Vad får man lägga i den bruna matavfallspåsen egentligen? Det är bra att ta reda på innan du börjar sortera ut ditt matavfall. Allt som är nedbrytbart går nämligen inte att lägga i påsen och vissa saker bör du se upp med. Här får du en snabb checklista.
Det här kan du slänga i matavfallspåsen:
- Frukt- och grönsaksrester
- Matrester, råa och tillagade
- Bröd, kakor och gryn
- Ris, mjöl och pasta
- Ägg
- Fisk- och skaldjursrester
- Ben från kött, fisk och fågel (ej tjockare än ett lillfinger)
- Godis och snacks
- Kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar (ej triangulära tepåsar av plast)
- Hushållspapper och pappersservetter
- Papper som använts för att torka fett ur stekpannan
Det här ska du INTE lägga i matavfallspåsen:
- Sand, jord, lera och grus
- Kattsand och djurströ
- Grillkol och vedaska
- Snittblommor och krukväxter
- Förpackningar som beskrivs som komposterbara
- Blöjor, bindor, tvättlappar, bomullstussar
- Glasspinnar, ätpinnar
- Vinkorkar, kapsyler
- Stearinljus
- Tyg
- Tobak, fimpar och snus
- Tuggummi
- Damm
- Plast, glas, metall och annat som inte bryts ner biologiskt
Obs! Stora mängder fallfrukt bör läggas i kärl som är avsedda för det på återvinningscentralen, inte i de bruna påsarna.
Så undviker du läckande matavfallspåse:
- Sätt påsen i den speciella påshållaren som hör till. Den får luften att cirkulera runt om så att påsen håller sig torrare.
- Vik ner påsens kanter, då får du lite marginal högst upp så att påsen blir lättare att stänga när den är full.
- Lägg gärna lite papper i botten av påsen som kan suga upp fukten.
- Se till att matavfallet inte är för blött. Torrskala gärna grönsaker och frukt direkt i påsen. Använd en vaskskrapa för att samla upp matavfall i vasken, så rinner vätskan av mer.
- Är avfallet blött, använd dubbla påsar.
- Tryck inte ihop avfallet i påsen.
- Byt påsen ofta, gärna flera gånger i veckan.
Läs också: Stopp för avfallskvarnar kopplade till avloppet