Vilken såpa till vad? Så använder du grön, gul, brun och linoljesåpa

Såpan har räddat städningen många gånger och har flera användningsområden. Men vilken såpa passar till vad? Vi i Villa guidar dig rätt.

såpa

Såpa är ett skonsamt och naturligt rengöringsmedel och innehåller inga skadliga kemikalier. Därför är det ett bra hjälpmedel i hemmet. Såpa finns både i flytande och fast form och kan få det mesta rent. Så vilken ska du välja? Det beror förstås på ditt ändamål – här är en liten snabbguide!

Grön, gul, brun eller linoljesåpa?

Grön och gul såpa

Både den gula och gröna såpan tillverkas av tallfettsyra som naturligt har en gul färg. Men är det egentligen någon skillnad på den gula och gröna såpan? Faktiskt inte. I den gröna såpan tillsätts ett färgämne för att få den grön. Anledningen? I södra Sverige föredrar man den gröna såpan eftersom man förr i tiden använde hampa i tillverkningen av såpa som gjorde den grön. I norra delen av Sverige är det vanligare att använda den gula såpan, detta eftersom såpan förut gjordes med animaliska fetter som var gul. 

Summa summarum – idag är ingen skillnad på grön och gul såpa. Det är helt enkelt upp till dig vilken du föredrar. Både grön och gul såpa passar bra till rengöring av sten, terrazzo, klinker, samt både behandlade och obehandlade träytor.

Brunsåpa

Den bruna såpan är fast i konsistensen och kommer väl till hands när det är dags att rengöra dina utomhusmöbler eller altanen. Den funkar bra till rengöring men också för att behandla och återfetta. Brunsåpan, som också kallas kristallsåpa, är tillverkad på sojaolja och vegetabiliska fettsyror.

Linoljesåpa

Linoljesåpa passar som allrengöring på porslin, marmor, sten, trä och porslin. Linoljesåpa, som framställs av kallpressad linolja, är bland annat vanligt att använda på trägolv för att få ett vackert gammeldags golv. Se hur du såpskurar golvet här.

såpa

4 tips för ett miljövänligt städskåp

1. Såpa

Såpan har många fördelar och funkar utmärkt för städning, till exempel kan du rengöra din ugn med såpa för att få bort ingrodd smuts. Läs på oljans förpackning för att se vad den passar bäst till. 

2. Ättika

Ättika är alltid bra att ha hemma. Ättika fungerar som ett naturligt sköljmedel när du tvättar och kan också hjälpa dig att få bort dålig lukt på dina kläder. Behöver din kaffebryggare kalkas av? Då är ättika en enkel och snabb lösning. Så här avkalkar du kaffebryggaren.

3. Citronsyra

Kan man städa med citron? Javisst! Citron kan du bland annat använda för att städa din mikro. Dela en citron och kläm ut saften i en skål och fyll på med vatten. Ställ sedan in den i mikron i några minuter. Sedan blir det busenkelt att torka bort smutsen.

Tips! Luktar dina sopor alltid illa? Skala en citron och lägg skalet i soppåsen, så möts du istället av en fräsch doft.

4. Bikarbonat

Bikarbonat kan hjälpa dig att få bort stopp eller dålig lukt i avloppet i badrummet eller till exempel rengöra din matta för en snabb uppfräschning. Dammsug, pudra över bikarbonat och låt verka i drygt en halvtimme. Dammsug sedan på nytt!

Läs också: Städa med bikarbonat – så gör du


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar