Säkerhet

Säkerhet i villa

Undrar du hur man på bästa sätt kan säkra sitt hem mot allt från brand till olyckor och inbrott? Här samlar vi experternas råd och guider till hur du på olika sätt kan öka säkerheten i ditt hem – från tips för att undvika brand i hemmet, inbrottskydd, vilka dolda faror det finns samt hur du ska tänka när du ska köpa och installera larm – och information om vilka försäkringar du bör ha i ditt hus.

Läs mer

Säkra hemmet mot brand

Här finns allt du behöver veta för att så långt som möjligt skydda ditt hem mot bränder. Visste du till exempel att hälften av alla köksbränder startar vid spisen? Vi ger dig tipsen för att säkra hemmet mot brand och listar farorna du bör ha koll på. Här finns också tips på allt från varför det är bra att installera spisvakt och hur du gör, samt hur du kan elda för att eldstaden inte ska överhettas.

Vi ger dig också en handfast guide till hur du på ett enkelt sätt kan brandöva hemma med barnen – något som många faktiskt glömmer, trots att man ofta brandövar på jobbet och i skolan. Många gånger startar dock branden hemma, och då är det viktigt att alla, särskilt barnen, vet hur man går tillväga. Vi ger dig tipsen för att skapa en utrymningsplan och hjälper dig att lära barnen agera vid en brand – och då menar vi inte bara ramsan ”Rädda, larma, släck” – utan även hur barnen ska ta sig ut och vad som är viktigt att veta.

Säkra ditt hem mot inbrott

Vem vill inte skydda huset mot inbrott så gott det går? Men det är inte alltid enkelt att veta hur man ska göra för att höja säkerheten i huset. Vi listar de bästa tipsen för att förhindra inbrott i hemmet. Från prylarna som gör ditt hus säkrare till tips om larm i din bostad.

Att installera ett larm är ett sätt att avskräcka tjuvar från att göra inbrott i ditt hus. Bara skyltar och klistermärken på fönster och dörrar brukar hålla många tjuvar borta, men det är också viktigt att ha ett bra larm som passar dig. Vi guidar dig kring olika typer av larm, från trådlöst larm till information om GSM-larm via mobiltelefonen. Vi går också igenom vad det innebär med godkänt larm, hur man kan installera larm och vilka aktörer det finns på marknaden. Och förstås – vad kostar det att ha larm hemma?

Barnsäkra hemmet

Kanske undrar du hur man barnsäkrar hemmet för att undvika alla möjliga olyckor? Våra experter listar de ”fällor” som finns hemma och ger dig tips för att säkra allt från köket, med tippskydd och hällskydd för spisen, som trappor, fönster, dörrar, skåp, vassa kanter, sladdar och eluttag – allt för ett barnsäkert hem där risken för olyckor är minimerad.

Hund- och kattägare dåliga på att sätta reflex på sitt husdjur
husdjur med reflex

Hund- och kattägare dåliga på att sätta reflex på sitt husdjur

Orolig för att ditt husdjur ska bli påkörd i vintermörkret? En reflex är ett enkelt sätt att göra din katt eller hund mer synlig – ändå uppger en förkrossande majoritet av kattägarna att deras älskling inte bär reflex.

Brandfarligt med solceller?
solceller

Brandfarligt med solceller?

En läsare undrar om solceller kan utgöra en brandfara. Läs expertsvaret från brandingenjören.

Dags att renovera – vilka elarbeten får du göra själv?
ANNONS FRÅN ELSÄKERHETSVERKET

Dags att renovera – vilka elarbeten får du göra själv?

Även om du är händig, så är det få saker du själv får göra med el hemma. Elsäkerhetsverket listar här några viktiga punkter att tänka på.

Krisberedskap mer än bara prylar
ANNONS FRÅN XMOMS

Krisberedskap mer än bara prylar

Pandemier, krig och elkriser – de senaste åren har visat att vi alla behöver en god krisberedskap.

Video: Så kör du säkert i vinter
Kvinna kör bil vinter

Video: Så kör du säkert i vinter

Nu är vintern här och då gäller det att anpassa sin körning efter vädret! Så här kör du säkert i vinter.

TV: Redaktionens bästa klipp!