VVS

Värme, ventilation och sanitet i villa

Här samlar vi allt som berör värme, ventilation och sanitet i villa. Läs allt om VVS, som vilken uppvärmningsmetod som passar ditt hus, hur du kan göra rent fläktkanaler eller fixa stopp i avloppet.  Här finns både tipsen för dig som ska bygga nytt och undrar över VVS-installationer, eller dig som har ett äldre hus och behöver byta rör vid en renovering.

Läs mer

Avlopp och avloppsrör

Behöver man byta ut rören när man renoverar badrummet, kanske du undrar? Och bör man se över rör, kopplingar och lödfogar ibland för att undvika vattenläckage hemma? Våra experter har svaren kring avloppsrör och ombyggnation, som vad du kan göra själv, vad du behöver en VVS-installatör eller VVS-konsult för, och om man kan renovera skadade avloppsrör.

Vi går igenom skillnaden mellan rör i plast och gjutjärn, olika typer av rör: tappvattenrör, kopparrör och förzinkade stålrör, samt ger tips om hur du som har enskilt avlopp kan se till att avloppssystemet fungerar som det ska samt tipsar om olika tekniker, som wc och infiltration, sluten tank och mycket mer.

Förebygga vattenläckor

Visste du att den vanligaste orsaken till vattenskador i våtrum är vattenläckage vid golvbrunn? Därför är det väldigt viktigt att man har extra koll på tätningen mellan golvbrunn och tätskikt när man renoverar rören. Vi listar de största fällorna i våtrum, som ledningar som rostat eller läckage genom golv och vägg, samt hjälper dig att förebygga vattenskador. Visste du till exempel att det finns vattenfelsbrytare som kan stänga av vattnet vid läckage?

Rensa och fixa stopp i avlopp

Vi visar dig, steg för steg, hur du bäst gör rent avloppet eller rensar stopp i avloppsrör i såväl handfat som diskho, eller fixar stopp i toalett och golvbrunn. Här finns också bästa tipsen för att rengöra vattenlås eller byta gummipackning på blandare. Kanske har du en kran som läcker så att det rinner ner vatten på blandaren, och behöver en enkel guide till att byta packning? Här hittar du den.

Värme i ditt hus

Vi guidar dig till olika typer av uppvärmning till dig hus och listar fördelarna och nackdelarna som hjälper dig att välja rätt uppvärmningsmetod. Kanske har du frågor kring värmepump och värmepanna, eller hur man installerar något av det? Våra experter har svaren.

Bra ventilation för bättre luft inne

Här finns experternas tips kring ventilation och ventilationssystem, som en checklista på hur du kan få bättre luft i ditt hus, vilket i sig kan spara energi och som håller både dig och huset friskt. Läs också om hur du, steg för steg, kan rensa fläktkanalen på köksfläkten. Rörslangen mellan köksfläkt och fläktkanal är nämligen en riktigt fettsamlare, som faktiskt kan utgöra en brandfara. Här finns en enkel guide till att göra rent bakom köksfläkten.

Så räddar du rören i fritidshuset
rädda rören på fritidshuset

Så räddar du rören i fritidshuset

Nu är det hög tid för många att öppna upp fritidshuset inför sommarsäsongen. Men vinterns skiftande temperaturer kan ha medfört skador. Så räddar du fritidshuset – här är byggskadeexpertens bästa råd.

Så dyr är en vattenskada
Undvik en dyr vattenskada

Så dyr är en vattenskada

Det inträffar över 100 000 vattenskador i bostäder varje år, och oftast uppstår de i badrum och kök. Så här mycket kan det kosta om du har oturen att drabbas.

Kalklosare: Din bästa vän i kampen mot kalk
Annons för kalklosare.se

Kalklosare: Din bästa vän i kampen mot kalk

Kalk. Dödsfienden nummer ett. Att behöva lägga ner tid på att skrubba rent med sura kemikalier och knogfett för att få bort eländet känns helt värdelöst.

Försäkringsbolaget varnar: ”Ökad risk för vattenskador”
vattenskada

Försäkringsbolaget varnar: ”Ökad risk för vattenskador”

Se upp för dyra vattenläckage! De senaste åren har antalet vattenskador skjutit i höjden, till följd av både bristfälliga renoveringar och frostsprängda rör. Så här undviker du att drabbas.

Så slipper du fuktskador i köket

Så slipper du fuktskador i köket

Köket är ofta drabbat av fuktskador, 28 procent av alla vattenskador sker just där. Läckande rör och diskmaskiner och dåligt fästa slangar kan vara orsaken. Johanna Lindström, expert på Anticimex ger sina 7 bästa råd om hur du undviker fuktskador!

Hjälp – nu är det stopp i avloppet igen!

Hjälp – nu är det stopp i avloppet igen!

Det blir ofta stopp i vårt avlopp, det rinner trögt. Vilket är det mest miljövänliga sättet att rensa avlopp, undrar en av våra läsare. Läs Snickar-Björns svar!

Så rensar du dina avlopp

Så rensar du dina avlopp

Att rengöra golvbrunnar och vattenlås är kanske inte din favoritsyssla. Men vi lovar, du vill göra det! Här är rengöringsguiden som fixar dina problem.

7 fel du själv kan laga i badrummet

7 fel du själv kan laga i badrummet

Har du ett avlopp som luktar illa, eller en rinnande toalett? Fixa småfelen i badrummet innan problemen blir större och kostsamma. Vår fixarexpert Roger Nyström guidar dig. 

Experten: Stäng av vattnet när du reser i vinter

Experten: Stäng av vattnet när du reser i vinter

Ska man stänga av vattnet när man reser bort några dagar eller en längre tid i vinter? Vi i Villas byggskadeexpert Peter Bratt svarar på läsarfrågan.