Färggrann köksbänk med kakel – montera disklådorna

När Carina och Jens snickrade underskåpen var det nödvändigt att beräkna plats för de två stora disklådorna i porslin. Därför finns det redan bärlister som de två disklådorna kan vila på. Nu återstår endast att såga hål i bänkskivan.

montera disklådan

Läs artikeln Färggrann köksbänk med kakel för att se en översikt på hur du gör denna köksbänk! Läs hur du gör gjutformen här! Och för att se hur du gjuter en bänkskiva klickar du här!

Monteringen av disklådorna kan dock inte göras förrän betongplattan har härdat fullständigt. För en platta i denna tjocklek tar det cirka en vecka för betongen att härda.

Själva monteringen går sedan tämligen fort. Disklådorna skall bara läggas på plats när hålen har anpassats. De läggs i en sträng speciallim, Kemisk Metall. Det är ett lim som är starkt och härdar snabbt. Limmet finns i bygg- och färgfackhandeln.


1. När betongplattan har härdat en vecka skruvas de höga listerna runt disklådorna bort. Därefter sågar man med fogsvans upp ett hål. Sågen förs längs de låga listerna.

2. Skruvarna tas bort från rundstavarna som har suttit i betongen. Därefter borras stavarna bort med en hålsåg vars diameter passar till rören till kranen. Tack vare denna lösning slipper du borra i betongen. Har du ingen hålsåg kan du använda spiralborr.


3. Det är nu dags att blanda lim (Kemisk Metall) och fördela limmet på de bärlister som disklådorna skall vila på. Disklådorna fördelas med lika mycket luft runt om på alla sidor. Här används små plastbitar för att få rätt avstånd. Låt limmet härda 30 minuter. 


4. I springan mellan disklådorna och bänken pressar Jens nu ner en bottningslist, så att det blir 5 mm från listen till bänkens ovankant. Fogen fylls därefter med silikon- eller byggfogmassa.

Viktigt

Impregnera fogarna
Fogarna mellan kakelplattorna blir snabbt solkiga, kladdiga och fula av fett, matrester och spill om du inte behandlar dem – eller tvättar bänken varje timme …

Stryk därför den färdiga bänkskivan med impregnering, t.ex. SikaCim, innan du använder köket. Låt fogarna få suga en halvtimme innan överflödigt medel torkas bort.

Läs hur du fortsätter bygga denna köksbänk i artikeln Lägg på kaklet


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar