Energi

Rätt energi för ditt hus

Funderar du på vilken uppvärmningsmetod som är bäst för att värma upp ditt hus? Vi samlar alla tips kring energi och uppvärmning för dig som bor i villa: från fördelar och nackdelar med olika uppvärmingsalternativ som bergvärme och luftvärmepump till hur du som ska bygga nytt hus kan välja en energieffektiv lösning för ett lågenergihus, eller hur du ska tänka när du ska köpa värmepump eller installera värmegolv. Här finns också energismarta tips och råd kring vilken uppvärmningsmetod som är den billigaste och som gör att du som villaägare kan spara mycket pengar varje månad, samt information om vilken uppvärmning som är den mest miljövänliga.

Läs mer

Vi i Villas experter förklarar också skillnaden mellan direktverkande och vattenburna värmesystem och ger dig råd kring vilka värmekällor som är kompatibla med de olika systemen. Här får du också svar på frågor som hur du kan komplettera direktverkande el med en luft/luftvärmepump, hur fjärrvärme fungerar, hur du med hjälp av bra isolering kan spara energi, eller vilka ventilationssystem som kan ta tillvara på värmen i utgående luft.

Förnybar energi i villa

Här hittar du också svar på dina frågor kring förnybar energi som vattenkraft, solenergi, vindkraft och bioenergi – till exempel vad skillnaden är mellan solfångare och solceller, om det är tekniskt möjligt att kombinera solvärme och bergvärme, och framförallt – vad kostar de olika uppvärmningsmetoderna och behöver man bygglov för exempelvis solceller som man bygger på taket?

Värm upp med kakelugn och braskamin

Få saker är väl så harmoniskt som att elda i en braskamin en kall höst- eller vinterkväll. Men det är inte bara mysigt – det är även en effektiv uppvärmningsmetod om du ser till att elda rätt för att komplettera husets befintliga uppvärmningssystem. Här hittar du allt om hur du ska tänka när du ska köpa eller installera braskamin, hur du själv kan mura en spis hemma, tips och råd kring att elda rätt med biobränsle samt frågor och svar om allt från hur du kan reparera din skorsten till fördelarna med att använda en spiskassett.

Bästa elen för ditt hus

Vi i Villas experter ger dig även allt du behöver veta när du ska välja elleverantör och elavtal, som vilket som är mest fördelaktigt: fast eller rörligt elavtal samt tips kring klimatsmart el och hur du med enkla medel kan spara el genom att sänka din elförbrukning. Här finns också råd för att välja rätt uppkoppling till ditt hus, hur det funkar att skaffa fiber och hur du på bästa sätt kan förbättra uppkopplingen själv.

Så sparar du pengar – på att spara på vatten
Så kan du spara vatten

Så sparar du pengar – på att spara på vatten

Visste du att varje person i snitt använder 140 liter vatten – varje dygn. För ett hushåll i en villa – två vuxna och två barn – landar förbrukningen per år på 150 000–200 000 liter. Rent kostnadsmässigt handlar det om många tusenlappar.
Här är några tips på hur du kan spara pengar på…

Förnybara energikällor och teknologi – En översikt av hållbara kraftlösningar
Annons för Betsson

Förnybara energikällor och teknologi – En översikt av hållbara kraftlösningar

I ljuset av klimatförändringar och det växande behovet av hållbar energi vänder sig världen alltmer till förnybara energikällor och teknologier. Denna övergång drivs av erkännandet att traditionella fossila bränslen bidrar betydligt till miljöförstöring och är ändliga i tillgång. Vilka olika energikällor använder vi idag och hur hjälper dom att bidra till en bättre miljö?

Pelletspannan stinker!

Pelletspannan stinker!

En läsare besväras av lukten från sin pelletspanna. Vad kan felet bero på? Läs expertens svar!

7 saker du inte får elda

7 saker du inte får elda

Allt som brinner kan inte stoppas i braskaminen eller öppna spisen.
Här listar vi saker du inte får elda.

Kan man snabbtorka ved?

Kan man snabbtorka ved?

En läsare vill få veden att torka snabbt. Hur gör man då? Läs expertens svar!

Rea på el i flera dagar
gratis el?

Rea på el i flera dagar

Just nu är elen rekordbillig – till och med nästan gratis.
Något som vi kan tacka vädret för.

Brandfarligt med solceller?
solceller

Brandfarligt med solceller?

En läsare undrar om solceller kan utgöra en brandfara. Läs expertsvaret från brandingenjören.

Vill du installera solceller? Så kan du finansiera dem!
ANNONS FRÅN PPAM SOLKRAFT

Vill du installera solceller? Så kan du finansiera dem!

De flesta som äger en fastighet eller en villa har takytor att använda sig av om man vill investera i solceller – men hur går man egentligen till väga?