Tvättstuga

Inspiration för din tvättstuga

Tips, expertråd och inspiration för dig som vill fräscha upp din tvättstuga. Här hittar du våra bästa knep för att göra tvättstugan både mer praktisk och trivsam – som hur du skapar bästa förvaringen, planerar för bra ventilation samt hur du ska tänka när du planerar tvättstugans arbetsytor och belysning.

Läs mer

Smart förvaring i en välplanerad tvättstuga

En tvättstuga är ett praktiskt extrarum med plats för både tvätt och förvaring. Tvättstugan kan dessutom bli ett trevligt rum om du inreder fräscht och fint. Här får du goda råd på hur du får en välfungerande tvättstuga. Undrar du vilken förvaring som är smartast? Eller vilka möbler som passar bäst i tvättstugan? Vi går igenom vad du bör tänka på när du planerar en tvättstuga, till exempel ventilation, väggar, golv, belysning, vitvaror, arbetsytor, skåp och bänkar.

Förvaringen är a och o i tvättstugan och det finns knep som skapar ordning och reda. Här får du tips på hur du kan organisera, bygga på höjden och utnyttja ytor på bästa sätt. Vi går även igenom viktiga prylar som tvättkorgar, tvättpåsar, klädnypor och torkställningar.

Renovera och göra om tvättstugan

Har du drabbats av vattenskador eller mögel i tvättstugan? Är det dags att riva och bygga en ny tvättstuga? Eller känns din nuvarande tvättstuga tråkig och stökig, i behov av ett lyft? Här får du tips på hur du kan renovera din tvättstuga från grunden. Du får också inspiration för hur du med enkla medel kan göra tvättstugan snyggare, fräschare och mer funktionell. Det går att förvandla tvättstugan med begränsad budget – se här vilka färgval, möbler, förvaringslösningar och detaljer som ger tvättstugan ett riktigt lyft. Vi har köpinformation och priser på produkterna du behöver.

Försäkring vid renovering av tvättstuga

Det är viktigt att allt arbete i våtutrymmen utförs på rätt sätt. Därför är det bra att ha koll på vilka krav försäkringsbolagen ställer. Här får du goda råd för hur du undviker problem vid renovering av tvättstuga. Du får tips på var du kan vända dig för att hitta regler och villkor. Vi tipsar också hur du tar hand om din tvättstuga och hur ofta golvbrunnen ska rensas.

Tvätta miljövänligt och vårda kläderna rätt

Kan jag tvätta paljettklänningen i maskinen? Hur mycket sliter egentligen torktumlare på kläderna? Varför blir de vita underkläderna grå? Vi reder ut vilka tvättråd som egentligen stämmer. Du får tips på hur du kan tänka på miljön, hur tvätten ska sorteras, när du ska köra tvätten i torktumlare och när den kan manglas, när tvättpåse är nödvändigt och när sköljmedel bör användas. Här får du reda på hur du kan vårda kläderna rätt och ta hand om fläckar, sömnad och känsliga plagg.

Tvätta rätt och få kläderna att hålla längre – 6 smarta tips

Tvätta rätt och få kläderna att hålla längre – 6 smarta tips

Trött på slit och släng? Genom att förbättra dina tvättvanor kan du behålla kläderna du gillar längre, och bli snällare mot miljö och plånbok. Så här undviker du att plaggen krymper och tappar färg.

Listiga tvättknepen som alla borde testa
tvättknep

Listiga tvättknepen som alla borde testa

Tvättstugan är kanske inte svenskarnas favoritrum, såvida man inte älskar att tvätta såklart. Med smarta knep går dina ”måsten” lite smidigare. Vi i Villa listar tipsen.

Fixa fläcken – så får du bort de vanligaste fläckarna!
Spillt kaffe

Fixa fläcken – så får du bort de vanligaste fläckarna!

Bye bye, svåra fläckar! Vi har guiden till hur du får bort det mesta, oavsett om det är rödvin som skvätter upp precis när nya skjortan åkt på eller ketchupen som sprutar ut över hela byxan. Anna Högberg, expert på Hemfrid, ger sina bästa tips!

Stor tvättguide: Experten om hur du tvättar rätt, elsmart och hållbart
ANNONS FRÅN ELON

Stor tvättguide: Experten om hur du tvättar rätt, elsmart och hållbart

Siden, sammet, trasa eller lump. Oavsett vilket material du behöver tvätta finns det olika råd att följa för att dina textilier ska hålla längre. Här ger experten sina bästa tips på hur du tvättar rätt, hållbart och mer elsmart. – Många tror att de sparar in pengar genom att välja kortprogram. Det är en tankevurpa,…

Så tyder du tvättråd och tvättsymboler
tvättråd

Så tyder du tvättråd och tvättsymboler

Tvättråd är inte alltid så enkla att förstå sig på. Här lär vi dig att tyda alla vanliga tvättsymboler och ger dig en bra lista att använda som fusklapp.

Sköljmedel – det här behöver du veta
sköljmedel

Sköljmedel – det här behöver du veta

Det finns både för- och nackdelar med att använda sköljmedel. Och hur miljöfarligt är det egentligen? Här reder vi ut vad som gäller!

Fem misstag du gör med tvätten!

Fem misstag du gör med tvätten!

Okej, att tvätta är inte det roligaste och det får gärna gå fort när man väl gör det. Men det betyder inte att du behöver slarva för det! Här är vanliga misstag de flesta gör när de tvättar.