”Vattnet smakar järn – vad kan vi göra?”
Vattnet smakar järn och har en gulaktig ton – är det farligt att dricka, och vad kan man göra åt det? Experten reder ut.
Här hittar du mycket råd och tips kring brunn och brunnsvatten. Vi i Villa har samlat artiklar som bland annat förklarar hur man borrar och renar vattnet.
Alla har inte tillräckligt bra vatten, ta en titt på vattnets kvalitet och se till att förbättra det om det behövs. Ungefär två miljoner boende tar sitt dricksvatten till enskilda brunnar. Det finns studier på att dåligt dricksvatten kan leda till skador på njurar, tänder och skelett i det långa loppet. Lär dig mer om vattenprover här.
Förr i tiden var det vanligast att man grävde, numer är det borrning som gäller. En djupborrad brunn är mer beständig och mindre känslig för miljöpåverkan. Ändå är det vanligt att brunnsvattnet behöver renas för att uppnå bra dricksvattenkvalitet. I artikeln om borrad brunn finner du tips som kan vara bra att tänka på om du ska investera i en sådan.
Det finns olika vattenpumpar som är bra på olika sätt. Vid val av vattenpump tar man hänsyn till djup och diameter, vattenmängd och vattennivå men också den beräknade vattenförbrukningen i huset. Om du undrar kring de olika alternativen kan du läsa artikeln om pumpar här.
Det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon. Risken för radon i vatten är främst i borrade brunnar. Har du en egen brunn som du undrar om det finns radon i dricksvattnet, titta på Vi i Villas tips om hur du går tillväga för att undersöka radonrisken.
Har man egen brunn bör man göra ett bakteriellt prov av sitt dricksvatten minst vart tredje år. Det bästa är att ta vattenprov under vår eller höst. Det är viktigt att kolla fluorhalten om man har barn som dricker av vattnet. Det här och många andra tips och råd gällande vattenprover finner du här.
Att ha en egen brunn innebär både för- och nackdelar. Det är ditt ansvar att se till att vattnet håller måttet. Kommunalt vatten är däremot inte gratis, men å andra sidan är tillgången till vatten och kvaliteten på vattnet tryggad.
Har du en egen brunn är det ditt ansvar att se till att dricksvattnet håller måttet. Vill du veta vad som är viktigt gällande detta område? Ta en titt på Vi i Villas artikel om vilket ansvar du har som brunnsägare.
Vattnet smakar järn och har en gulaktig ton – är det farligt att dricka, och vad kan man göra åt det? Experten reder ut.
Smakar kranvattnet illa eller har konstig färg? Det är inte lätt att själv veta vad som kan vara fel med vattnet, och farliga ämnen som varken syns eller luktar, är svåra att upptäcka. Så här gör du för att garantera friskt dricksvatten om du har egen brunn.
Var femte borrad brunn i Sverige har otjänligt vatten – och bakterier i vattnet är det vanligaste problemet. Med hjälp av vattenanalys och installation av ett reningsfilter får du hjälp till friskt dricksvatten med bra smak och kvalitet.
Vem kan hjälpa oss att testa vårt brunnsvatten, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar.
Egen brunn? Många enskilda brunnar har otjänligt vatten. Så här kollar du vattnets kvalitet – och förbättrar om det behövs.
Få inte panik om du misstänker att det är radon i brunnen, det finns bra metoder både för att mäta och avskilja radon.
I Sverige har vi i överlag väldigt bra och friskt vatten. De hushåll som har kommunalt vatten behöver inte fundera över vattnets kvalité, då tester av vattnet sker regelbundet av kommunen. Men för de som har egen brunn eller källa så kan det vara idé att då och då testa sitt vatten.
Har du egen brunn är det bra om du lär känna din brunn och dess kringutrustning så att du vet hur du åtgärdar eventuella fel. Här får du svar på vanliga frågor - från brunn till kran.
- men ingen garanti för att vattnet smakar gott
Förr i tiden grävde man brunnar, men idag är det borrning som gäller. En djupborrad brunn är mer beständig och mindre känslig för miljöpåverkan. Ändå är det vanligt att brunnsvattnet behöver renas för att uppnå bra dricksvattenkvalitet.
Den som har kommunalt vatten kan lita på att något av landets över 2 000 vattenverk har skött sitt jobb. Men vad finns det för olika sätt att rena sin egen brunn på, om en vattenanalys visar att detta skulle behövas?
Att ha en egen brunn innebär både för- och nackdelar. Det är ditt eget ansvar att vattnet du dricker håller måttet.