Bättre hälsa med rätt belysning inomhus

Energimyndigheten ger 20 miljoner kronor i stöd för ett forskningsprogram om ljus och hälsa.

Målet är lägre energiförbrukning och större välbefinnande som leder till bättre prestationer.

– Kroppen är beroende av ljus. Om vi inte får tillräckligt med ljus mår vi inte bra, säger Kenneth Asp, expert vid Energimyndigheten.

Forskningen bedrivs genom flera olika projekt. Bland annat genom att mäta skolbarns prestationer och hälsa i förhållande till olika sorters ljusexpo-nering.

– Den nya tekniken med led-belysning ger ett större ljusspektrum och är så oerhört mycket mer energieffektivt jämfört med gamla glödlampor. Än så länge är mycket inte färdigutvecklat, men det är på gång. EU håller på att gå igenom generella standarder och bestämmelser.

Förhoppningen är att utveckla teknik, färg och ljussättning för att kunna laborera med dessa för bättre ljus och ökat välbefinnande. Men det kan ta tid innan forskningsresultaten påverkar hemmiljön.

– Vi gör inte direkt fel när vi ljussätter våra villor idag, men man kanske inte är medveten om vilken inverkan ljuset har.

– Jag tror inte att belysningen i sig kommer att ändras så mycket. Lamporna kommer vara mer energisnåla men annars är det tycke och smak precis som idag som avgör var ljuspunkterna i hemmet finns. Förhoppningsvis kommer vi ha mer kunskap om att ljus betyder mycket, säger Kenneth Asp

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar