Terrazzo – här är materialet alla talar om!

Terrazzo är på tapeten igen! Här är allt du behöver veta om konstbetongen som också är ett populärt mönster.

Terrazzo är både ett material och mönster som synts överallt de senaste åren. Golv, väggar, möbler, kläder och mobilskal – you name it, de oregelbundna mönstret har dykt upp på det mesta. Men även om terrazzo för många känns nytt och trendigt, har det en väldigt lång historia. Här ger vi dig en introduktion till terrazzo, som också kallas för cementmosaik och konstbetong.

Så tillverkas terrazzo

Materialet terrazzo utvecklades faktiskt redan under antiken av greker och romare, som ett sätt att tillverka golv, och namnet kommer från det italienska ordet för terrass. För att göra terrrazzogolv direkt på plats blandar man vatten och cement eller epoxyharts med krossade bitar av marmor eller andra stenmaterial och ibland även glas, som man sprider ut över ytan. Dagen därpå kan man börja vattenslipa golvet och dag tre: polera upp det till en jämn och blank yta. Resultatet blir ett väldigt slitstarkt golv, och det har gjort det till ett populärt val i offentliga miljöer genom åren. Men numera finns det även möjlighet att köpa färdiga skivor av terrazzo att lägga in på golvet eller sätta upp på väggen, vilket är ett billigare alternativ.

En vacker köksbänk i terrazzo hemma hos brittiska tv-kocken Rachel Khoo. Foto: Julia Rajkovic

Stort utbud av färger

Utseendet på terrazzo kan varieras i oändlighet beroende på vilka stenarter man lägger i och att det går att färga betongen i olika nyanser. Det är också vanligt att använda metalliska avdelare i materialet för att göra avgränsningar och skapa både raka och böjda linjer. Mönstret känns både lekfullt, organiskt – och praktiskt eftersom det har förmågan att trolla bort smulor och annan smuts. Något som är viktigt att känna till är dock att marmor, som terrazzo ofta innehåller, är känsligt för syror och kemikalier, och att det behöver behandlas med såpa eller mjukvax för att behålla sin vackra lyster.

I influencern Antonija Mandirs kök syns grå terrazzo med bitar av den italienska marmorn Fior Di Pesco. Foto: MW Interior Design.

Användningsområden för terrazzo

Terazzo var populärt både inom art decon på 1920-talet, och på 1980-talet då det italienska designerkollektivet Memphisgruppen skapade geometriska mönster inspirerade av materialet. Och de senaste åren har terrazzo verkligen fått en renässans. Här är exempel på vad materialet kan användas till:

  • Golv – både klinkers och platsgjutna golv
  • Väggar
  • Bänkskivor
  • Fönsterbänkar
  • Bordskivor
  • Fasader
  • Handfat
  • Trappor

Det trendiga terrazzo-mönstret finns på allt från tapeter till mattor.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar