Köksö

Inspiration och tips för köksö

En köksö är en härlig plats att samlas runt, en chans till extra förvaring och ett trevligt inslag i köket. Funderar du också på att utöka ditt kök med en köksö? Här får du tipsen och inspirationen du behöver.

Läs mer

Planera, rita och bygg din egen köksö

Är du sugen på att bygga en köksö? Härligt, då kan du få en precis i din stil som passar just ditt kök. Här får du tips på hur du bygger en köksö och vad du ska tänka på. Det är bra att inte göra en för stor köksö som tar över ditt kök. Håll koll på måtten och tänk på att den bör anpassas efter just ditt kök så att det smälter in, både praktiskt och designmässigt.

Du kan också ta hjälp av en arkitekt eller köksplanerare när du planerar din köksö. Då kan du få hjälp att göra en budget och räkna ut hur mycket den kostar beroende på vilka material, bänkskivor och förvaringslösningar du väljer.

Förvaring i köksö

Se köksön som full av extra möjligheter att utöka förvaringen i ditt kök. Här kan du planera in den förvaring du tidigare har saknat i ditt kök. Extra hyllor, överskåp, underskåp, utdragbara lådor. Kanske vill du bygga ett extra skafferi eller ett platsbyggt vinställ? Vill du ha en spis på köksön med köksfläkt och ugn? Eller varför inte lyxa till det med den där vinkylen du alltid har drömt om? Inspireras av olika köksöar och planlösningar här.

Avgränsar mot vardagsrummet

Har du ett stort kök med en öppen planlösning är köksön en snygg och smart rumsavdelare. Här kan du också få plats med extra sittplatser, kanske i form av barstolar, där familjen och matgästerna kan vara delaktiga i matlagningen. Köksön är också en socialt trevlig plats att mingla runt om du har middagsbjudning eller fest. Du kan också duka upp och servera maten på köksön. Köksön kanske även blir din nya frukostplats, där du snabbt kan sätta dig vid på en barstol och samtidigt ha nära till köket och kylskåpet.

Flyttbar köksö på hjul

Idag finns en mängd olika köksöar att välja mellan – från budget till lyx, från stora till smidigt små. Vill du inte bygga en själv kan du satsa på att köpa en enklare färdig modell. Det finns till exempel mindre mobila köksöar på hjul som du kan flytta runt i ditt kök och placera där den passar för stunden. Se olika modeller och prisklasser här!

Köksexpertens bästa tips för att planera köket
tips för att planera köket

Köksexpertens bästa tips för att planera köket

Dags att ge köket en uppfräschning, men på en liten budget? Vi lät köksexperten Björn Rydman på Härjedalskök lista de viktigaste sakerna att tänka på – och fällorna att undvika.

Ge köket ny lyster med smidig köksö

Ge köket ny lyster med smidig köksö

En smidig köksö kan användas till mycket och ger köket – förutom nya häftiga funktioner – ny lyster. Om du lyckas väl kommer köksön garanterat att bli kökets nya stjärna. 

”Spjälsängen blev en köksö”

”Spjälsängen blev en köksö”

När Louise saknade en plats för kökshäng gick hon ut i boden för att se vad hon hade för material att bygga med. Månadens läsaridé är en köksö av återbrukat material. 

Bygg Lisa Lemkes köksö – steg för steg

Bygg Lisa Lemkes köksö – steg för steg

Tv-kocken Lisa Lemke har en rustik köksö inspirerad av slaktarblock, som maken Marcus byggt till henne i present. Här är hela instruktionen för att bygga en egen!