Spara energi

Spara energi i din villa

När du värmer upp villan kan det ofta leda till en hög energiförbrukning och en dyr elräkning. Letar du efter de bästa sätten att spara energi när det gäller just elförbrukningen? Här får du lära dig hur du blir energismart och sänker din elräkning. Här hittar du alltså de bästa spartipsen som gör att du kommer kunna spara pengar, och använda de till roligare saker än elräkningar.

Läs mer

Bästa uppvärmningen för ditt hus

Ibland är det svårt att veta vilket som är det bästa sättet att spara energi och pengar på. Funderar du på vilken uppvärmningsmetod som är bäst för att värma upp ditt hus? Kanske funderar du på att investera i en värmepump, eller går i tankar på att välja vedeldning eller kombinera solenergi med pellets.

Det finns fördelar och nackdelar med alla dessa olika uppvärmningsmetoder. Letar du efter ordentlig information om vad som kan vara den bästa metoden för dig och din villa? Då kan du ta en titt på vår matnyttiga värmeguide. 

Smarta knep för att spara energi

Spara energi är något man ofta glömmer bort när det börjar bli kyligare och man vill brassa på med värme inomhus.  Men vissa trivs med att endast ha 19 grader varmt hemma, och det är såklart en smart idé för den som vill spara energi. Men det finns även andra smarta knep, allt från att lämna ugnsluckan öppen efter att ha lagat mat till att tina maten i kylen. Spara energi gynnar både miljön och privatekonomin – här är läsarnas bästa tips.

Elförbrukningen från villan

Bor man i villa så finns det massvis av olika saker som drar el. Har du ett dåligt isolerat hus kan elräkningen bli hög på grund av all energiförbrukning som dras i och med uppvärmningen av huset­ – då är det viktigt att hitta rätt uppvärmningsmetod för ditt hus. Ett nyare hus har ofta bättre isolering och därmed en lägre energiförbrukning, men även där kan det vara bra med smarta energiknep för att få ner kostnaderna så mycket som det går. I den här kategorin vägleder vi dig till att spara energi med hjälp av olika samarbetspartners, läsaridéer och expertsvar.

Spara pengar med smarta energilösningar

Våra läsare kommer med många bra idéer. Här tipsar Peter Sareklint om sina bästa energiknep. Han berättar att familjen i stort sett är självförsörjande på el i och med att de använder begagnade bilbatterier och solcellspaneler. I den här kategorin kan du inspireras av Peters smarta lösning för egenproducerad el.

Här kan du läsa mer om hur du värmer upp villan med bilbatterier och solcellspaneler.  

Energieffektivisera huset – missa inte chansen att söka nya bidraget!

Energieffektivisera huset – missa inte chansen att söka nya bidraget!

Har du planer på att ansluta huset till fjärrvärme eller skaffa en värmepump? Eller har du nyligen gjort det? Ansök om det nya bidraget för energieffektivisering, det finns pengar att spara. Här reder vi ut vad som gäller!

Fönsterguiden: Byta eller renovera?

Fönsterguiden: Byta eller renovera?

Är dina fönster gamla och slitna? Här guidar proffsen till när det är läge för fönsterbyte, när det duger med att renovera – och hur du kan spara energi.

Väntat länge på solcellerna
Solceller tak

Väntat länge på solcellerna

Hur länge är det egentligen okej att vänta på sin beställning av solceller? Experten svarar!

Kraftig ökning av solceller!
Solceller på tak

Kraftig ökning av solceller!

Installationer av solceller har ökat med nästan 140 procent på ett år, visar statistik från Skatteverket. Nyfiken på vilket län som hade störst ökning? Här får du svaret!

Spara energi – se upp för de här 15 energislukarna!
Stäng av ström

Spara energi – se upp för de här 15 energislukarna!

De stigande elpriserna sätter press på många svenskar. Men det finns tusentals kronor att spara om du följer dessa 15 enkla tips för att minska el- och energiförbrukningen i ditt hem!

Energieffektivisera huset – 5 steg mot minskad elanvändning
ANNONS FRÅN ENERGIMYNDIGHETEN
energiklass

Energieffektivisera huset – 5 steg mot minskad elanvändning

Vill du också sänka elkostnaden? Här tipsar Energimyndigheten om de smartaste stegen att följa för att minska energianvändningen och energieffektivisera huset.

Smart elspar i köket!
spara el i köket

Smart elspar i köket!

En stor del av hushållselen förbrukas i köket. Här är sex enkla spartips!

Tänk elsmart – och spara tusenlappar!
spara energi

Tänk elsmart – och spara tusenlappar!

Vad kan du göra som villaägare när elpriset är rekordhögt? Här ger energiexperten Helena Holm på Energimyndigheten sina 16 bästa tips för att enkelt sänka elförbrukningen.