Odla och plantera

Odla och plantera – få trädgården att blomstra

En blomstrande och väldoftande trädgård, med massor av odlade frukter och grönsaker, är något många drömmer om. Här hittar du massor av tips och råd om att odla, plantera, skörda och sköta om.

Läs mer

Odlingsinspiration

Har du fantasitorka och vet inte riktigt vad du kan odla i din trädgård? Vi ger dig massor av inspiration! Rädisor, potatis och tomater är klassiker, men vad sägs om sojabönor eller zucchini? Här hittar du konkreta planterings- och skötselråd. Vill du odla lite ovanligare frukter eller bär i din trädgård? Vi berättar hur du odlar dina egna vindruvor, eller varför inte ett par köttätande växter?

Att välja vilken äppelsort du ska plantera kanske inte heller är självklart. Det finns många olika sorter, med olika smak och mognadstid. Vill du ha syrliga eller söta äpplen? Sommaräpplen eller höstäpplen? Vi guidar dig till det rätta valet.

Skördetid

Behöver du tips på pyssel du kan göra med trädgårdens skörd? Vi visar bland annat hur du kan göra en vacker äppelring i valfri form och storlek. Vi ger dig också de bästa tipsen för syltning och saftning, samt hur du torkar kryddor på bästa sätt.

Odling och plantering året om

Är du osäker på när det egentligen är dags för skörd och plantering av olika frukter och grönsaker? Vår trädgårdsexpert ger dig svar på vad du kan odla, plantera och göra i trädgården, månad för månad, året runt.

Häckar och buskar

Ska du plantera buskar eller häck, kanske till och med en tujahäck, men vet inte riktigt hur du går tillväga? När är den bästa tidpunkten för plantering, och vilken är den bästa plantan för häck? Vi ger dig råd och visar dig hur du gör, steg för steg.

Plantera blommor

Azalea, magnolia och forsythia. Vackra benämningar på vackra blommor. Rosor i trädgården är underbart. Här hittar du tips för plantering och skötsel.

Funderar du på hur du ska plantera pionen rätt att den ska leva länge? Vi ger dig svaret.

Odlingsklimat och växtzoner

Funderar du på hur du kan skapa det bästa vindskyddet åt dina växter, och vad är egentligen en växtzon? Svaren hittar du här.

Vill du plantera på ställen som kanske inte är optimala för växterna? Där det kanske är skuggigt, blåsigt eller stenigt? Våra experter ger dig de bästa tipsen för att plantera i svåra lägen.

Gröna tips

Våra trädgårdsprofiler delar med sig av sina bästa tips för trädgården. Du får bland att tips om hur du gör husets entré till något utöver det vanliga.

Planteringsdags! John Taylors bästa tips för frukt och bär

Planteringsdags! John Taylors bästa tips för frukt och bär

Röda krusbär, rosa blåbär och svarta hallon – trädgårdsmästaren John Taylor väljer fem frukt- och bärfavoriter som du kan plantera i höst.
– Hönsgödsel är toppen att gödsla med, säger han.

15 vackra sommarblommor – hitta din favorit!
sommarblommor

15 vackra sommarblommor – hitta din favorit!

Äntligen dags att ladda upp för sommaren och njuta av härliga blomster! Här guidar vi till några tacksamma sommarblommor att sätta i både kruka och rabatt.

Ståtliga stockrosor – så lyckas du

Ståtliga stockrosor – så lyckas du

Stockrosor är riktiga glädjespridare, utmed husfasader och i trädgårdar. Men hur gör man stockrosen glad? Här är våra bästa odlingstips.

Odla pumpa – så här lyckas du!
Odla pumpa

Odla pumpa – så här lyckas du!

Bor du i södra Sverige? Då har du goda förutsättningar för att lyckas odla pumpor direkt på friland. Här är alla knep för dig som är sugen på att testa själv!

Så odlar du popcorngräs – galet enkelt!
popcorngräs

Så odlar du popcorngräs – galet enkelt!

I år pratar alla om popcorngräs! Och vi förstår hajpen, det är både ett enkelt och roligt alternativ för att odla fint prydnadsgräs. Så här gör du!

TV: Redaktionens bästa klipp!