Fönster

Att köpa och byta fönster

När du ska köpa nya fönster till ditt hus, oavsett om det är för att ge ditt hus ett lyft eller för att spara energi med nya, finns det mycket att tänka på. Det är viktigt att välja fönster som passar ditt hus karaktär, kanske letar du efter spröjsade fönster till ett äldre hus, eller så vill du skräddarsy ett eget. Här finns expertråd, tips och guider kring hur du kan välja, köpa, montera och renovera.

Läs mer

Att välja och köpa nya fönster

En bra anledning till att byta fönster är att stora delar av värmen i ett hus kan gå förlorad med dålig isolering – nya sådana kan faktiskt sänka din energikostnad. De kan dessutom bidra med andra egenskaper, som att minska buller utifrån eller till och med höja värdet på ditt hus.

När du ska köpa nya fönster gäller det att läsa på ordentligt om vilka olika typer det finns och vilken funktion du behöver. Kanske är det ett aluminiumfönster du letar efter, eller ett miljöfönster för att spara energi? Eller så letar du efter snygga takfönster eller vackra spröjsade till ett gammalt hus. Ska det vara härdat eller laminerat glas och vad är bäst: sidohängt, vridfönster eller fast?

Vi listar fördelar och nackdelar och vägleder dig till allt du behöver veta för att fönstren ska matcha karaktären på ditt hus. Ska fönsterbågen vara en annan färg och bör man byta beslag, handtag och spärr för att matcha husets stil och årtal?

Smart fönsterguide

Här finns också en smart fönsterordlista för dig som vill få bättre koll. Vad betyder U-värde och ska det vara lågt eller högt? Vad innebär energimärkningarna och hur beräknas mängden dagsljus som kommer in (dagsljustransmittans)? Våra experter har svaren.

Placera, montera och säkra fönster

Läs om hur du ska tänka för att placera fönster rätt på fasaden, fönstrets form och vad det gör för intryck, samt allt om foder och lister. Här får du också en guide till hur du enkelt kan montera fönster själv.

Du får också veta allt om hur du skyddar ditt hus mot inbrott genom att säkra dina fönster med exempelvis fönsterlås.

Information, nyheter och råd kring fönster

Undrar du om imma på fönster är dåligt för ditt hus, och varför fönstren ofta blir immiga under höst och vinter? Vi har expertsvaren som förklarar skillnaden mellan imma utanpå, mellan eller på insidan av fönstren – och när det kan vara ett problem för ditt hus.

Fönsterguiden: Byta eller renovera?

Fönsterguiden: Byta eller renovera?

Är dina fönster gamla och slitna? Här guidar proffsen till när det är läge för fönsterbyte, när det duger med att renovera – och hur du kan spara energi.

Borde du byta dina fönster?
Annons för klarhome.com

Borde du byta dina fönster?

Fönster spelar en viktig roll för ditt hems funktionalitet, energieffektivitet och estetik. Med tiden kan fönstren utsättas för slitage som påverkar deras prestanda. Om du funderar på om du ska byta ut dina fönster eller inte finns det flera faktorer att ta hänsyn till.

Energispara långsiktigt – så gör du
ANNONS FRÅN VETRI

Energispara långsiktigt – så gör du

Elpriserna är som bekant höga och utvecklingen av prisläget ovisst vilket kan skapa oro. Här är tips på energieffektiva åtgärder du kan utföra i ditt hem!

Dags för fönsterbyte – för lägre elräkning i vinter
ANNONS FRÅN VILLAFÖNSTER

Dags för fönsterbyte – för lägre elräkning i vinter

Vill du sänka dina uppvärmningskostnader? Då är det bra att se över fönstren och byta ut de som är dåligt isolerade. Här ger vi tips och råd för ett snabbt och smidigt fönsterbyte!

Högkvalitativa fönster – anpassade efter dina behov
ANNONS FRÅN NORDISKA FÖNSTER

Högkvalitativa fönster – anpassade efter dina behov

Uppgradera huset med högkvalitativa och egendesignade fönster – och få till din personliga stil med Nordiska Fönster. Enkelt, snabbt och precist!

Din utsikt ut över världen
ANNONS FRÅN SANTANDER CONSUMER BANK

Din utsikt ut över världen

Nya fönster kan första anblick tyckas vara bara en nödvändig, tråkig och dyr utgift i hemmet. Speciellt om du jämför det med att renovera köket eller badrummet eller investera i solceller på taket.

Finaste fönsterbrädan – bästa tipsen och skötselråden

Finaste fönsterbrädan – bästa tipsen och skötselråden

Snygga fönsterbrädor ger fönstret ett riktigt lyft. Och det finns mängder av modeller att välja mellan. Vi ger dig tips inför köpet och för hur du vårdar fönsterbrädorna på bästa sätt.

Så slipper du kondens på dina fönster

Så slipper du kondens på dina fönster

Kondens är ett vanligt förekommande fenomen som är irriterande, fult och kan i värsta fall orsaka skador som till exempel mögel. Kondensen uppstår när värme och kyla möts. Därför immar rutorna väldigt sällan igen på sommaren på grund av att temperaturen inom- och utomhus inte skiljer sig åt så mycket då. Det är när temperaturen…

Dags att byta fönster? – 5 tips vid fönsterbytet
ANNONS FRÅN MORUPS

Dags att byta fönster? – 5 tips vid fönsterbytet

Med nya fönster kan du sänka dina uppvärmningskostnader, minska kondensen och få bättre skydd mot inbrott. Här är fem saker att tänka på vid fönsterbytet: