I youtube-serien ”Uppdrag: Mat” antog kocken Mattias Larsson Mustiga Mauris utmaning att laga en hamburgare med 1 promille i blodet – och ”Fylleburgaren” blev överraskande god! Klippet har fått över 2,6 miljoner visningar och många har frågat efter receptet, som du hittar här.
Fylleburgaren
Du behöver:
(4 st)
Burgare:
-
500 g nötfärs
-
1 msk neutral olja
-
1 msk vatten
-
2 tsk dijonsenap
-
salt och svartpeppar
-
olja att steka i
Tillbehör:
-
250 g champinjoner eller annan valfri svamp
-
2 gula lökar
-
neutral olja att steka i
-
salt och svartpeppar
-
150 g rökt sidfläsk i bit
-
1 äpple
Till servering:
-
75 g gruyèreost
-
4 valfria hamburgerbröd
-
1 ½ dl majonnäs
-
4–8 krispiga salladsblad
-
125 g avhälld picklad rödlök
Gör så här:
-
Skär svampen i önskad storlek. Skala, halvera och skiva löken. Värm en stekpanna med olja till medeltemperatur. Bryn svampen i ca 5 minuter. Lägg ner löken och stek vidare i ca 2 minuter. Salta och peppra.
-
Skär sidfläsket i ½ cm tjocka skivor. Kärna ur och skiva även äpplet i ½ cm tjocka skivor.
-
Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek fläsket några minuter på varje sida tills det fått en fin brynt yta. Ta upp det ur pannan och stek äpplet ett par minuter på varje sida i baconfettet.
-
Tillaga burgarna. Blanda färsen varsamt med olja, vatten och dijonsenap. Forma smeten till 4 burgare, ca 1 ½ cm tjocka. Salta och peppra. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek eller grilla burgarna i olja, ca 2 minuter på varje sida eller till önskad stekgrad.
-
Riv osten och lägg den på burgarna.
-
Halvera och rosta hamburgerbröden. Bred majonnäs på brödens snittytor. Lägg sallad på brödens underdelar och sedan burgare, äpple, svamp, fläsk och picklad rödlök. Lägg på locken.

Recept ur Mattias Larssons kokbok Världens godaste burgare (Semic, 2025).
Läs också: Oliver Ingrossos barndomsminne – smaskiga pastan bongostaia!