Belysning

Belysning och lampor

Belysning och lampor är en viktig del av inredningen, både genom design och ljussättning. Vi guidar dig till att välja rätt typ av belysning till dina olika rum hemma, från vardagsrum till badrum och kök. Vi tipsar också om fina och funktionella lampor – allt för att du ska kunna ljussätta ditt hem på rätt sätt. Här hittar du också inspiration och råd till belysning utomhus, som till trädgård och fasad.

Läs mer

Belysning inomhus

Funderar du på hur du skapar rätt stämning inomhus, med hjälp av belysningen? Ljussättning kan vara svårt. Här samlar vi experternas bästa tips för inomhusbelysningen.

Valet av armaturer till dina lampor är också viktigt. Vi berättar hur olika armaturer skapar olika typer av ljus.

Kanske vill du kunna justera ljuset med hjälp av en dimmer, eller skapa dramatik genom att belysa ett särskilt föremål? Och hur använder du spotlights på bästa sätt? Frågorna kan vara många, vi har svaren.

Belysning för olika rum

Kanske vill du veta hur du skapar en ljus och välkomnande hall. Eller vilken typ av lampor som lämpar sig bäst i köket. Och vad ska du tänka på när du väljer belysning till vardagsrummet?

Bra belysning i badrummet kan för många vara det viktigaste. I badrumsspegeln vill man verkligen se vad man gör. Och vilken belysning är bäst ur ergonomisk synpunkt, för exempelvis arbetsrummet. Och hur kan man arbeta med ljus för krukväxterna inomhus? Tipsen hittar du här.

LED-lampor, halogenlampor och lågenergilampor

För några år sedan sa vi hejdå till glödlampan, men vad finns det att välja på idag? Vad är bäst ur miljösynpunkt, LED-, halogen- eller lågenergilampor? Och vad är det egentligen för skillnad på belysningsstyrka och ljusstyrka? Experterna reder ut begreppen.

Personlig belysning

Söker du efter tips på hur du själv kan skapa snygg och annorlunda ljussättning? Vi berättar hur du till exempel kan göra din egen vägglampa med valfritt tyg som dekor. Annorlunda strömbrytare finns det också gott om. Du kan till exempel köpa en genomskinlig strömbrytare som du kan sätta en egen bild bakom.

Belysning och säkerhet

Belysning ska inte bara fin eller effektiv, den ska också vara säker. Det är inte bara levande ljus som ska behandlas med aktsamhet. En lampa kan bli väldigt varm och ska inte heller komma i kontakt med brännbara material. Vid jul då julgransbelysning, ljusslingor och julstjärnor åker fram är detta särskilt viktigt att tänka på. Experterna ger dig de bästa tipsen för att minimera brandrisken.

Var säker på vägen med LED-ramper
Annons för nordeye.com

Var säker på vägen med LED-ramper

Även om dagarna har blivit längre och ljusare, kan det fortfarande vara en utmaning att köra på kvällen. Särskilt om du inte har bra lampor på bilen. LED-ramper, som är extraljus som du fäster på bilen, ger dig en ljusförstärkning som hjälper dig att vara säker på vägen även under de mörkaste kvällarna.

Lista: Retrolamporna som blivit dyrgripar!

Lista: Retrolamporna som blivit dyrgripar!

Svenska retrolampor är en lysande business. De är heta objekt hos många yngre idag. Spana in värdet på den eftertraktade retrobelysningen!

Så gör du en islykta

Så gör du en islykta

I djupaste vintermörkret ger islyktan med blomblad hopp om våren. Så här enkelt gör du den!

Ljussätt badrummet på rätt sätt

Ljussätt badrummet på rätt sätt

Sätt ljus på tillvaron med rätt belysning. Ljusdesignern Svante Pettersson har experttipsen för hur du ska göra!

Gör en slinga av lampskärmar

Gör en slinga av lampskärmar

En lampslinga av lampskärmar är ett enkelt och roligt diy-pyssel för dig som vill fixa mysig belysning.

Gör en egen bokstavslampa

Gör en egen bokstavslampa

Bokstavslampor kan vara lika dyra som de är snygga, men det är superenkelt att göra en egen bokstavslampa – så här gör du, steg för steg.

10 elsmarta tips som ger din familj en säker jul

10 elsmarta tips som ger din familj en säker jul

Julstjärnor, ljusslingor och julgransbelysning kan vara minst lika farliga som levande ljus under julen. Här är bästa tipsen för att elsäkra ditt hem i jul.

Hur tänkte du…

Hur tänkte du…

Nils Bjelk står bakom Wirefreelight – trådlös led-belysning.