Odla och plantera

Odla och plantera – få trädgården att blomstra

En blomstrande och väldoftande trädgård, med massor av odlade frukter och grönsaker, är något många drömmer om. Här hittar du massor av tips och råd om att odla, plantera, skörda och sköta om.

Läs mer

Odlingsinspiration

Har du fantasitorka och vet inte riktigt vad du kan odla i din trädgård? Vi ger dig massor av inspiration! Rädisor, potatis och tomater är klassiker, men vad sägs om sojabönor eller zucchini? Här hittar du konkreta planterings- och skötselråd. Vill du odla lite ovanligare frukter eller bär i din trädgård? Vi berättar hur du odlar dina egna vindruvor, eller varför inte ett par köttätande växter?

Att välja vilken äppelsort du ska plantera kanske inte heller är självklart. Det finns många olika sorter, med olika smak och mognadstid. Vill du ha syrliga eller söta äpplen? Sommaräpplen eller höstäpplen? Vi guidar dig till det rätta valet.

Skördetid

Behöver du tips på pyssel du kan göra med trädgårdens skörd? Vi visar bland annat hur du kan göra en vacker äppelring i valfri form och storlek. Vi ger dig också de bästa tipsen för syltning och saftning, samt hur du torkar kryddor på bästa sätt.

Odling och plantering året om

Är du osäker på när det egentligen är dags för skörd och plantering av olika frukter och grönsaker? Vår trädgårdsexpert ger dig svar på vad du kan odla, plantera och göra i trädgården, månad för månad, året runt.

Häckar och buskar

Ska du plantera buskar eller häck, kanske till och med en tujahäck, men vet inte riktigt hur du går tillväga? När är den bästa tidpunkten för plantering, och vilken är den bästa plantan för häck? Vi ger dig råd och visar dig hur du gör, steg för steg.

Plantera blommor

Azalea, magnolia och forsythia. Vackra benämningar på vackra blommor. Rosor i trädgården är underbart. Här hittar du tips för plantering och skötsel.

Funderar du på hur du ska plantera pionen rätt att den ska leva länge? Vi ger dig svaret.

Odlingsklimat och växtzoner

Funderar du på hur du kan skapa det bästa vindskyddet åt dina växter, och vad är egentligen en växtzon? Svaren hittar du här.

Vill du plantera på ställen som kanske inte är optimala för växterna? Där det kanske är skuggigt, blåsigt eller stenigt? Våra experter ger dig de bästa tipsen för att plantera i svåra lägen.

Gröna tips

Våra trädgårdsprofiler delar med sig av sina bästa tips för trädgården. Du får bland att tips om hur du gör husets entré till något utöver det vanliga.

Skapa en våtbädd – och odla trots torr jord
vatbadd

Skapa en våtbädd – och odla trots torr jord

En våtbädd skapar möjligheten att odla växter som gillar fukt i trädgårdar med torr jord. Så här anlägger du den vattenbesparande rabatten!

Behöver man så i såjord?
så i såjord

Behöver man så i såjord?

Trädgårdsmästaren reder ut: Är det nödvändigt att så sina frön i såjord, eller går det bra med vanlig jord?

Mer trädgård för liten slant: Bli en budgetodlare!
budgetodla

Mer trädgård för liten slant: Bli en budgetodlare!

När en fröpåse kostar runt en femtiolapp och en säck jord det ­tredubbla är det lätt att tappa lusten. Men det behöver inte vara dyrt att odla! Vi inspireras av Filip Johanssons budgetknep.

Lyckas med luktärter! Här är Victoria Skoglunds bästa tips
luktärter

Lyckas med luktärter! Här är Victoria Skoglunds bästa tips

Så luktärter och skörda ljuvligt doftande buketter hela sommaren – som trädgårdsmästaren Victoria Skoglund. Här delar hon med sig av sina favoritsorter och smarta odlingsknep. Hon tipsar om påstricket, bästa klätterstöden – och den otippat vackra växtkombon.

Skapa blommande rabatter – inspireras av Hanna Wendelbo
hanna wendelbo blommande rabatter

Skapa blommande rabatter – inspireras av Hanna Wendelbo

Formgivaren Hanna Wendelbo har trädgården full av blommande rabatter. Nu lär hon ut recepten för sina vackra blomsterkompositioner.
– Det är enkelt att skapa en skönhetsupplevelse som imponerar på grannarna, säger hon.

Planteringsdags! John Taylors bästa tips för frukt och bär

Planteringsdags! John Taylors bästa tips för frukt och bär

Röda krusbär, rosa blåbär och svarta hallon – trädgårdsmästaren John Taylor väljer fem frukt- och bärfavoriter som du kan plantera i höst.
– Hönsgödsel är toppen att gödsla med, säger han.