptakten till ett trädgårdsmode som växt sig allt starkare och nu är svarta blommor hetaste hett. I trädgårdarnas föregångsland England är svarta blommor så eftersökta att det har öppnats en plantskola som saluför över 2 000 olika svarta växter, och 2002 bildades ett eget sällskap för svarta blommor, International Black Plant Society.

Framhäver andra färger. Är svarta blommor verkligen vackra? Eller bara konstiga?

Enligt min erfarenhet kan svarta blommor, rätt placerade, vara sensationellt vackra. De ger trädgården en annorlunda och förtrollande dimension. De lyser mot olika gröna nyanser och framhäver många andra färger, inte minst silverfärgade bladväxter och de så moderna gyllene tonerna. Svarta blommor mot husfärger i milda pasteller som aprikos, rosa, limegult och ljusblått kan bli raffinerat. Svarta blommor gör sig också mycket bra mot vanliga grå cementplattor, och i olika planteringskärl, till exempel krukor av galvaniserad plåt.

Släpp loss fantasin, pröva dig fram och experimentera. Det gjorde jag med ’Molly Sanderson’ när hon kom. Det har blivit många olika svarta blommor sedan dess! De ger mersmak, liksom lockar till lekfulla blomsterupptåg. Förra våren blommade svarta tulpaner under en prydnadslönns limegröna blad i min trädgård. Läckert! Och inspirerande: lönnen fick fler mörka grannar, irisar, penséer, stockrosor… Till det pioner i månskensgult – en sofistikerad nyans till svart.

Se sådan silkeslyster stockrosen ’Nigras’ blommor har. Den bjuder på hundratals sådana på flera meter höga stänglar.

 

Det finns flera småvioler som har svarta blommor, främst hos fröfirmorna. De är ofta ettåriga men förökar sig genom självsådd. Den här heter ’Bowles Black’.

Fem nyanser av svart. Det kommer ständigt nya svarta skönheter bland olika slags växter. De flesta är inte rent svarta som ’Molly Sanderson’ – hon är kolsvart – utan har anstrykningar av mahogny, bourgogne, purpur, brunt och mörkviolett. Gemensamt för dem är att de har ett silkes- eller sammetsskimmer på kronbladen som ger lyster åt de olika nyanserna.

Bland de amerikanska trädgårdsirisarna finns glamorösa skönheter, svartvioletta ’Before the Storm’, mörkt sammetsbruna ’Man in Black” och ’Midnight Majesty’ i midnattsblått-svart. Andra godbitar i de svarta perennernas skara finns bland de orientaliska julros-hybriderna, som ofta har blommor mörka som ett mustigt bourgognevin. Två vackra dagliljehybrider är mahognybruna ’American Revolution’, och ’Ed Murray’. En violettsvart fylld akleja är ’Black Barlow’, en brunsvart är arten sotakleja. Aquilegia atrata.

Bland ettåriga sommarblommor och lökväxter kommer det hela tiden spännande nyheter. Världens första svarta hyacint ’Midnight Mystique’ lanserades av fröföretaget Thompson & Morgan för två år sedan. Den sålde slut direkt.

Svart mot rosa – visst är det läckert! Violen är den berömda ’Molly Sanderson’. Stockrosen är klassikern ’Nigra’. Rosen heter ’Abraham Darby’, engelsk ros, zon 4.

En fantastisk ettårig pionvallmo är sorten ’Black’ i mörkaste violett. Ettårig, självsår sig. Sås på våren och blommar från högsommar till höst.

Glömd skönhet. Svarta blommor är egentligen inget nytt. De var oerhört populära under den viktorianska tiden, då det var inne att samla på svarta växter. En klassiker från den tiden är den fantastiska stockrosen ’Nigra’, enkelblommande, mörkt mahognyfärgad. Efter att ha varit i glömska under många år dök den plötsligt upp i slutet av 1900-talet. Fröer som hade sortnamnen ’The Watchman’ och ’Nigra’ spreds över världen från England. De över två meter höga stjälkarna, täckta med svarta blommor i flera månader, väckte enormt uppseende.

Mina grannar, som har lantställe i Tjeckien, fick fröer av mig och sådde dem längs sitt gråpatinerade staket. Deras svarta stockrosor blev ett utflyktsmål. Häpna förbipasserande på gatan knackade på och bad om fröer. Nu vimlar det av svarta stockrosor i den lilla idylliska byn utanför Prag!

En ädelsten bland trädgårdsirisar är sofistikerade sorten ’Before the Storm’ med svartvioletta sidenblommor som doftar vindruva.

Värt att veta om svarta blommor

Var får man tag på dem?
Leta i välsorterade plantaffärer på våren. Då är sortimentet störst.
Fröfirmorna har ofta ett rikt utbud. Deras nya kataloger kommer redan i början av året.

Titta på de latinska namnen:
Om ’niger’ (som betyder svart), eller ’nigra’ och ’nigrum’ ingår i det vetenskapliga namnet så betyder det att växten på något sätt tangerar svart.

Svarta blommor på Internet:
Hos postorderföretagen Rara Växter och L:a Fiskaregatans Trädgårdsbutik kan man fynda spännande svarta växter:
Rara Växter (fröer), tel: 08-714 85 75. www.raravaxter.com
L:a Fiskaregatans Trädgårdsbutik (iris, lökar, fröer), tel: 046-12 17 55. www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se
Två engelska hemsidor som ger nyheter och spännande idéer är:
www.blackplants.co.uk och www.karenplatt.co.uk

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar