Så räddar du rören i fritidshuset

Nu är det hög tid för många att öppna upp fritidshuset inför sommarsäsongen. Men vinterns skiftande temperaturer kan ha medfört skador. Så räddar du fritidshuset – här är byggskadeexpertens bästa råd.

rädda rören på fritidshuset

Efter en vinter med både riktigt kalla och lite varmare temperaturer är det viktigt att noggrant kolla så att inga rör i fritidshuset har sprungit läck. Runt påsk och i början av april är det många som åker på årets första vända till sommarstugan, och sätter igång värme och vatten. 

– Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar. Det kan ta en stund innan det märks att allt inte står rätt till, så gå runt i rummen och lyssna efter om det susar – det kan vara ljudet av läckage i rören.

Minst 15 grader

Sönderfrysta rör kan orsaka stora vattenskador, och det är vanligt i fritidshus eftersom många låter vatten vara kvar i ledningarna över vintern, och dessutom drar ner värmen för mycket, så inomhustemperaturen blir för låg. Temperaturen ska vara minst 15 grader, samtidigt som vattnet ska vara avstängt. Det är även lätt hänt att glömma att tappa vatten ur ledningarna, vilket kan leda till isproppar i rören.

– Har du ett större läckage märks det snabbt. Hittar du ett läckage så ska du omgående stänga av vattnet och ringa rörmokare för att begränsa skadan, säger Bertil Jansson.

Läs också: Så slipper du ispropp i rören!

Länsförsäkringars bästa tips för att öppna upp det vinterstängda fritidshuset

  • Ha gott om tid och var gärna på plats i huset några timmar efter att vattnet vridits på.
  • Stäng alla kranar innan du försiktigt börjar öppna huvudkranen.
  • Spola lite försiktigt vid varje tappställe för att släppa ut eventuella luftfickor som kan ha bildats när vattnet har varit avstängt.
  • Lyssna efter susningar i rören – det kan vara tecken på läckage.
  • Kontrollera så att alla synliga vattenledningar inte läcker.
  • Om det läcker – stäng av huvudkranen direkt och ring en rörmokare.
  • Sätt på eller höj värmen i huset – låt det vara minst 15 grader, det kan komma fler kalla nätter.
  • När ni åker hem från fritidshuset en längre tid, glöm inte att stänga av huvudkranen. Öppna också upp till utrymmen så att värmen når ut till alla rum och även i diskbänksskåpet.

Källa: Länsförsäkringar


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar