Juridik och lagar

Juridik och lagar för dig som bor i villa

Att bo i villa är härligt på många sätt, men man ska inte glömma bort viktiga juridiska aspekter, lagar och regler, som kan vara bra att ha koll på som villaägare. Kanske har du frågor som: vad händer när någon av husägarna går bort? Hur löser jag grannfejden? Hur länge kan jag lämna katten hemma ensam, vilka regler har katten att följa när den är ute och går fritt i grannskapet?  Vi går igenom alla dessa frågor i våra olika artiklar som handlar om just juridik och lagar. Har du ytterligare frågor? Passa på att ställ dem i vårt forum.

Läs mer

Alla villaägares ansvar

Alla villaägare vill ju såklart ha de bästa grannarna och ha en god relation till dessa människor. Men ibland uppstår diskussioner, problem och riktiga grannfejder. För att slippa dessa fejder är det viktigt att alla villaägare tar sitt ansvar. Har du funderingar kring detta, kanske om tomtgränser eller ansvar, kan du ta en titt på vår juridikexpert Isabel Arenskoug Jantzéns svar gällande ansvar och grannfejder. 

Vad som gäller för att hyra ut huset

Hyra ut sitt hus kan vara en smidig idé om man själv är ute och reser eller bor på annan ort. Ofta är det även ett klokt ekonomiskt val för den som vill hyra ut sin bostad. Det finns flera saker att tänka på när du ska hyra ut din bostad. Funderar du över hur mycket du kan hyra ut huset för, eller vilka regler du behöver följa? Ta en titt på vår artikel där vår expert ger sina bästa tips om att hyra ut huset.

Lagar och regler för villaägaren

Att vara villaägare är som tidigare nämnt oftast ett helt underbart bostadsval. Men om grannarna börjar bråka med dig, din katt springer omkring i grannens rabatt, om du separerar som skild eller sambo, eller något så tragiskt som att en av husägarna går bort – då är det bra att ha koll på regler och lagarna som gäller för dig som villaägare. Vi vägleder dig med expertsvar och artiklar om just de tyngre delarna.

Lagar och regler för katten och ägaren

Bor man i villa så är det vanligt att det även bor en eller flera katter i huset. Katter är självständiga djur som gör lite som de vill. Men du får inte glömma bort att ge katten ordentlig tillsyn. Vi har artiklarna som lär dig mer om vad du som kattägare har för ansvar. Ska du resa bort några dagar, då bör du tänka på att det är olagligt att lämna katten ensam. Är din katt en riktig buse som är lite här och var i grannområdet? Vi har en artikel om lagar och regler för utekatten, läs den och få koll på vad din katt får och inte får göra. 

5 goda skäl att skriva testamente
skriva testamente

5 goda skäl att skriva testamente

Ett testamente är det enda sättet för dig att säkert se till att ditt arv blir uppdelat på det sätt du vill, men även för att bespara dina efterlevande konflikter och i värsta fall livslång osämja. Så har du ännu inte skrivit ett testamente eller har tveksamheter, får du nog efter de här skälen eld…

Här är juristens bästa tips vid hantverkartvister!
ANNONS FRÅN FAMILJENS JURIST

Här är juristens bästa tips vid hantverkartvister!

Sommaren närmar sig med stormsteg, och med den även många efterlängtade renoveringar och byggen. Men vad händer om du hamnar i tvist med din hantverkare?

Juristen varnar: Faran med att bo ihop!
faran med att bo ihop

Juristen varnar: Faran med att bo ihop!

Juristen Linda Ljunggren Syding på Lexly har mött många förtvivlade före detta gifta och sambor. När relationen tagit slut eller partnern gått bort har de drabbats oväntat hårt ekonomiskt. Här är fällorna – och tipsen som kan skydda er!

Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolagen in?