Energi

Rätt energi för ditt hus

Funderar du på vilken uppvärmningsmetod som är bäst för att värma upp ditt hus? Vi samlar alla tips kring energi och uppvärmning för dig som bor i villa: från fördelar och nackdelar med olika uppvärmingsalternativ som bergvärme och luftvärmepump till hur du som ska bygga nytt hus kan välja en energieffektiv lösning för ett lågenergihus, eller hur du ska tänka när du ska köpa värmepump eller installera värmegolv. Här finns också energismarta tips och råd kring vilken uppvärmningsmetod som är den billigaste och som gör att du som villaägare kan spara mycket pengar varje månad, samt information om vilken uppvärmning som är den mest miljövänliga.

Läs mer

Vi i Villas experter förklarar också skillnaden mellan direktverkande och vattenburna värmesystem och ger dig råd kring vilka värmekällor som är kompatibla med de olika systemen. Här får du också svar på frågor som hur du kan komplettera direktverkande el med en luft/luftvärmepump, hur fjärrvärme fungerar, hur du med hjälp av bra isolering kan spara energi, eller vilka ventilationssystem som kan ta tillvara på värmen i utgående luft.

Förnybar energi i villa

Här hittar du också svar på dina frågor kring förnybar energi som vattenkraft, solenergi, vindkraft och bioenergi – till exempel vad skillnaden är mellan solfångare och solceller, om det är tekniskt möjligt att kombinera solvärme och bergvärme, och framförallt – vad kostar de olika uppvärmningsmetoderna och behöver man bygglov för exempelvis solceller som man bygger på taket?

Värm upp med kakelugn och braskamin

Få saker är väl så harmoniskt som att elda i en braskamin en kall höst- eller vinterkväll. Men det är inte bara mysigt – det är även en effektiv uppvärmningsmetod om du ser till att elda rätt för att komplettera husets befintliga uppvärmningssystem. Här hittar du allt om hur du ska tänka när du ska köpa eller installera braskamin, hur du själv kan mura en spis hemma, tips och råd kring att elda rätt med biobränsle samt frågor och svar om allt från hur du kan reparera din skorsten till fördelarna med att använda en spiskassett.

Bästa elen för ditt hus

Vi i Villas experter ger dig även allt du behöver veta när du ska välja elleverantör och elavtal, som vilket som är mest fördelaktigt: fast eller rörligt elavtal samt tips kring klimatsmart el och hur du med enkla medel kan spara el genom att sänka din elförbrukning. Här finns också råd för att välja rätt uppkoppling till ditt hus, hur det funkar att skaffa fiber och hur du på bästa sätt kan förbättra uppkopplingen själv.

Elbilar och solel – den perfekta kombinationen
ANNONSSAMARBETE MED MERCEDES-BENZ
mercedes benz solel elbil

Elbilar och solel – den perfekta kombinationen

Just nu pågår två gigantiska omställningar i vårt samhälle där allt går snabbare och snabbare: den ena är elbilar och den andra är solel. Ett hus med solpaneler på taket och en elbil på uppfarten känns nästan som en symbol för vår tid. Med solel på taket kör du din bil på energi som du själv producerat.
Höga elpriser just nu – så ska du tänka
ANNONSSAMARBETE MED KUNKDRAFT
elpriset

Höga elpriser just nu – så ska du tänka

Det råder stor oro på den svenska elmarknaden som en följd av Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner som har följt. Hur ska du tänka som privatperson – och vad kommer hända härnäst? I den här artikeln går vi tillsammans med Kundkraft igenom de mest ställda frågorna om elpriset.
Ska du skaffa solpaneler? Så undviker du dyra missen!
ANNONSSAMARBETE MED DECASOL

Ska du skaffa solpaneler? Så undviker du dyra missen!

Solceller på taket – passar det verkligen alla hus? Vi ställde några frågor till solcellsexperten Alexander Svenberg på Decasol, som varnar för missen som många gör.
Efter höga elpriserna: Så mycket får du i kompensation!
Elpris kompensation

Efter höga elpriserna: Så mycket får du i kompensation!

Regeringen gick tidigare i januari ut med beskedet att hushåll med höga elräkningar får pengar tillbaka. Nu kan du se hur mycket just du får i kompensation – se tabellen här!
10 prylar som sänker din elförbrukning

10 prylar som sänker din elförbrukning

Vill du spara energi nu när elpriset skjuter i höjden? Här listar vi bra prylar som kan hjälpa dig att sänka elförbrukningen.
Se upp! Här är de 5 värsta eltjuvarna i hemmet!

Se upp! Här är de 5 värsta eltjuvarna i hemmet!

Orolig för hög elräkning nu när elpriset skjuter i höjden? Här är prylarna du ska hålla koll på om du vill undvika en elprischock! De värsta eltjuvarna är de du minst anar!
Villaägare se upp – så mycket dyrare kan elen bli i vinter

Villaägare se upp – så mycket dyrare kan elen bli i vinter

Det har nog inte undgått någon husägare att det pratas mycket om hur elpriserna rekordskjutit i höjden nu under hösten 2021. Och värre kan det bli, enligt Villaägarnas riksförbund. Så här dyr kan elen bli nu i vinter.
Spara tusenlappar på elen!

Spara tusenlappar på elen!

Har du koll på ditt elavtal? Med ganska enkla insatser kan du kanske sänka kostnaden med flera tusenlappar. Så här hittar du billigaste elleverantören!