Släng inte potatisskalen – gör hemgjorda chips istället!

Förvandla potatisskalen till krispiga chips. Det minskar matsvinnet, är nyttigare än vanliga chips – och riktigt gott!

chips av potatisskal

Potatis äts var och varannan dag i svenska hem, och många är vi som helst äter den utan skal. Men istället för att slänga potatisskalen i matavfallspåsen, ta tillvara på dem och gör egna nyttiga snacks. Här är det goda (och enkla) zero waste-receptet som minskar matsvinnet – du kommer aldrig slänga potatisskalen igen. För vem älskar inte chips?

Hemgjorda chips av potatisskal

Du behöver:

  • Skal från potatis
  • Matolja
  • Örtkrydda
  • Salt
  • Peppar
  • Chili (om man vill ha sting)

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg potatisskalen med den ljusa sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ringla över matolja, krydda med salt, peppar och valfria örtkryddor. 
  4. Rosta i ugnen i ca 15–20 minuter. 

Tips! 

Rör ihop en god dipp till chipsen. Ta 2 dl gräddfil, 1 msk chilisås, 1 msk sweet chilisås, krydda med lite salt och peppar. Rör om – dags att dippa! Eller blanda helt enkelt ner dina favoritkryddor i gräddfil.

Läs också: Paul Svensson: Kockchock – när resterna blir finmat!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar