Avfallskvarnar – det här behöver du veta
Avfallskvarnar – ett smidigt sätt att sortera matavfallet på, eller dåligt för avloppet? Rörmokaren Hugo Wolgers ger svar!
Här berättar vi för dig hur du förenklar arbetet med kompost och sopsortering i villa. Vi lever i ett konsumtionssamhälle där vi köper och slänger saker på löpande band. Men var ska allt skräp ta vägen? Mycket går, som tur är, att återanvända eller återvinna, men har du koll på hur du på ett smidigt sätt kan åstadkomma detta? Det har vi, och det delar vi med oss här.
Du kanske inte är riktigt säker på vad det egentligen är som du kan återvinna? Vad som ska gå i kompost och vad som ska till sopsortering? Vad räknas som mjukplast och vad anses vara pappersförpackningar? Vi ger dig enkla och överskådliga guider för vad som faktiskt är vad. Kraven på rengöring kanske också avskräcker många, hur mycket ska du egentligen rengöra det som du ska återvinna?
Du kanske också vill veta vad som är extra viktigt att återvinna, vad som räknas som farligt avfall. Och vad ska du göra om du till exempel behöver slänga ett helt kylskåp när du bor i villa? Vi ger dig svaren.
Skulle du vilja bli bättre på att källsortera, men har inget bra system för det? Vi ger dig tips på bra sorteringssystem! Olika system passar olika hushåll och här får du veta vad som passar dig bäst.
Tycker du, som många andra, att soptunnan på framsidan av huset förstör intrycket? Då visar vi dig hur du kan bygga ett litet hus till soptunnan.
Att kompostera är både klimatsmart och sparsmart – världen får mindre sopor och du får återvunnen jord att använda i trädgården. Här får du veta allt om praktisk kompostering. Vad är skillnaden på en trädgårdskompost och en varmkompost? Och vad är det egentligen som får komposteras? Vi ger dig svar på dina frågor.
Du får tips om färdiga modeller eller hur du bygger en kompost själv. Du får också veta var på tomten du bäst placerar komposten och vilken storlek som passar ditt hushåll. Vi ger dig också förslag på hur du kan göra din kompost lite trevligare att se på – hur du kan dölja det faktum att det egentligen är en hög med sopor.
Du undrar kanske om och hur komposten ska skötas eller hur du kan påskynda komposteringsprocessen för att snabbare kunna använda kompostjorden. Eller så kanske undrar hur du håller råttor, flugor och andra djur borta från den. Vi ger dig konkreta råd.
Avfallskvarnar – ett smidigt sätt att sortera matavfallet på, eller dåligt för avloppet? Rörmokaren Hugo Wolgers ger svar!
CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige.
– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
Bokashi är en japansk kompostmetod som snabbt förvandlar matrester till näringsrik kompostjord. Och som du kan ha inomhus! Så här lyckas du!
Kör du skytteltrafik till återvinningen med ditt trädgårdsavfall? Kompostkvarnen hjälper dig återvinna avfallet som gödning i trädgården. Här får du veta allt om kompostkvarnar.
Fönsterkuvert, tepåsar och värmeljus- hållare – Vi i Villa ger dig full koll på var du får slänga dina använda prylar.
Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten? Här är allt du behöver veta.
Har du tröttnat på att det första dina gäster ser på väg till ytterdörren är ett fult sopkärl? Snickra ihop ett skåp till kärlet så att det inte syns. Här är vår enkla guide.
Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora förtret!
Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.
Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantisera om.
Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstafett som denna söndag är hos grannen Anna-Lena.
Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!