Varning för gamla leksaker – så undviker du faror för barnen

Att köpa begagnat är hållbart, men ibland bör man se upp. Gamla leksaker kan i vissa fall vara farliga för barnen. Här listar vi viktiga kom ihåg för dig som vill köpa leksaker second hand eller har sparat gamla favoritprylar från barndomen.

begagnade leksaker

Gamla leksaker är ofta fyllda med härlig nostalgi, men kan brista när det kommer till säkerheten. Smådelar kan lossna, sladdar kan ha sprickor och mjukplast kan innehålla hormonstörande ämnen. För att uppmärksamma oss på riskerna och få oss att göra bättre val har Kemikalieinspektionen, Konsumentverket och Elsäkerhetsverket tillsammans tagit fram en smart checklista för begagnade leksaker. Viktig läsning för föräldrar!

Checklista för gamla leksaker – så tänker du säkert:

1. Låt inte barn leka med trasiga leksaker. Kläm, känn och dra för att se att inga delar lossnar eller att sömmar går sönder så att innehållet kan komma ut. Små delar som lossnar kan innebära risk för att barn kvävs om de sväljer dem.

2. Rensa bort uppenbart gamla plastleksaker, som du ärvt eller köpt. Särskilt viktigt är det om de är i mjuk plast, luktar starkt eller är klibbiga och feta. Det kan gälla till exempel dockhuvuden eller badankor. Mjukplasten kan innehålla hormonstörande ämnen. År 2013 kom strängare regler för vilka kemiska ämnen leksaker inte får innehålla och i nyare leksaker är många farliga ämnen förbjudna. Riskerna är inte lika stora för gamla leksaker av trä och hårdplast, som för dem i mjukplast. 

3. Rensa bort leksaker som har långa band eller starka magneter. Barn kan få band runt halsen och kvävas. Om barn sväljer flera starka magneter som dras till varandra kan barnet få allvarliga tarmskador som kan leda till döden.

4. Kolla att batteriluckan är svår för barn att öppna, till exempel genom att den har en skruv. Om barnet pillar upp luckan och sväljer ett knappcellsbatteri så kan det snabbt ge så allvarliga frätskador i barnets mage och tarm att barnet kan dö.

5. Om leksaken drivs av el, eller behöver laddas, är det bra att se över så att sladd, leksakens utsida och stickproppen är hel och utan skador. Se även till att stiften i stickproppen inte är sneda eller går att vicka på. Stickproppen och leksaken ska vara tillverkade för vårt svenska elnät och eluttag.

6. När du använder en leksak som behöver el är det viktigt att den fungerar som den ska. Blir den onormalt varm eller beter sig annorlunda ska du kassera den. Tänk på att ladda uppladdningsbara leksaker under uppsikt. Leksaker får aldrig kopplas direkt till vägguttaget utan det måste alltid finnas en transformator som tar ner spänningen till som mest 24V.

7. Skänk inte bort leksaker som du själv medvetet valt bort, till exempel leksaker i mjukplast eller med långa band. Ta dem till återvinningscentralen för kassering.

Källa: Elsäkerhetsverket


Läs också: Hur mycket är ditt lego värt? Här är 14 riktiga dyrgripar


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar