Kompost och sopsortering

Kompostering och sopsortering

Här berättar vi för dig hur du förenklar arbetet med kompost och sopsortering i villa. Vi lever i ett konsumtionssamhälle där vi köper och slänger saker på löpande band. Men var ska allt skräp ta vägen? Mycket går, som tur är, att återanvända eller återvinna, men har du koll på hur du på ett smidigt sätt kan åstadkomma detta? Det har vi, och det delar vi med oss här.

Läs mer

Vad är återvinningsbart?

Du kanske inte är riktigt säker på vad det egentligen är som du kan återvinna? Vad som ska gå i kompost och vad som ska till sopsortering? Vad räknas som mjukplast och vad anses vara pappersförpackningar? Vi ger dig enkla och överskådliga guider för vad som faktiskt är vad. Kraven på rengöring kanske också avskräcker många, hur mycket ska du egentligen rengöra det som du ska återvinna?

Du kanske också vill veta vad som är extra viktigt att återvinna, vad som räknas som farligt avfall. Och vad ska du göra om du till exempel behöver slänga ett helt kylskåp när du bor i villa? Vi ger dig svaren.

Olika sorteringssystem för källsortering

Skulle du vilja bli bättre på att källsortera, men har inget bra system för det? Vi ger dig tips på bra sorteringssystem! Olika system passar olika hushåll och här får du veta vad som passar dig bäst.

Tycker du, som många andra, att soptunnan på framsidan av huset förstör intrycket? Då visar vi dig hur du kan bygga ett litet hus till soptunnan.

Kompost – bra för både miljön och plånboken

Att kompostera är både klimatsmart och sparsmart – världen får mindre sopor och du får återvunnen jord att använda i trädgården. Här får du veta allt om praktisk kompostering. Vad är skillnaden på en trädgårdskompost och en varmkompost? Och vad är det egentligen som får komposteras? Vi ger dig svar på dina frågor.

Du får tips om färdiga modeller eller hur du bygger en kompost själv. Du får också veta var på tomten du bäst placerar komposten och vilken storlek som passar ditt hushåll. Vi ger dig också förslag på hur du kan göra din kompost lite trevligare att se på – hur du kan dölja det faktum att det egentligen är en hög med sopor.

Skötsel av komposten

Du undrar kanske om och hur komposten ska skötas eller hur du kan påskynda komposteringsprocessen för att snabbare kunna använda kompostjorden. Eller så kanske undrar hur du håller råttor, flugor och andra djur borta från den. Vi ger dig konkreta råd.

Stopp för avfallskvarnar kopplade till avloppet

Stopp för avfallskvarnar kopplade till avloppet

Snart har avfallskvarnar mosat sina sista potatisar i svenska villor. Från och med 2024 måste man samla in matavfallet i en separat behållare istället.

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”
ANNONS FRÅN CONTI-CUBE
conti-cube

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.

Allt du behöver veta om kompostkvarnar

Allt du behöver veta om kompostkvarnar

Kör du skytteltrafik till återvinningen med ditt trädgårdsavfall? Kompostkvarnen hjälper dig återvinna avfallet som gödning i trädgården. Här får du veta allt om kompostkvarnar. 

Så källsorterar du

Så källsorterar du

Fönsterkuvert, tepåsar och värmeljus- hållare – Vi i Villa ger dig full koll på var du får slänga dina använda prylar. 

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten? Här är allt du behöver veta.

Bygg ett snyggt skåp till ditt sopkärl

Bygg ett snyggt skåp till ditt sopkärl

Har du tröttnat på att det första dina gäster ser på väg till ytterdörren är ett fult sopkärl? Snickra ihop ett skåp till kärlet så att det inte syns. Här är vår enkla guide.  

Minska risken för vildsvin i trägården

Minska risken för vildsvin i trägården

Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora förtret!

Förenkla din sopsortering

Förenkla din sopsortering

Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.