Arkitekturtrender 2024: ”Öppen planlösning utmanas”

Ljusa kök och mörka badrum, krympande villor och flexiblare rumsbildning. Det är några av arkitekturtrenderna 2024. Här listar arkitekten sju spaningar för året.

Arkitekturtrender 2024

Jenny Kåhre, är arkitekt och vd på Sandellsandberg. Här delar hon med sig av sina trendspaningar för arkitektur, kök och badrum för 2024:

”Vi bygger fler mindre villor, 35–55 kvm stora, som tilltalar nyseparerade som ändå vill bo i hus. Med små hus behövs en generösare takhöjd som kompenserar för den mindre ytan.

Det är fokus på hållbara material, särskilt trä. På fasaderna ser vi slam- och naturfärger. Slit och släng-eran är förbi, man underhåller det man har. Huset som aldrig rivs är det mest hållbara. Därför hittar man flexibla sätt att lösa rumsbildningen: färre bärande väggar och pelarkonstruktioner som möjliggör ombyggnation över tid. 

Den öppna planlösningen utmanas av fler rum. Ett stort vardagsrum är inte lika viktigt och planeras inte längre utifrån tv:n, alla tittar på egna skärmar ändå. Hemmakontoret blir viktigare då fler fortsätter att jobba hemifrån.

Lyxiga känsla i badrummet, och rundade hörn i köket. Foto: Svedbergs och Marbodal.

I köket är träluckan tillbaka och den är inte längre helt slät, utan görs med spegel eller listverk. Rundade hörn i inredningen blir allt vanligare, t ex på sideboards och köksöar. Badrummen är mörkare med spakänsla, dimmad belysning och ljudsystem. Husen blir mer uppkopplade, vi styr allt från lampor till el med mobilen.

Det finns ett stort sug efter glada, pigga färger. Vi inspireras av jugend och Karins och Carl Larssons koloristiska hem.”

Arkitekturtrender 2024

  1. Mindre villor. 
  2. Hållbara material och ­flexibilitet i fokus. 
  3. Vardagsrummet krymper, hemmakontoret allt viktigare. 
  4. Rundade hörn i inredningen. 
  5. Ljusa kök, mörka badrum. 
  6. Färgglatt. 
  7. Smarta hem-tekniken växer. 

Läs också: Rött, vitrin och dolda maskiner – kökstrender för 2024


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar