Spara energi

Spara energi i din villa

När du värmer upp villan kan det ofta leda till en hög energiförbrukning och en dyr elräkning. Letar du efter de bästa sätten att spara energi när det gäller just elförbrukningen? Här får du lära dig hur du blir energismart och sänker din elräkning. Här hittar du alltså de bästa spartipsen som gör att du kommer kunna spara pengar, och använda de till roligare saker än elräkningar.

Läs mer

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Ibland är det svårt att veta vilket som är det bästa sättet att spara energi och pengar på. Funderar du på vilken uppvärmningsmetod som är bäst för att värma upp ditt hus? Kanske funderar du på att investera i en värmepump, eller går i tankar på att välja vedeldning eller kombinera solenergi med pellets.

Det finns fördelar och nackdelar med alla dessa olika uppvärmningsmetoder. Letar du efter ordentlig information om vad som kan vara den bästa metoden för dig och din villa? Då kan du ta en titt på vår matnyttiga värmeguide. 

Smarta knep för att spara energi

Spara energi är något man ofta glömmer bort när det börjar bli kyligare och man vill brassa på med värme inomhus.  Men vissa trivs med att endast ha 19 grader varmt hemma, och det är såklart en smart idé för den som vill spara energi. Men det finns även andra smarta knep, allt från att lämna ugnsluckan öppen efter att ha lagat mat till att tina maten i kylen. Spara energi gynnar både miljön och privatekonomin – här är läsarnas bästa tips.

Elförbrukningen från villan

Bor man i villa så finns det massvis av olika saker som drar el. Har du ett dåligt isolerat hus kan elräkningen bli hög på grund av all energiförbrukning som dras i och med uppvärmningen av huset­ – då är det viktigt att hitta rätt uppvärmningsmetod för ditt hus. Ett nyare hus har ofta bättre isolering och därmed en lägre energiförbrukning, men även där kan det vara bra med smarta energiknep för att få ner kostnaderna så mycket som det går. I den här kategorin vägleder vi dig till att spara energi med hjälp av olika samarbetspartners, läsaridéer och expertsvar.

Spara pengar med smarta energilösningar

Våra läsare kommer med många bra idéer. Här tipsar Peter Sareklint om sina bästa energiknep. Han berättar att familjen i stort sett är självförsörjande på el i och med att de använder begagnade bilbatterier och solcellspaneler. I den här kategorin kan du inspireras av Peters smarta lösning för egenproducerad el.

Här kan du läsa mer om hur du värmer upp villan med bilbatterier och solcellspaneler.  

Väntat länge på solcellerna
Solceller tak

Väntat länge på solcellerna

Hur länge är det egentligen okej att vänta på sin beställning av solceller? Experten svarar!

Kraftig ökning av solceller!
Solceller på tak

Kraftig ökning av solceller!

Installationer av solceller har ökat med nästan 140 procent på ett år, visar statistik från Skatteverket. Nyfiken på vilket län som hade störst ökning? Här får du svaret!

Spara energi – se upp för de här 15 energislukarna!
Stäng av ström

Spara energi – se upp för de här 15 energislukarna!

De stigande elpriserna sätter press på många svenskar. Men det finns tusentals kronor att spara om du följer dessa 15 enkla tips för att minska el- och energiförbrukningen i ditt hem!

Energieffektivisera huset – 5 steg mot minskad elanvändning
ANNONS FRÅN ENERGIMYNDIGHETEN
energiklass

Energieffektivisera huset – 5 steg mot minskad elanvändning

Vill du också sänka elkostnaden? Här tipsar Energimyndigheten om de smartaste stegen att följa för att minska energianvändningen och energieffektivisera huset.

Smart elspar i köket!
spara el i köket

Smart elspar i köket!

En stor del av hushållselen förbrukas i köket. Här är sex enkla spartips!

Tänk elsmart – och spara tusenlappar!
spara energi

Tänk elsmart – och spara tusenlappar!

Vad kan du göra som villaägare när elpriset är rekordhögt? Här ger energiexperten Helena Holm på Energimyndigheten sina 16 bästa tips för att enkelt sänka elförbrukningen.

Spara energi – 8 lite större åtgärder
spara energi pengar

Spara energi – 8 lite större åtgärder

Var läcker huset energi? Energiexperten Helena Holm på Energimyndigheten ger sina bästa tips på hur du sparar energi och pengar i villan.

Så mycket kostar det att duscha i vinter

Så mycket kostar det att duscha i vinter

Undvik vinterns elfällor och duscha smartare. Duscha i max fyra minuter och stäng av vattnet när du tvålar in dig – så här många tusenlappar kan du spara in på duschen.

Så mycket pengar sparar du på att byta ut dina glödlampor

Så mycket pengar sparar du på att byta ut dina glödlampor

Elpriset har aldrig varit högre och nu gäller det att se över vad du kan göra för att sänka dina kostnader. Kolla i räknesnurran hur mycket pengar du sparar på att byta ut glödlamporna!

10 prylar som sänker din elförbrukning

10 prylar som sänker din elförbrukning

Vill du spara energi nu när elpriset skjuter i höjden? Här listar vi bra prylar som kan hjälpa dig att sänka elförbrukningen.

TV: Redaktionens bästa klipp!