Bänkskivor

Köpa och underhålla bänkskiva

En ny bänkskiva kan ge hela köket ett lyft. Här samlar Vi i Villa allt du behöver veta. Du får koll på material, storlekar och mått. Experten guidar till hur du steg för steg nära du ska köpa och byta ut den och hur du underhåller din bänkskiva.

Läs mer

Val av material

Vilket material på bänkskivor är billigast, bäst och mest tåligt? Valet beror på hur mycket pengar du vill lägga på den, och hur mycket du arbetar i köket. Matlagning, knivar, värme och vätska nöter på skivan. Bänkskivan slits också om du ställer varma saker på den. Läs mer om det här.

Det finns många olika bänkskivor att välja mellan, bland annat slipad granit, marmor, laminat, natursten, rostfritt stål, kakel, mosaik, kalksten och komposit. Du kanske hellre vill ha trä och kan då välja mellan olika hårda och mjuka träslag, exempelvis furu, al, körsbär, bok, ek och ask. En del bänkskivor är i princip underhållsfria och mycket tåliga. Läs mer om de olika materialen, få prisexempel och tips om vilken bänkskiva som passar till ditt kök.

Mått och storlek

Här kan du få råd om vilken längd, tjocklek, vikt och vilket djup du ska välja, och vilket som är standardmått på en bänkskiva – eller tips om du ska specialbeställa en bänkskiva efter ditt köks specifika mått.

Behandla skivan rätt

Undrar du hur din bänkskiva ska behandlas och underhållas för att hålla så länge som möjligt? Experterna hjälper dig med checklistor och tips för hur du sköter din bänkskiva rätt. Du får tips på hur du kan slipa, olja eller vaxa in bänkskivan. Du får också reda på hur du kan göra en tålig köksbänk av färgglatt kakel.

Förnya bänkskivan

Om din gamla bänkskiva har blivit sliten, ful och nött behöver du inte alltid köpa en ny. Här tipsar inredaren hur du kan förnya din den snabbt och enkelt med bets.

Så byter du bänkskiva

Ge köket ett lyft genom att byta ut bänkskivan. Här visar proffsen hur du gör, steg för steg. Du får se hur du ska placera den, borra, lägga den nya skivan på plats ritsa, såga upp hål med sticksåg och använda träolja. Experten tipsar också om hur du kan placera och montera disklådan. Undrar du hur man gör med skarven mellan bänkskivorna? Här får du tips på hur du kan foga mellan skiva och vägg med silikon.

Få bort fula märken

Hur känsligt är egentligen marmor? Vad händer om du råkar spilla juice eller rödvin på marmorskivan? Olika material är olika känsliga. Vi guidar dig genom de olika materialen och hur du sköter dem bäst.

5 tips – välj rätt bänkskiva

5 tips – välj rätt bänkskiva

När du ska välja rätt bänkskiva bör du redan tidigt fundera över vilken funktion som är viktig för dig. Här kommer 5 tips som får dig att lära känna dem. 

Köksspecial: Förnya bänkskivan

Köksspecial: Förnya bänkskivan

Vi fortsätter vår artikelserie med att kolla på hur du förnyar en sliten bänkskiva på bästa sätt. Vår inredare Tone Rörseth guidar. 

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Så lägger du dit den nya bänkskivan

Nu har du gjort klart för läggning och montering av den nya bänkskivan. Om den är lång så är den också tung och då bör du ha en medhjälpare.

Lyft köket med ny bänkskiva

Lyft köket med ny bänkskiva

Bänkskivan är viktig i ett kök, dels för att den fungerar som din främsta arbetsplats, dels för att den syns så väl. Se här hur du kan byta ut bänkskivan och få ett helt nytt utseende på köket på bara en helg!

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Ny bänkskiva – lätt och billigt

Den gamla, slitna träskivan i köket kan lätt fräschas upp. Se här hur du med en blygsam insats och enkla medel ger bänkskivan en snygg och slitstark yta. Den blir som ny!

Färggrann köksbänk med kakel – lägg på kaklet
lägg på kakel

Färggrann köksbänk med kakel – lägg på kaklet

Innan kaklet läggs på köksbänken gör Carina och Jens en provläggning. Det är en fördel att slippa skära så många plattor och längs disklådskanterna vill man ha hela plattor.

Färggrann köksbänk med kakel – montera disklådorna
montera disklådan

Färggrann köksbänk med kakel – montera disklådorna

När Carina och Jens snickrade underskåpen var det nödvändigt att beräkna plats för de två stora disklådorna i porslin. Därför finns det redan bärlister som de två disklådorna kan vila på. Nu återstår endast att såga hål i bänkskivan.