Ny svensk innovation! Golvbrunn som sänker uppvärmningskostnaden

Nu lanseras Enduce E1 – golvbrunnen som återvinner upp till 75 procent energi i duschen. Vi ringde upp uppfinnaren Henrik Hagman för att ta reda på hur det går till.

enduce golvbrunn

Allt fler söker efter sätt att energioptimera sina hus, och nu har det kommit en ny svensk uppfinning som riktar in sig på en av de största energislukarna – uppvärmningen av varmvattnet. Henrik Hagman är en av innovatörerna bakom golvbrunnen Enduce E1.

Hej Henrik, berätta om hur Enduce E1 fungerar!

– Grundprincipen är att använt varmt duschvatten värmer upp det inkommande kalla vattnet, och det sker helt lokalt i golvbrunnen. Det är alltså inte vattnet som återanvänds utan bara energin, med hjälp av en värmeväxlare. 

Hur mycket energi kan man spara?

– Vid en genomsnittlig energiförbrukning för varmvattenuppvärmning och duschning kan man spara omkring 450 kWh per person och år. Om vi räknar på att duschen hos en familj används en halvtimme per dag kan man tjäna in golvbrunnsinvesteringen på fem år.

I golvbrunnen finns en indikator som flyter upp och visar när det är dags att öppna och rengöra brunnen.

Vilka förutsättningar krävs för att ha Enduce E1 i sitt hem?

– Den fungerar i alla hus! Golvbrunnen kräver ingen ny rördragning och kan byggas in i både trä- och betongbjälklag, men den är förstås mest kostnadseffektiv att sätta in vid nybyggnation eller i samband med badrumsrenovering eftersom man gör ingrepp i tätskiktet.

Hur får man tag i produkten?

– Än så länge satsar vi på direktförsäljning till både privatpersoner och företag. Leveransstart är januari 2024, men den går att förbeställa redan nu via vår webshop.

Henrik Hagman och Gustav Svenson har tillsammans utvecklat Enduce, vars namn är sammansatt av orden energy och reduce.

Hur kom du på den här idén?

– Det var 2008, under tiden jag doktorerade i energiteknik i Umeå, som jag satt på golvet och duschade och fastnade med blicken på golvbrunnen. Det här slöseriet med energi är ju inte bra tänkte jag, det måste ju kunna lösas på ett bättre sätt! Jag sökte runt på internet och letade i patentdatabaser men hittade inte en enda produkt globalt som på ett kostnadseffektivt sätt adresserade problemet.
Jag kontaktade Gustav Svenson som är konstruktör, och vi kom fram till att plattvärmeväxlaren, som använts framgångsrikt inom industrin i över hundra år, skulle passa bäst för ändamålet, förutsatt att vi lyckades lösa några grundläggande utmaningar. Vi sökte lokala utvecklingspengar för att ta fram tekniken, och har genom åren lagt tusentals timmar på utvecklingen, med finansiering från bland annat Energimyndigheten. Det har varit en lång process, och intresset för vår produkt tog ordentligt fart först för ett par år sedan när bland annat energipriserna gick upp så mycket. Innan dess brydde sig relativt få om uppvärmningskostnader.

Vad har ni för planer framöver?

– Vi har Sverige som vår pilotmarknad. Därefter planerar vi att satsa på bland annat USA och Tyskland. I Tyskland värmer fortfarande 70–80 procent av hushållen upp sitt varmvatten via eldning av olja och naturgas, så där kan vi göra stor klimatmässig skillnad.

Har du fler tips på hur man sparar energi i duschen?

– Ja, det bästa är att använda en handdusch så att vattnet hamnar direkt på kroppen där det gör nytta, och att ha ett avgränsat duschutrymme som håller kvar värme och vattenånga under duschning. Då får man en både bekväm och energieffektiv duschning. Helt öppna duschlösningar med takduschar, som blivit modernt idag, ger både stora energiförluster och dålig komfort.

Pris för Enduce E1:

24 999 kr plus frakt för vinylmattor och 26 248 kr plus frakt för klinkergolv.

Mer information om golvbrunnen finns på Enduce.se.

För fler energispartips – läs artikeln Spara energi – 8 lite större åtgärder


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar