”Grannens lampor stör – vad gör vi?”
En läsare störs av grannens utelampor. Får man ha hur stark utebelysning som helst? Experten reder ut!
Att bo i villa är härligt på många sätt, men man ska inte glömma bort viktiga juridiska aspekter, lagar och regler, som kan vara bra att ha koll på som villaägare. Kanske har du frågor som: vad händer när någon av husägarna går bort? Hur löser jag grannfejden? Hur länge kan jag lämna katten hemma ensam, vilka regler har katten att följa när den är ute och går fritt i grannskapet? Vi går igenom alla dessa frågor i våra olika artiklar som handlar om just juridik och lagar. Har du ytterligare frågor? Passa på att ställ dem i vårt forum.
Alla villaägare vill ju såklart ha de bästa grannarna och ha en god relation till dessa människor. Men ibland uppstår diskussioner, problem och riktiga grannfejder. För att slippa dessa fejder är det viktigt att alla villaägare tar sitt ansvar. Har du funderingar kring detta, kanske om tomtgränser eller ansvar, kan du ta en titt på vår juridikexpert Isabel Arenskoug Jantzéns svar gällande ansvar och grannfejder.
Hyra ut sitt hus kan vara en smidig idé om man själv är ute och reser eller bor på annan ort. Ofta är det även ett klokt ekonomiskt val för den som vill hyra ut sin bostad. Det finns flera saker att tänka på när du ska hyra ut din bostad. Funderar du över hur mycket du kan hyra ut huset för, eller vilka regler du behöver följa? Ta en titt på vår artikel där vår expert ger sina bästa tips om att hyra ut huset.
Att vara villaägare är som tidigare nämnt oftast ett helt underbart bostadsval. Men om grannarna börjar bråka med dig, din katt springer omkring i grannens rabatt, om du separerar som skild eller sambo, eller något så tragiskt som att en av husägarna går bort – då är det bra att ha koll på regler och lagarna som gäller för dig som villaägare. Vi vägleder dig med expertsvar och artiklar om just de tyngre delarna.
Bor man i villa så är det vanligt att det även bor en eller flera katter i huset. Katter är självständiga djur som gör lite som de vill. Men du får inte glömma bort att ge katten ordentlig tillsyn. Vi har artiklarna som lär dig mer om vad du som kattägare har för ansvar. Ska du resa bort några dagar, då bör du tänka på att det är olagligt att lämna katten ensam. Är din katt en riktig buse som är lite här och var i grannområdet? Vi har en artikel om lagar och regler för utekatten, läs den och få koll på vad din katt får och inte får göra.
En läsare störs av grannens utelampor. Får man ha hur stark utebelysning som helst? Experten reder ut!
Hur misskött får en tomt vara innan kommunen rycker in, undrar en läsare. Läs juristens svar här!
Juristen Linda Ljunggren Syding på Lexly har mött många förtvivlade före detta gifta och sambor. När relationen tagit slut eller partnern gått bort har de drabbats oväntat hårt ekonomiskt. Här är fällorna – och tipsen som kan skydda er!
Grannens häck skymmer sjöutsikten. Är det verkligen tillåtet? Experten svarar.
Visste du att din tomt har ett eget unikt namn? Det kallas fastighetsbeteckning.
Får någon egentligen ta din husritning och bygga ett likadant hus?
Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolagen in?
Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?
Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.
Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.
Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva Trané Lindgren reder ut den nya lagen om framtidsfullmakt.
Jag har lånat ut pengar och vi ska skriva skuldebrev. Har jag någon rätt till ränta för dessa pengar, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!