Villaägare mest nöjda med sitt boende

Betydligt fler villaägare än bostadsrättsinnehavare är nöjda med sitt boende. Och dagens unga längtar efter livet på landet. Här är insikterna från den nya rapporten om boende i Sverige.

villaägare mest nöjda

Att boende är mer än bara tak över huvudet, det råder det inga tvivel om. Men vilka faktorer är viktigast för att man ska trivas i sitt hem? Och hur många renoverar sin bostad framför allt för värdeökningens skull? Det och mycket annat tar Ikano Bank reda på i en undersökning som ligger till grund för rapporten Rikare boende. 

Få bryr sig om designen

Rapporten, som bland annat bygger på en undersökning gjord av Ikano Bank, beskriver att hela 73 procent av de som uppger sig vara lyckliga i sitt hem också är lyckliga i livet. Men vad innebär lycka i hemmet egentligen?

Undersökningen visar att de enskilt viktigaste faktorerna för att trivas i sitt hem är en harmonisk och lugn miljö (42 procent), följt av trygghet och säkerhet (38 procent). Färre bryr sig om att hemmet är estetiskt tilltalande eller har vacker design och arkitektur (8 procent). 

Det går också att utläsa att villa- och radhusägare är särskilt nöjda med sina nuvarande boenden. Hela 90 procent uppger att de är nöjda, medan endast 3 procent är missnöjda. Det är betydligt fler nöjda än i en hyresrätt, där 70 procent är nöjda.

Fakta

Hur nöjd är du med ditt nuvarande boende?

Villa/radhus:

Nöjd: 90 % 

Inte nöjd: 3 %

Bostadsrätt:

Nöjd: 86 % 

Inte nöjd: 6 %

Hyresrätt:

Nöjd: 70 %

Inte nöjd: 12 %

Visa mer
Visa mindre

Oro för att saker går sönder

Ungefär hälften av villaägarna känner ingen oro kopplad till boendet. De är dock mer benägna att bekymra sig över reparationer av saker som kan gå sönder – hela 29 procent oroar sig för det jämfört med 16 och 7 procent i bostadsrätts- respektive hyreslägenhet.  

Läs också: Hemnetknarkarna-Per: Galnaste mäklarbilderna!

Så få renoverar för att öka värdet

Medan genomsnittssvensken vill renovera vardagsrummet, sticker villaägare ut genom att istället hellre satsa på trädgården, som 11 procent vill investera tid och pengar i. Skälet för att renovera och fixa är främst för att öka trivseln – endast 4 procent uppger att det enbart är för att öka värdet på bostaden. 

58 %

… av svenskarna planerar investeringar i minst ett rum eller en plats i hemmet det kommande året. 3 av 10 funderar på att renovera eller bygga om.

Trädgård i topp

När det blir dags att välja nästa boende är det många som lockas av trädgårdslivet, framför allt kvinnor. Hela 63 procent valde ”Tillgång till egen trädgård, uteplats eller balkong” som viktigaste aspekt inför valet av nytt boende. Mest efterfrågat bland männen var ett tryggt och säkert boende (47 procent) – lite mer populärt än andrahandsvalet: trädgård, uteplats eller balkong. 

Lockas av huslivet

I den nära förestående framtiden lockar villalivet mer för yngre än äldre: Hälften av 18–30-åringarna vill bo i en villa med trädgård. Och 34 procent bor helst i ett hus på landet med gott om utrymme och natur omkring. Det är snarlika siffror för åldersgruppen 31–45 år. En effekt av pandemin, måhända? Möjligen kan det indikera högre priser på lantligt belägna sommarstugor och fastigheter under kommande år.. 

45–99-åringarna vill istället helst bo i lägenhet i stadskärnan med närhet till bekvämligheter. Först på andra plats hittar vi villa med trädgård. 

Om rapporten

Rapporten Rikare boende från Ikano Bank bygger på en konsumentundersökning, genomförd i Sverige av Ikano Bank, Hint och Norstat under sommaren 2023. I rapporten intervjuas över 1 000 svenskar om sin syn på boende. 

Här kan du läsa rapporten i sin helhet. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar