Därför gör värmen att ditt tak bullrar

Särskilt på sommaren bullrar vissa typer av tak. Här är anledningen!

taket bullrar

Sommaren brukar bjuda på soltimmar i överflöd samt temperaturer på upp till 25 grader i skuggan. Även temperaturen på hustaken, som sällan ligger i skugga, stiger mycket under sommaren. Det gör att takplåtarna ändrar storlek under dagen, eftersom de expanderar under dagen och drar ihop sig på kvällen och natten. Beroende på takmaterial kan det resultera i en del anmärkningsvärda knarrljud och höga smällar, som dock är helt ofarliga för taket. Många beskriver det som att det låter som att taket bullrar.

Läs också: Byta eller tvätta taket?

Mörka tak bullrar mer

– Det är framför allt villaägare som har mörka takplåtar som kan uppleva ljud från utvidgning och sammandragning av takplåtarna, säger Tina Davidsen Mølgaard, designer och teknisk konsult på Cembrit i Danmark. Man ska dock inte vara orolig av den anledningen, men oavsett är det alltid bra att med jämna mellanrum se över taket för att försäkra sig om att ingen skruv har lossnat eller att en plåt har flyttats.

Tina tillägger:

– Det är främst svart som drar till sig värme från solen, följt av färgerna rött och gult. Vitt är den mest ”solavvisande” färgen. Temperaturskillnaden mellan ett svart och ett ljust tak en sommardag är upp till 15 grader – vilket också gör skillnad för hur lätt det är att hålla huset svalt inuti.

Den här texten publicerades ursprungligen på vår danska systersajt Idenyt.dk.

Läs också: ”Skador på takpannorna?”


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar