Kök

Allt för ditt kök – gammalt som nytt

Har du en dröm om att bygga ett nytt kök, eller ska du renovera eller fräscha upp ditt gamla kök? Vi i Villa samlar allt du bör tänka på när ska göra om köket – allt från guider och steg för steg-tips från våra experter till inspirationsbilder på kök i olika stilar oavsett om du har ett stort eller litet kök.

Läs mer

Inspireras av olika köksstilar

Här finns också mängder med köksinspiration. Kanske drömmer du om ett lantligt kök med vita spegelluckor, en blandare i klassisk stil, rutigt golv och rustik köksinredning, eller är det snarare ett modernt och stilrent kök med släta luckor i svart eller vitt du har tänkt dig? Planerar du för ett kök som är öppet mot vardagsrummet vill du kanske ha en köksö eller en matplats som markerar övergången till köket, eller så letar du bara smarta idéer som får ditt mindre kök att få plats med så mycket förvaring som möjligt. Vi samlar både snygga och funktionella idéer för kök i flera olika stilar.

Välja och byta köksinredning

Letar du efter en praktisk guide inför köksrenoveringen är det också här du hittar den. Vi ger dig handfasta tips och råd för hur du ska välja allt från köksluckor till blandare. Kanske funderar du på vilken stil du vill ha på luckorna: vita luckor som ger ett ljust intryck, ett modernare val i form av högblanka svarta luckor eller rent av öppna kökshyllor i retrostil. Vi guidar dig också genom materialval som trä, laminat eller målade luckor.

Även kring bänkskivor finns det mycket att tänka på när det gäller val av material. Vill du ha granit, komposit, natursten eller kanske massivt trä? Våra experter har checklistorna och visar dig dessutom hur du går tillväga när du ska byta bänkskiva själv, eller hur du ska slipa upp din träbänkskiva på bästa och enklaste sätt.

Sätta snyggt kökskakel

Oavsett om du vill ha avlånga, fyrkantiga, mönstrade, färgstarka eller stilrena kakelplattor i köket har vi många bra tips kring hur du ska tänka när du ska köpa nytt kakel till köket. Här finns också praktiska guider till hur du själv kan sätta kakel i kök, både hur du enklast gör och vilka verktyg du behöver. Här finns knepen för att foga och inspirationen för att hitta ett snyggt kakel!

Möbler och inredning i köket

Här hittar du också mängder med inredningsinspiration för köket. Vi tipsar dig om hur du ska möblera matplatsen för att få plats med många gäster, eller hur du ska tänka med belysning i köket – från funktionell belysning vid köksbänk och köksskåp till bra lampor vid matbordet.

Sist men inte minst samlar vi här också smarta husmorsknep och goda recept som passar hela familjen.

Nytt kök – så mycket kostar det
ANNONS FRÅN IKEA
ikea nytt kök

Nytt kök – så mycket kostar det

Att sätta en budget är ett viktigt första steg när du bestämt dig för att bygga ditt drömkök.
Här tipsar vi om hur du ska räkna och vad du inte får glömma i kalkylen.

Experten: ”Uppdatera köken på ett smart sätt”
ANNONS FRÅN IKEA

Experten: ”Uppdatera köken på ett smart sätt”

Tiden när man per automatik slängde ut hela köket och köpte ett nytt när det var dags för en uppdatering är för många över. Medvetenheten syns både hos konsumenterna och de som tillverkar köken.
– Vi strävar ständigt efter att använda jordens resurser klokare. Det här handlar verkligen om att göra mer av mindre,…

Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?
bikarbonat eller bakpulver

Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?

Båda är jäsmedel för bakning och dessutom mirakelmedel för städning och trädgård. Bikarbonat och bakpulver – vad skiljer dem egentligen åt och kan den ena ersätta den andra?

8 saker du aldrig ska diska i diskmaskinen
Vad får man inte diska i diskmaskin?

8 saker du aldrig ska diska i diskmaskinen

Hur ligger det egentligen till – är det okej att köra kökskniven i diskmaskinen?
Här reder vi ut en gång för alla vilka husgeråd som inte passar för maskindisk utan mår bäst av handdisk.

Lista: Öppen planlösning i köket – det här ska du tänka på
ANNONS FRÅN IKEA

Lista: Öppen planlösning i köket – det här ska du tänka på

En öppen planlösning mellan kök och vardagsrum har många fördelar – men det finns också fallgropar.
Här är tipsen för dig som verkligen vill lyckas med ditt kombinerade kök och vardagsrum!

Budgetrenovera ditt kök – 5 enkla tips
ANNONS FRÅN IKEA
ikea köksluckor

Budgetrenovera ditt kök – 5 enkla tips

Drömmer du om ett nytt kök men har en begränsad budget?

En köksrenovering behöver inte kosta en förmögenhet.

Här är fem tips på hur du med små medel kan ge ditt kök ett riktigt lyft.

Så ska du tänka när du planerar ett nytt kök
ANNONS FRÅN IKEA
kök från Ikea

Så ska du tänka när du planerar ett nytt kök

Ett nytt kök är en investering som kräver sin planering för att bli riktigt, riktigt bra. Men att skapa gott om arbetsytor, smart förvaring och ett bra flöde mellan vatten, kyl och spis är en bra början. Så här gör du för att lyckas med ditt nya kök!

Tipsen: Så får du ordning i kökskaoset
ANNONS FRÅN IKEA

Tipsen: Så får du ordning i kökskaoset

Många är noga med att hålla snyggt i köket, men hur ser det ut bakom köksluckorna? Ramlar matlådor och burkar över dig när du öppnar ett skåp och ägnar du onödigt mycket tid åt att leta efter just den där kryddburken? Det är faktiskt superenkelt att få mer ordning och reda.

Här är konserverna med lång hållbarhet
konserver med lång hållbarhet

Här är konserverna med lång hållbarhet

Det är viktigt att ha mat i skafferiet om krisen skulle komma. Men vilka livsmedel ska man satsa på? Här tipsar vi om konserverna med lång hållbarhet.

Standardkök eller snickerikök: Vilket är bäst för ditt hem?
Annons för handcraftedinterior.com

Standardkök eller snickerikök: Vilket är bäst för ditt hem?

Att välja rätt kök till ditt hem är ett viktigt beslut. Det finns olika alternativ att överväga, inklusive standardkök och snickerikök. Båda har sina fördelar och nackdelar och det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dem innan du tar ditt beslut. Läs vidare för att lära dig mer om vad som skiljer köken åt samt…

Så väljer du rätt olivolja – proffstipsen du bör känna till
olivolja

Så väljer du rätt olivolja – proffstipsen du bör känna till

Författaren Sanna Töringe reser Italien runt i jakt på fina olivoljor och skördar egna oliver i trädgården. Nu delar hon med sig av sin kunskap om det flytande guldet och hur man hittar rätt bland sorterna.
– Det är en myt att man inte kan steka i olivolja, säger hon.

Rött, vitrin och dolda maskiner – kökstrender för 2024

Rött, vitrin och dolda maskiner – kökstrender för 2024

Vitrinskåpet är tillbaka och konsten lyfts fram. Här är en trendspaning från kökstillverkaren Marbodal, som också lanserar ett nytt kök för att fira sitt hundraårsjubileum. Se bilderna här!