Kompost och sopsortering

Kompostering och sopsortering

Här berättar vi för dig hur du förenklar arbetet med kompostering och sopsortering i villa. Vi lever i ett konsumtionssamhälle där vi köper och slänger saker på löpande band. Men var ska allt skräp ta vägen? Mycket går, som tur är, att återanvända eller återvinna, men har du koll på hur du på ett smidigt sätt kan åstadkomma detta? Det har vi, och det delar vi med oss här.

Vad är återvinningsbart?

Du kanske inte är riktigt säker på vad det egentligen är som du kan återvinna? Vad räknas som mjukplast och vad anses vara pappersförpackningar? Vi ger dig enkla och överskådliga guider för vad som faktiskt är vad. Kraven på rengöring kanske också avskräcker många, hur mycket ska du egentligen rengöra det som du ska återvinna?

Du kanske också vill veta vad som är extra viktigt att återvinna, vad som räknas som farligt avfall. Och vad ska du göra om du till exempel behöver slänga ett helt kylskåp när du bor i villa? Vi ger dig svaren.

Olika sorteringssystem för källsortering

Skulle du vilja bli bättre på att källsortera, men har inget bra system för det? Vi ger dig tips på bra sorteringssystem! Olika system passar olika hushåll och här får du veta vad som passar dig bäst.

Tycker du, som många andra, att soptunnan på framsidan av huset förstör intrycket? Då visar vi dig hur du kan bygga ett litet hus till soptunnan.

Kompost – bra för både miljön och plånboken

Att kompostera är både klimatsmart och sparsmart – världen får mindre sopor och du får återvunnen jord att använda i trädgården. Här får du veta allt om praktisk kompostering. Vad är skillnaden på en trädgårdskompost och en varmkompost? Och vad är det egentligen som får komposteras? Vi ger dig svar på dina frågor.

Du får tips om färdiga modeller eller hur du bygger en kompost själv. Du får också veta var på tomten du bäst placerar komposten och vilken storlek som passar ditt hushåll. Vi ger dig också förslag på hur du kan göra din kompost lite trevligare att se på – hur du kan dölja det faktum att det egentligen är en hög med sopor.

Skötsel av komposten

Du undrar kanske om och hur komposten ska skötas eller hur du kan påskynda komposteringsprocessen för att snabbare kunna använda kompostjorden. Eller så kanske undrar hur du håller råttor, flugor och andra djur borta från den. Vi ger dig konkreta råd.