Fönster

Att köpa och byta fönster

När du ska köpa nya fönster till ditt hus, oavsett om det är för att ge ditt hus ett lyft eller för att spara energi med nya fönster, finns det mycket att tänka på. Det är viktigt att välja fönster som passar ditt hus karaktär, kanske letar du efter spröjsade fönster till ett äldre hus, eller så vill du skräddarsy ett eget fönster. Här finns expertråd, tips och guider kring hur du kan välja, köpa och montera nya fönster.

Läs mer

Att välja och köpa nya fönster

En bra anledning till att byta fönster är att stora delar av värmen i ett hus kan gå förlorad med dålig isolering – nya fönster kan faktiskt sänka din energikostnad. De kan dessutom bidra med andra egenskaper, som att minska buller utifrån eller till och med höja värdet på ditt hus.

När du ska köpa nya fönster gäller det att läsa på ordentligt om vilka olika typer av fönster det finns och vilken funktion du behöver. Kanske är det ett aluminiumfönster du letar efter, eller ett miljöfönster för att spara energi? Eller så letar du efter snygga takfönster eller vackra spröjsade fönster till ett gammalt hus. Ska det vara härdat eller laminerat glas och vad är bäst: sidohängt, vridfönster eller fast fönster?

Vi listar fördelar och nackdelar och vägleder dig till allt du behöver veta för att fönstren ska matcha karaktären på ditt hus. Ska fönsterbågen vara en annan färg och bör man byta beslag, handtag och spärr för att matcha husets stil och årtal?

Smart fönsterguide

Här finns också en smart fönsterordlista för dig som vill få bättre koll på fönster. Vad betyder U-värde och ska det vara lågt eller högt? Vad innebär energimärkta fönster och hur beräknas mängden dagsljus som kommer in (dagsljustransmittans)? Våra fönsterexperter har svaren.

Placera, montera och säkra fönster

Läs om hur du ska tänka för att placera fönster rätt på fasaden, fönstrets form och vad fönster gör för intryck, samt allt om foder och lister. Här får du också en guide till hur du enkelt kan montera fönster själv.

Du får också veta allt om hur du skyddar ditt hus mot inbrott genom att säkra dina fönster med exempelvis fönsterlås.

Information, nyheter och råd kring fönster

Undrar du om imma på fönster är dåligt för ditt hus, och varför fönstren ofta blir immiga under höst och vinter? Vi har expertsvaren som förklarar skillnaden mellan imma utanpå, mellan eller på insidan av fönstren – och när det kan vara ett problem för ditt hus.