Tak

Att sköta, underhålla och lägga tak

Plåt, papp, plast, tegel eller betong – det finns många material att välja på när det gäller tak. Tegel är det mest klassiska materialet, medan betongtak är ett billigare alternativ till tegelpannor. Oavsett vilken variant du väljer så måste taket underhållas, skottas och ibland bytas ut. Här kan du läsa allt du behöver veta.

Läs mer

Lägga tak

Ska du lägga nytt tak? När är den bästa tiden att byta? Vad kostar det att lägga nytt? Att lägga tak är inte så svårt som man kan tro. Det viktigaste är att välja ett tak av bra material. Vi ger dig tipsen på vad du behöver när du ska lägga tak.

Skötsel av tak

Taket ska vara i god kondition. Regn, snö, is och sol sliter hårt på takbeläggningen. Tegeltak eller betongtak är de som klarar sig bäst. Plåt och papp är också bra material.

Har du mossa på pannorna? Då bör du göra något åt det. I värsta fall kan takpannorna gå sönder. Här kan du läsa allt du behöver veta om skötseln.

Underhålla tak

Ett tak håller i ungefär femtio år, men under tiden så är det viktigt att underhålla det genom att måla, lacka och ibland byta ut skadade delar. Fler tips på hur du underhåller taket hittar du här.

Fixa innertaket

Håller du på att renovera? Se till att fixa innertaket. Här får du tips på hur du tar bort ett gammalt innertak och sätter upp ett nytt. Har du ett innertak av plast bör du byta ut det av säkerhetsskäl, då plasttak bidrar till ett kraftigare brandförlopp. Vad behöver jag för material? Här hittar du allt du behöver för att byta innertak.

Skotta taket

Bör jag skotta taket? Vilken typ av tak behöver skottas, och vilka behöver inte skottas? Har man aldrig skottat tak förut kan det vara svårt att veta hur man ska göra. Visste du att det är viktigt att inte skotta bort all snö på taket? Det finns en del teknik som kan vara bra att känna till när man ska skotta tak som vi tipsar om på Vi i Villa.

Bygga altantak

Funderar du på att bygga ett altantak? Väljer du att bygga en altan med tak får du en skön plats att vistas på oavsett väder under sommaren. Här kan du läsa om hur du bygger en skyddad altan.

Bygg ett takfönster

Funderar du på att bygga ett takfönster? Ett sådant ljusinsläpp kan göra ett mörkt rum ljusare. Vad kostar ett takfönster? Och kan man sätta in ett takfönster själv? På Viivilla.se kan du läsa allt du behöver veta om att bygga takfönster.

Ta bort mossa på tak – 3 metoder
mossa på tak

Ta bort mossa på tak – 3 metoder

Har du problem med mossa på taket? Här guidar vi till enkla metoder för att få bort mossan på egen hand, och se till att den håller sig borta i många år framöver.

Taktvätt och målning blev ett lyft för hela huset
ANNONS FRÅN DECATAK

Taktvätt och målning blev ett lyft för hela huset

Efter diverse invändiga renoveringar och trädgårdsarbete på tomten var det nu dags för taket. Husägarna ansåg att priset på takbyte var för högt och valet föll i stället på Decataks tvätt och målning.
– Vilket lyft det har blivit för huset, säger Charles.

Kraftig ökning av solceller!
Solceller på tak

Kraftig ökning av solceller!

Installationer av solceller har ökat med nästan 140 procent på ett år, visar statistik från Skatteverket. Nyfiken på vilket län som hade störst ökning? Här får du svaret!

Så ökar du takets livslängd med en takbehandling
ANNONS FRÅN TAKTEAM

Så ökar du takets livslängd med en takbehandling

Efter ungefär 15 år förlorar takpannorna sitt viktiga ytskikt. Gör man då en takbehandling, underhåller och vårdar taket så ökar man livslängden på det.

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

Renoveringsresan: Tak över huvudet är alltid bra!

I väntan på att få källaren i ordning på Lidingö har det vankats takrenovering ute i Smedjan vid Steninge slottsby. Att renovera tak är kanske inte det mest upphetsande men att HA ett ordentligt tak är en mycket behaglig och trygg känsla.

Takprojektet: allt du behöver veta
ANNONS FRÅN HORNBACH

Takprojektet: allt du behöver veta

Att lägga tak kanske inte låter som någonting varenda kotte klarar av på egen hand. Men faktum är att det inte är särskilt svårt. Med lite tålamod och lättillgänglig förkunskap kan du göra en stor del själv.