Sköljmedel – det här behöver du veta

Det finns både för- och nackdelar med att använda sköljmedel. Och hur miljöfarligt är det egentligen? Här reder vi ut vad som gäller!
sköljmedel

Det råder delade meningar om sköljmedel. Vissa kan helt enkelt inte vara utan det när de tvättar medan många menar att det är ett onödigt ont – och dåligt för miljön. Sköljmedel mjukar både upp och lämnar en härlig doft. Men det innehåller mycket kemikalier som har en negativ effekt på miljön. Det finns både för- och nackdelar med att använda sköljmedel. Det är dags att en gång för alla reda ut vilka dessa är. 

Fördelar med att använda sköljmedel

1. Sköljmedel förlänger livslängden på dina kläder 

Det tar väl hand om fibrerna i kläderna och bevarar dess kvalitet. Om du använder sköljmedel regelbundet ser dina kläder nya ut längre.

2. Mjukar upp

Vem älskar inte känslan av mjuka kläder? Det är nog en av de största anledningarna till att många använder sköljmedel. Det gör tyget behagligare att ta på genom att det minskar den statiska elektriciteten i tyget, som annars kan göra din hud irriterad.

3. Strykningen går snabbare

Genom att använda sköljmedel blir det inte lika jobbigt att stryka kläderna. De rätas nämligen ut snabbare av sköljmedlet och gör dem mindre skrynkliga. 

4. Dina kläder torkar snabbare

Ja, det är faktiskt sant. Sköljmedlet påskyndar vattenavdunstningen. Häng dina kläder på ett torkställ i stället för att använda torktumlaren. Det är också mer miljövänligt.

5. Lämnar en härlig doft

Kanske den bästa anledningen till att använda sköljmedel – för det finns väl inget bättre än doften av nytvättade kläder? Genom att använda sköljmedel kan du också välja vad du vill att dina kläder ska lukta, då det finns många olika dofter att välja bland. 

Läs också: Fem misstag du gör med tvätten!

Nackdelar med att använda sköljmedel

1. Innehåller skadliga ämnen

De flesta sköljmedel som finns att köpa innehåller parfym och i doften kan även hormonstörande mjukgörare finnas, så kallade ftalater. Ftalater är samma ämne som finns i mjuka plastleksaker gjorda av PVC och i plasttryck på kläder. Detta ämne har dock förbjudits i vissa delar av EU, vilket är bra eftersom vissa ftalater har visat sig ha negativ påverkan på fertiliteten, samt att de kan främja allergiska sjukdomar. 

2. Kan ge allergiska reaktioner

Många sköljmedel som är gjorda med syntetiska dofter är inte bra för huden och kan ge direkta allergiska reaktioner, speciellt hos barn. 

3. Inte hållbart för miljön

Undvik sköljmedel om du föredrar hållbara, miljövänliga produkter. De flesta sköljmedel innehåller petroleumbaserade kemikalier som är skadliga för miljön och många av dessa kemikalier är inte biologiskt nedbrytbara. Det innebär att varje gång du använder sköljmedel medverkar du också till att skadliga ämnen åker ut i vår natur.

4. Många material tål inte sköljmedel

Sköljmedel kan göra mer skada än nytta för många material, som exempelvis kashmir, ull, bad, frotté och träningskläder. 

5. Försämrar kvaliteten

Trots att sköljmedel har en tendens att ge dina gamla kläder nytt liv har det också en förmåga att försämra dess kvalitet. Medlet försämrar klädernas förmåga att andas. Man kan säga att det ”täpper till” materialets porer. Handdukar och frotté förlorar mycket av sin uppsugningsförmåga, för att ge ett exempel. 

Läs också: Superenkla knepet – så rengör du tvättmaskinen

Testa det här istället!

Om du inte är helt beredd att sluta använda sköljmedel finns det några andra saker du kan testa för att få dina kläder mjuka. Man kan till exempel använda 1 dl bikarbonat, vinäger eller några droppar eterisk olja i facket där du annars häller ner sköljmedlet. 

Vill du läsa fler artiklar om badrum?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – det är gratis!
Anmäl dig här!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar