Potatis äts var och varannan dag i svenska hem, och många är vi som helst äter den utan skal. Men istället för att slänga potatisskalen i matavfallspåsen, ta tillvara på dem och gör egna nyttiga snacks. Här är det goda (och enkla) zero waste-receptet som minskar matsvinnet – du kommer aldrig slänga potatisskalen igen. För vem älskar inte chips?
Hemgjorda chips av potatisskal
Du behöver:
- Skal från potatis
- Matolja
- Örtkrydda
- Salt
- Peppar
- Chili (om man vill ha sting)
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg potatisskalen med den ljusa sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
- Ringla över matolja, krydda med salt, peppar och valfria örtkryddor.
- Rosta i ugnen i ca 15–20 minuter.
Tips!
Rör ihop en god dipp till chipsen. Ta 2 dl gräddfil, 1 msk chilisås, 1 msk sweet chilisås, krydda med lite salt och peppar. Rör om – dags att dippa! Eller blanda helt enkelt ner dina favoritkryddor i gräddfil.
Läs också: Paul Svensson: Kockchock – när resterna blir finmat!