Älskade semla – här är allt du behöver veta om fettisdagen
Det finns nog inget godare än semlor! Men varför firar vi egentligen fettisdagen och när infaller dagen i ära? Läs svaret här!
Älskar du att baka paj, laga mat och leta fram gamla husmorsknep? Då har du kommit rätt. Här samlar vi Vi i Villas bästa recept, dryck, roliga matpyssel och smarta knep som verkligen funkar. Vill du baka Sveriges bästa kladdkaka, laga godaste hamburgaren eller laga kända kockar och bagares favoritrecept? Vi har recepten du behöver.
Här samlar vi tips till alla högtider, som påsk, jul, nyår och midsommar. Vill du ha tips till kräftskiva, mat till nyårsfesten, baka eget pepparkakshus, göra egen Janssons frestelse eller Ris à la malta, krydda din egen julglögg, julmat och julfika, pumpapaj till Thanksgiving, göra eget påskgodis, baka klassisk mjuk chokladfudge, tips till midsommarfesten, pumpasoppa till Halloween eller tapas till fotbollsmatchen? Hitta recepten och drycken du behöver för alla speciella tillfällen.
Är det dags för fredagsmys? Laga quesadillas, hemgjorda hamburgare med barbecuedressing, tapas, eller den godaste potatisgratängen med den rätta grädden. I sommar kanske du vill koka egen sylt, göra sommarens godaste flädersaft, grilla vegetariskt, göra egen snaps och baka jordgubbstårta. Här hittar du alla recepten. Vi har förstås också den goda vardagsmaten, som pasta med svamp, carbonara, pizza eller biffstroganoff.
I köket är det såklart även viktigt att ta hand om maten på rätt sätt, att förvara matvaror rätt och att hålla god hygien. Här får du tips på hur du kan klara rötmånaderna. Du får också veta vilken temperatur kylskåpet ska ha och tips på vad kan göra för att hålla maten fräsch om du storhandlar. Vi avslöjar också 10 saker du inte ska förvara i ditt kylskåp.
Smarta husmorsknep är en bra hjälp i vardagen. Här får du veta hur du kan separera en äggula utan kladd, skala potatis på bara några sekunder och skala en vitlök snabbt och enkelt. Vi har knepen för hur du bäst kan putsa silver, rengöra grillen, fixa repor i trä, rengöra mikron och få bort fettfläckar med enkla livsmedel och produkter du redan har hemma.
Handla ekologiskt på marknader, gårdsbutiker och fabriker. Vi reder ut vad som är ekologisk produktion och hur naturresurser utnyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt. Här är tips på hur du kan få ekologisk mat levererad hem till dörren, var du hittar bondens egna marknad och ekologiska butiker.
Kanske vill du ha en miljösmartare livsstil? Vi har listorna på vilka enkla val du kan göra i din matlagning och i din vardag för att vara snällare mot miljön och klimatet.
Det finns nog inget godare än semlor! Men varför firar vi egentligen fettisdagen och när infaller dagen i ära? Läs svaret här!
Receptet alla semmelälskare pratar om! En bulle mjuk som moln med smakrik mandelmassa och perfekt vispad grädde. Bagaren Sébastien Boudet lär ut knepen för sina godaste semlor.
Testa asiatisk tacos, en av årets hetaste mattrender! Bao buns är fluffiga bröd som man fyller med valfria tillbehör. Här bjuder vi på ett supergott och enkelt recept med svamp.
Vill du laga något enkelt till middag? Tomatsoppa är både nyttigt och riktigt gott – här är ett recept på mustig soppa och tips på vad du kan toppa den med!
Vill du baka något riktigt smarrigt till frukost? Bananpannkakor är superenkla att tillaga. De är goda att äta tillsammans med en skvätt sirap, bär eller glass!
Tomt på kontot efter julhelgerna? Här kommer sommelier Maria Toréns tips på tre goda budgetviner. Det behöver inte kosta skjortan att dricka gott vin!
Sugen på kålpudding? Här är en lite lättare version av den älskade rätten.
Vad passar väl bra om inte en varm kopp vit choklad dessa kalla vinterdagar? Här är godaste receptet!
Det blir ofta över en bit julskinka efter julbordet. Vad kan man göra med den? Här hamnar den i gott nytt sällskap.
Matbloggaren Zeina Mourtadas saffransbullar med vaniljkräm brukar skapa en riktig hajp i sociala medier varje jul. Baka själv så förstår du varför!
Här kommer fem vintips till nyårskvällen från populära sommeliern Maria Torén.
Pavlova är en oemotståndlig efterrätt gjord på seg maräng, grädde och bär. Här toppas den med röda granatäppelkärnor, hallon och vinbär för att få mer julkänsla.