Toalettstolar

Toalettstolar – tips och råd

När du ska köpa och sätta in en ny toalett i badrummet finns det mycket att tänka på. Vill du ha en vägghängd toalett eller en klassisk, golvstående? Vilken sorts toalettstol är lättast att hålla ren? Är det viktigt för dig att toaletten är miljövänlig? Kan du tänka dig en mulltoa eller någon annan, mer miljövänlig variant (till exempel toalett med urinseparering)? Vad kan du installera själv, vad måste du anlita en rörmokare för? Vill du att toalettstolen ska matcha resten av badrumsinredningen – handfat, badkar, dusch?

Läs mer

Olika typer av toaletter

En annan viktig fråga innan du sätter igång är: Vad har färgen och formen på toalettstolen för betydelse för helhetsintrycket och känslan i ditt badrum? Nu finns många nya, spännande varianter med olika hängning och design. Det finns vägghängda (med eller utan synlig cistern), snålspolande, toaletter med extra låga stolar för korta personer, och med extra höga stolar för långa. Det finns också särskilda så kallade renoveringstoaletter som bland annat täcker gamla skruvhål.

Materialen varierar från rostfritt till porslin, och även spolningen kan variera – från den vanliga enkelspolningen till den numera allt vanligare dubbelspolningen, med två alternativa vattenmängder, till den gammaldags snörspolningen, även kallad högspolning. Det handlar förstås om tycke och smak, men också om vad du förväntar dig och hur mycket du är beredd att betala. Här får du hjälp att hitta rätt stil för just ditt badrum, och goda råd om både funktion och estetik.

För den lilla gästtoaletten

Men det är inte alltid det handlar om ett stort familjebadrum – även den enklare lilla gästtoaletten behöver förstås en funktionell, snygg toalettstol. Här får du också en guide till hur du bäst inreder den perfekta, och ur vattenskadesynpunkt säkra, gästtoan, och en genomgång av de regler som gäller för detta utrymme. Här hittar du också en steg-för-steg-instruktion på en fin förvaring för extra toapappersrullar.

Installera och fixa rinnande toalett

Du får också experternas bästa tips för dig som ska installera toaletten själv – vad du bör tänka på, vilka fällorna kan vara och vad du ska överlåta åt fackfolk.

Du får också lära dig att fixa olika problem själv – till exempel att rensa avloppet i handfat och dusch, där hår och tvålrester kan fastna och bilda en äcklig sörja, som stoppar upp avrinningen och även kan börja lukta illa. Du får lära dig olika tekniker för avloppsrensning: rensband, vaskrensare och mekanisk rengöring, samt några klassiska husmorstips vid stopp i avloppet. Dessutom får du lära dig att fixa en rinnande toalett.

Toaletten rinner – vad gör jag?

Toaletten rinner – vad gör jag?

Kan jag fixa en rinnande toalett själv eller behöver jag ett proffs, undrar en läsare. Läs expertsvaret här.

Allt du behöver veta om toalettstolar

Allt du behöver veta om toalettstolar

Trots att det kanske inte är det mest spännande ämnet man kan läsa om, är toalettstolar någonting många tar för givet. Men hur mycket vet du om toalettstolar och dess behov, egentligen?

Smart och säker liten gästtoa

Smart och säker liten gästtoa

I små utrymmen gäller det att vara kvadratsmart. Idag finns många fiffiga lösningar för din gästtoa, men glöm inte säkerheten.

Tuff tunna

Tuff tunna

Extra pappersrullar är ett måste på toaletten, men de tillhör inte de allra snyggaste inredningsdetaljerna precis. Med en tuff och praktisk tunna löser du problemet.

Sitt snyggt och spola lagom!
toalett modern

Sitt snyggt och spola lagom!

Toaletten har blivit en viktig del av badrummets inredning - helst av allt ska den stämma med övrigt porslin och möblemang. Formgivningen av toaletter handlar därför idag om både funktion och estetik.