Stor kompostguide: Allt du behöver veta om att kompostera

Att kompostera har många fördelar, det är bra för miljön och du sparar pengar på köpet. Men hur fungerar en kompost och vad kan jag lägga på komposten? Här är allt du behöver veta.


Fördelarna är många med kompostering. Du sparar bland annat pengar på att slänga matavfall och trädgårdsrens på komposten – istället för i soporna.

– Det är bra att kompostera av många anledningar. En kan vara för att få oslagbart fin näring i form av mull till sin trädgård. En annan kan vara för att minska sopmängden och spara några slantar varje månad. Jag tycker också att det är en fin och bra tanke att sluta cirkeln och låta avfallet bli till jord igen, säger My Karlsten Sfiris, från Gröna Johanna.

Ett eget kretslopp

– Att kompostera sluter kretsloppet i trädgården. Det blir ny jordförbättring och näring som växterna och trädgården kan återbruka. Det är den perfekta jordfabriken i den egna trädgården, säger Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.

 

Det här kan du kompostera

Kompost kvinna

Du kan kompostera allt organiskt material, det vill säga allt som har sitt ursprung i växter och djur.

– Du kan kompostera det mesta. Allt ifrån hushållspapper, grönsaksblast och äggkartong till fiskrens, äggskal och trädgårdsrens. Vad du kan lägga på beror lite på vilken behållare du har. Vill du kompostera matavfall ska du ha en godkänd behållare som klarar av gnagarangrepp, säger My Karlsten Sfiris.

Läs också: Så gör du egen jord

Lista – det här får och inte får du lägga på komposten

Gunnar Eriksson från Kompost Center listar vad du får och inte får lägga på komposten.

Det här kan du kompostera från köket

  • Mjölkprodukter.
  • Kött, fisk- och skaldjursrester.
  • Ägg och äggskal.
  • Grönsaks- och fruktrester.
  • Snittblommor och krukväxter.
  • Äggkartonger och hushållspapper.
  • Kaffesump, filterpåsar och teblad.

Tips: Skaffa en skadedjursäker och isolerad hushållskompostbehållare om du vill kompostera köksavfall.

Det här kan du kompostera från trädgården

  • Ogräs, gräsklipp.
  • Barr och löv.
  • Fallfrukt
  • Nedklippta växtdelar.

– Du behöver egentligen ingen behållare för trädgårdsavfall men det kan vara praktiskt. Det är viktigt att få till en bra mix av kol respektive mer kväverikt material för att nedbrytningsprocessen ska bli bra. Köksavfall innehåller ofta tillräckligt med kväve men behöver tillskott av kolrikare material så kallat strö. Trädgårdskomposten är ofta fattig på kväve och här kan urin tillsättas för att få fart på processen, säger Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård.

Det här ska du inte lägga på komposten

  • Plast, metall, glas, gummi och textiler.
  • Kemikalier och annat miljöfarligt avfall.
  • Cigarettfimpar.
  • Kalk och träaska.
  • Material från katter, fåglar och gnagare.

Läs också: Så bygger du ett snyggt skåp till ditt sopkärl – steg för steg

Komposten under vintern

Det går alldeles utmärkt att kompostera när det är kallt ­– till vintern täcker du med fördel trädgårdskomposten med löv.

– I en isolerad hushållskompost hålls processen i gång bara du regelbundet matar komposten, säger Lise-Lotte Björkman.

Det är viktigt att tänka på att hålla hög aktivitet i den då det är själva processen som alstrar värme.

– Trots att det är kallt och ruggigt att gå ut och mata den är det nästan viktigare när det kallt än varmt ute. En isolerad kompost är också att föredra för en lyckad kompostering när det är kallt ute, berättar My Karlsten Sfiris.

 

Placering av kompost 

Kompost grönsaker

Det är viktigt att hitta en bra plast för din kompost. Välj hellre en skuggig plats än en solig och se till så att du har ett dränerande eller tätt underlag. Det är också bra att komposten ligger på ett plant underlag nära huset. Glöm inte bort dina grannar heller, tipsar Gunnar Eriksson från Kompost Center.

Så här komposterar du

Börja samla allt organiskt material från din trädgård till trädgårdkomposten. Du kan också lägga vegetabiliskt avfall, som till exempel potatisskal från köket, på din kompost. Men se till att inte lägga animaliskt avfall i trädgårdskomposten.

– Det är viktigt att materialet har kontakt med underliggande jord och att du varvar med jord och packar materialet, så att det inte blir alltför luftigt. Sedan bygger du på efterhand tills högen är ungefär en meter hög och gärna som drygt en meter bred limpa, berättar Lise-Lotte Björkman.

När är komposten klar?

Jord händer

Det beror på vilken behållare och kompost du har. Räkna med ungefär 2-4 månader innan din kompost är klar, men tänk på att det även kan ta upp till ett år, beroende på materialet i komposten.

– Komposten är klar när materialet blivit till grovkornig jord och du inte längre kan se vad du har lagt i komposten. Du gräver ur en kompost underifrån. Jorden använder du som jordförbättring i rabatter och trädgårdsland, berättar Lise-Lotte Björkman.

Ett tips för att se om komposten är klar är att känna och lukta på den. Luktar den jordigt och gott? Då är den klar och du kan återbruka den i till exempel trädgårdslandet.

 

Vanliga problem med komposten:

Det är inte ovanligt att stöta på ett problem med komposten innan du har lyckats hitta rätt förutsättningar för att komposten ska må bra. Det kan vara så att komposten är för vått, för torr eller drar till sig flugor. Gröna Johanna kommer med smarta tips på hur du löser vanliga problem som kan uppstå med din kompost.

För våt kompost

Är komposten för blöt? Då kan du mata den med torrare avfall såsom trädgårdsavfall, äggkartong, hushållspapper eller till och med spån som suger upp en del av vätskan. Att blanda i lite grövre trädgårdsmaterial kan också vara bra för att skapa lite luftfickor.

För torr kompost

Har du en torr kompost kan du vattna den försiktigt alternativt mata den med lite blötare avfall. Troligtvis har komposten fått för mycket torrt avfall.

 

Komposten luktar illa

Om det luktar illa kan det bero på många saker. Den kan vara för dåligt luftad eller kanske vara för blöt. Pröva alltid att röra runt lite frekventare och blanda i lite material som suger upp vätska. Luktar komposten ammoniak har den fått för mycket kväverikt material, blanda då i kolrikt-material såsom trädgårdsavfall, grönsaksblast eller hushållspapper.

Flugor och fluglarver i komposten

Flugor och larver beror oftast på att förmultnande material är för dåligt täckt. När du slänger ner nytt avfall ska det röras ner en liten bit och täckas med material som redan börjat förmultna. Det brukar alltid ordna sig genom att röra runt och lufta komposten. Larver kan ibland samlas på locket och längst upp på kanterna, detta kan bero på att det spillts/fastnat avfall där. Det hjälper då ofta att torka av ordentligt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar