Sköljmedel – det här behöver du veta

Det finns både för- och nackdelar med att använda sköljmedel. Och hur miljöfarligt är det egentligen? Här reder vi ut vad som gäller!

sköljmedel

Det råder delade meningar om sköljmedel. Vissa kan helt enkelt inte vara utan det när de tvättar medan många menar att det är ett onödigt ont – och dåligt för miljön. Sköljmedel mjukar både upp och lämnar en härlig doft. Men det innehåller mycket kemikalier som har en negativ effekt på miljön. Det finns både för- och nackdelar med att använda sköljmedel. Det är dags att en gång för alla reda ut vilka dessa är. 

Fördelar med att använda sköljmedel

1. Sköljmedel förlänger livslängden på dina kläder 

Det tar väl hand om fibrerna i kläderna och bevarar dess kvalitet. Om du använder sköljmedel regelbundet ser dina kläder nya ut längre.

2. Mjukar upp

Vem älskar inte känslan av mjuka kläder? Det är nog en av de största anledningarna till att många använder sköljmedel. Det gör tyget behagligare att ta på genom att det minskar den statiska elektriciteten i tyget, som annars kan göra din hud irriterad.

3. Strykningen går snabbare

Genom att använda sköljmedel blir det inte lika jobbigt att stryka kläderna. De rätas nämligen ut snabbare av sköljmedlet och gör dem mindre skrynkliga. 

4. Dina kläder torkar snabbare

Ja, det är faktiskt sant. Sköljmedlet påskyndar vattenavdunstningen. Häng dina kläder på ett torkställ i stället för att använda torktumlaren. Det är också mer miljövänligt.

5. Lämnar en härlig doft

Kanske den bästa anledningen till att använda sköljmedel – för det finns väl inget bättre än doften av nytvättade kläder? Genom att använda sköljmedel kan du också välja vad du vill att dina kläder ska lukta, då det finns många olika dofter att välja bland. 

Läs också: Fem misstag du gör med tvätten!

Nackdelar med att använda sköljmedel

1. Innehåller skadliga ämnen

De flesta sköljmedel som finns att köpa innehåller parfym och i doften kan även hormonstörande mjukgörare finnas, så kallade ftalater. Ftalater är samma ämne som finns i mjuka plastleksaker gjorda av PVC och i plasttryck på kläder. Detta ämne har dock förbjudits i vissa delar av EU, vilket är bra eftersom vissa ftalater har visat sig ha negativ påverkan på fertiliteten, samt att de kan främja allergiska sjukdomar. 

2. Kan ge allergiska reaktioner

Många sköljmedel som är gjorda med syntetiska dofter är inte bra för huden och kan ge direkta allergiska reaktioner, speciellt hos barn. 

3. Inte hållbart för miljön

Undvik sköljmedel om du föredrar hållbara, miljövänliga produkter. De flesta sköljmedel innehåller petroleumbaserade kemikalier som är skadliga för miljön och många av dessa kemikalier är inte biologiskt nedbrytbara. Det innebär att varje gång du använder sköljmedel medverkar du också till att skadliga ämnen åker ut i vår natur.

4. Många material tål inte sköljmedel

Sköljmedel kan göra mer skada än nytta för många material, som exempelvis kashmir, ull, bad, frotté och träningskläder. 

5. Försämrar kvaliteten

Trots att sköljmedel har en tendens att ge dina gamla kläder nytt liv har det också en förmåga att försämra dess kvalitet. Medlet försämrar klädernas förmåga att andas. Man kan säga att det ”täpper till” materialets porer. Handdukar och frotté förlorar mycket av sin uppsugningsförmåga, för att ge ett exempel. 

Läs också: Superenkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

Testa det här istället!

Om du inte är helt beredd att sluta använda sköljmedel finns det några andra saker du kan testa för att få dina kläder mjuka. Man kan till exempel använda 1 dl bikarbonat, vinäger eller några droppar eterisk olja i facket där du annars häller ner sköljmedlet. 

Vill du läsa fler artiklar om badrum?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar