ANNONS FRÅN IKEA

Tipsen: Så får du ordning i kökskaoset

Många är noga med att hålla snyggt i köket, men hur ser det ut bakom köksluckorna? Ramlar matlådor och burkar över dig när du öppnar ett skåp och ägnar du onödigt mycket tid åt att leta efter just den där kryddburken? Det är faktiskt superenkelt att få mer ordning och reda.

EXTERN LÄNK: Planera för ett välorganiserat kök

Förvaring i köket handlar inte bara om mängden utrymme, för det går att få ordning även på mindre ytor. Viktigt att tänka på är att verkligen förstå och gå igenom vad som ska förvaras och vad som används var i ditt kök.

– Köksredskap och kastruller ska finnas lättillgängliga nära spisen. Vardagsserviser som glas, bestick och tallrikar är bra att placera nära diskmaskinen eller diskstället för ökad smidighet. Kryddor ska förvaras mörkt och gärna nära hällen när du lagar mat, säger Petra Magnusson, inredningsdesigner IKEA Sverige.

UPPDATERA, hålplatta för lådförvaring 99:- BACKIG tallrik, svart 25×25 cm 129:-/4 st

I serien UPPDATERA finner du en hålplatta för lådor med pinnar som hindrar innehållet i dina kökslådor från att glida runt och hamna i oordning. Du kan enkelt placera pinnarna efter vad du förvarar och känna dig nöjd varje gång du öppnar en låda. Det finns även kryddförvaring för liggande kryddburkar i låda i samma serie. Då kan du lätt se vad som finns i varje burk och snabbt hitta det du är ute efter.

UPPDATERA låda med kryddfack, ljus bambu/antracit, 20×50 cm 178:- TILLAGD, bestick, 24 delar, svart 599:-

– Med den justerbara insatsen UPPDATERA i filt kan du enkelt klippa till avdelarna och anpassa dem efter dina behov. Kanske har du en grundare låda eller långa salladsbestick som aldrig passar i någon insats? Inget problem, det går lätt att klippa till avdelarna och anpassa. Dessutom gör det mjuka materialet att insatsen får en ljuddämpande effekt, säger Petra.

Lugn och harmoni

Att regelbundet rensa ut det du inte behöver är ett annat tips. Lämna trasiga degbunkar, spaghettislevar och kastruller utan handtag till återvinningen.

– Koncentrera dig istället på att se över allt det som du faktiskt använder i köket, som kastruller, knivar, formar med mera. Det gör att du får en bra överblick, du hittar snabbt och enkelt det du söker och du skapar lugn och harmoni både innanför lådor och dörrar men framför allt ger det dig en känsla av välbehag, säger Petra.

VARIERA, hyllinsats vit, 32x28x16 cm 49:- PÅLYCKE, hängkorg vit, 36x26x14 49:- PÅLYCKE hängkorg vit, 22x26x19 39:-

Med VARIERA hyllinsats och PÅLYCKE hängkorgar får du plötsligt extra plats när du trodde att det var fullt i skåpen. I VARIERA serien finns också fler smarta och platsbesparande lösningar som underlättar åtkomsten av sådant du kanske inte använder så ofta.

Det gamla uttrycket att det är insidan som räknas är alltså i allra högsta grad gångbart även i köket. Men den glöms lätt bort.

– Insidan kan bli så mycket bättre med alla nya finesser. Avdelare för knivar, köksredskap, bestick, insatser för att hålla runda kryddburkar på plats, genomskinliga burkar för att skapa bra och tydlig översikt i skafferiet, märk gärna upp dina burkar så du har koll på utgångsdatum. Är insidan smart organiserad så kommer även arbetsytan i ditt kök att bli mer tillgänglig och fri för att laga mat, säger Petra.

Om insidan ändå inte helt räcker till så finns TITTEBO jalusiskåp att montera mellan köksbänk och väggskåp för att effektivt gömma alla mindre köksmaskiner du använder varje dag men kanske inte vill ha framme synliga.

En både rustik och smart förvaring finns i förvaringsserien NEREBY, som går toner av björk och vitt. Genom att hänga upp saker i S-krokar eller på stänger frigör du yta på bänkskivan. De rymliga tygbehållarna är i oblekt och ofärgad hampa.

NEREBY, stång, björk, 60 cm. 49:- NEREBY behållare, naturfärgad 39:-/st

EXTERN LÄNK: Hitta dina smarta lösningar för köket här

Mest lästa artiklar