Solceller bäst i test – detta behöver du känna till
Letar du efter de bästa solcellerna på marknaden? Då kan du sluta leta nu…
Sol-, vind- eller vattenkraft – det finns flera olika källor till förnybar energi. Eon hjälper dig att hitta det alternativ som passar dig bäst.
En av de främsta fördelarna med förnybar energi som kommer från sol, vind eller vatten är att energin har mycket liten miljöpåverkan. Anledningen är att dessa källor förnyar sig själva i takt med att de används, till skillnad från fossila bränslen.
– Dessutom skapar du en ökad efterfrågan på förnybar el vilket ger elproducenter incitament att fortsatt öka mängden förnybar elproduktion, säger Daniel Persson, produktansvarig på Eon.
När du byter till förnybar energi hos Eon väljer du den kraftkälla ditt hjärta klappar hårdast för.
Gemensamt för alla tre källor är att elproduktionen inte medför några utsläpp av miljöpåverkande gaser eller partiklar.
Den el du får i hemmet kommer inte enbart från den kraftkälla du har valt, men Eon garanterar att det produceras förnybar energi från källan motsvarande den mängd du använder.
– Kunden får en mix av olika energikällor i sitt eluttag utifrån vad som produceras i elsystemet för stunden, eftersom det
inte går att skilja dessa åt vid elöverföring. Det som säkerställs är att den energi som används har sitt ursprung i en förnybar källa, året om, säger Daniel Persson. Som kund märker du ingen skillnad i hemmet på vilken källa den förnybara energin kommer från, men genom att göra ditt miljöval stödjer du alltså kraftslaget i fråga.
Att byta till förnybar energi är både enkelt och går snabbt.
– Det är ett samtal eller klick bort, beroende på om du ringer eller går via hemsidan, sedan fixar vi på Eon allt. Dessutom kostar förnybar energi bara något öre extra per kWh, vilket blir omkring 20 kronor per månad för en villakund, beroende på vilket miljöval som görs, säger Daniel Persson.
Hej! Jag och min man planerar att bygga pool under sommaren och undrar om det är något särskilt vi behöver tänka på när vi gräver i trädgården? Vi vill inte råka kapa några viktiga kablar, till exempel.
Olivia, Karlstad
Martina Bergström, Eon Elnät, svarar:
Hej Olivia! Det är inte alltid lätt att veta vad som finns i marken på tomten och man vill ju definitivt inte gräva av eller skada en kabel. Det kan bli både kostsamt och väldigt farligt. Mitt tips till dig är att gå in på gratistjänsten Ledningskollen.se och göra en beställning på lednings- visning. Då får du snabbt och enkelt reda på vilken typ av kabel som ligger där just du ska vara och vem som äger dem. Det kan till exempel vara el, tele, fiber eller någon annan sorts nedgrävd infrastruktur. Du får ofta svar inom några dagar, antingen genom en karta eller så kommer de ut på plats och markerar ut kablarna. Viktigt är sedan att gräva försiktigt och handgräva intill eventuella kablar.
Vänliga hälsningar, Martina
Genom att skaffa dig ett solcellsbatteri kan du lagra elen från dina solceller och använda även när det är mörkt ute – i stället för att överskottet går ut på elnätet. Om solcellsbatteriet är kopplat till en solcellsanläggning som är ansluten till elnätet kan du dessutom ansöka om investeringsstöd för energilagring. Installera ditt batteri senast den 31 december 2019 så kan du få 60 procent av den totala investeringskostnaden.
*Jämfört med nordisk residualmix (enligt uppgift från Energimarknadsinspektionen).
Läs mer på här eller kontakta Eon på telefonnummer 020-22 24 24 så får du svar på dina frågor om förnybar energi.
Letar du efter de bästa solcellerna på marknaden? Då kan du sluta leta nu…
Hur länge är det egentligen okej att vänta på sin beställning av solceller? Experten svarar!
Det blir allt mer populärt med solceller, och det är enkelt att förstå varför. Förutom att miljön tackar dig kommer även din plånbok göra det längre fram.
Kan vindkraft vara en bra energikälla för huset? Vi ställde några frågor till vindkraftsexperten Sven Ruin om hur det fungerar att sätta upp ett litet vindkraftverk hemma.
Hela 73 % av villaägarna kan tänka sig att installera solceller, visar en ny undersökning från Vattenfall.
Funderar du på att skaffa solceller för att producera egen el? Här hittar du svar på några vanliga frågor om solpaneler.
Sluttar ditt tak brant? Skuggar träden? Sådana saker avgör om solpaneler är något för just ditt hus!
Kan jag lagra sommarens energi från soltimmarna till vintern, undrar en av våra läsare. Läs vår solenergiexpert Lars Andréns svar här.
Vilket slags tak kan jag montera takceller på, undrar en av våra läsare. Läs vår solenergiexperts svar här.
Installera solceller på din villa och producera egen, förnybar el med hjälp av solens energi – en investering som sparar dig många kronor genom sänkta elkostnader.
Är solvärme till värmepumpen bra, undrar en läsare. Läs vår solenergiexpert Lars Andréns svar här.
Är solenergi ett effektivt alternativ, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår solenergiexpert Lars Andréns svar här.