Fjärrvärme
Fjärrvärme för din villa
I den här kategorin hittar du massvis av fjärrvärmetips och längre artiklar om fjärrvärme. När du ska välja uppvärmning till din villa är det många faktorer som spelar in, som vad det kostar, vilken miljöpåverkan metoden har och hur du vill att inomhusmiljön ska vara. Vi hjälper dig att reda ut allt du behöver veta, när du har frågor om fjärrvärme och hur det fungerar för dig som bor i hus.
Kanske undrar du över fördelar och nackdelar med fjärrvärme, hur du går till väga för att ansluta dig till ett fjärrvärmenät i din närhet, och vilket underhåll det kräver? Våra energiexperter guidar dig som villaägare genom de många olika faktorerna du bör ha koll på, och svarar på frågor som: Funkar fjärrvärme om man har direktverkande el, eller måste man byta till ett vattenburet system?
Här får du lära dig allt om hur du använder värmeväxlaren i huset för att ställa in din önskade temperatur, och hur du oavsett om du bor i villa, kedjehus eller kanske radhus kan ansluta dig till en större central. Och hur fördelaktigt är egentligen fjärrvärme kostnadsmässigt?
Välj rätt värmesystem – fjärrvärme och solfångare
Rätt värmesystem är ju något alla vill hitta. Men ibland känns det förvirrande med alla dessa olika värmesystem. Det finns flera olika saker att tänka på när du ska välja värmesystem – det hänger nämligen på huset. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där och inte minst vilka vanor man har.
Att investera i ett värmesystem är även olika dyrt beroende på var i landet du bor. Fjärrvärme kan fungera bra för den som har lite dåligt med plats och solfångare passar för dig som värnar om miljön. Har du funderingar över vilket värmesystem som borde passa dig? Ta en titt på artikeln som handlar om just fjärrvärme och solfångare.
Återvinn och skapa el och fjärrvärme
El och fjärrvärme kan återvinnas med hjälp av det avfall vi gör oss av med. Ulrika Jardefeldt på Svensk Fjärrvärme säger att tanken är att först sortera ut det som går att återanvända och sedan göra fjärrvärme av det som blivit över.
Speciellt under julen brukar det bli en hel del avfall. Vad gör du av julgranen, julgransljus och ljusen från adventsljusstaken, spelande julkort, presentpapper, presentsnören, sillburken, värmeljushållaren och så vidare? Det finns faktiskt insamlingar för alla dessa olika produkter. Med hjälp av att du rensar ut julen på rätt sätt så kan det återvinnas och skapa ny el och fjärrvärme. Läs mer om hur du sopsorterar julen här.

Återvinn julgranen?
När det inte längre går att ta sig någonstans i huset utan att ett barr fastnar under foten är det dags att kasta ut julgranen. Men vad ska du göra av den? Här är sex sätt att ta tillvara på julgranens energi.

Driftkostnad olika beroende på kommun
Driftkostnaderna för att bo i villa skiljer tusentals kronor mellan kommunerna i Sverige.

Energieffektiv golvvärme med rätt teknik
Trots stigande elpriser växer marknaden för elburen golvvärme. Med ett tillhörande, modernt reglersystem kan du styra uppvärmningen och få bättre koll på din elförbrukning. En annan teknik på frammarsch är luftburen golvvärme som erbjuder mycket hög driftsäkerhet.

Sköna golv med golvvärme
Golvvärme skapar en skön och behaglig värme, och rummet blir lättare att möblera. Men tänk på isoleringen. Annars kan golvvärmen bli en energitjuv.

Tio frågor till en installatör
Vad gäller vid en golvvärmeinstallation? Kan golvet vara oisolerat och hur långa måste egentligen slingorna vara? Vi i Villa reder ut begreppen.

Krönika: Storvinst på återvinningsstationen
Jag och en fullständig främling gjorde riktiga fynd på återvinningsstationen häromdagen.

Så väljer du rätt värmesystem – fjärrvärme och solfångare
Det hänger på huset när du ska välja värmesystem. Var huset är placerat, hur det är isolerat, hur många som bor där - och inte minst vilka vanor man har. Här kan du läsa mer om fjärrvärme och solfångare!

Golven som värmer
Är fötterna varma fryser du inte, ett av många skäl till att välja golvvärme. Men för att golvvärmen ska fungera bra krävs det att huset är konstruerat för det.

Med golvvärme under tiljorna
Allt fler vill ha golvvärme. Och allt fler vill ha trägolv. Gärna samtidigt. Vi har besökt en familj som skaffat sig det för ett antal år sedan och hunnit upptäcka för- och nackdelar.

Allt om golvvärme
Det är praktiskt, bekvämt och ekonomiskt med golvvärme - under förutsättning att ditt hus är rätt isolerat. Läs det här innan du bestämmer dig, så slipper du dyrbara misstag.