Hjälp! Hyresgästerna hävdar besittningsrätt i vårt fritidshus

Ett par läsare hyr ut sitt fritidshus men vill nu sälja. Då säger hyresgästerna att de har besittningsrätt och inte behöver flytta ut. Vad gäller? Juristen svarar.

Hyresgästerna hävdar besittningsrätt i vårt fritidshus

Fråga: Under pandemin började vi hyra ut vårt fritidshus till en familj som ville flytta ut på landet. Nu har vi inte råd eller skäl att ha kvar stugan längre och vill sälja. Men familjen vägrar flytta ut och hävdar att de har besittningsrätt. Det kan väl inte stämma? Hur ska vi göra?
Anki & Rolf

Svar: Om ni bara hyr ut fritidshuset och uthyrningen började efter 2013 torde privatuthyrningslagen vara tillämplig och hyresgästerna har då inget besittningsskydd.

Om man skulle komma fram till att privatuthyrnings­lagen inte är tillämplig, och fritidshuset är ett enfamiljshus eller tvåfamiljshus, har hyresgästerna något som kallas för ett begränsat besittningsskydd. En försäljning av fritidshuset är då ett skäl som talar för att hyres­avtalet ska upphöra.

Vi rekommenderar att ni tar kontakt med en jurist för att göra en rättslig bedömning av alla relevanta fakta, för att få råd kring hur ni bäst löser er specifika situation.

Anna Juteryd, jurist hos Lexly AB

Anna Juteryd, Lexly

Läs också: Hur kan dottern skydda förtida arvet?


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar